Η ώρα του μεγάλου στοιχήματος, των προσδοκιών και των ρίσκων

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Αρχίζει με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος. Με προσδοκίες μεν αλλά και με ρίσκα. Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι μετά τα πολλά καλά λόγια που ακούστηκαν αυτές τις μέρες για τις δυνατότητες του restart της ελληνικής οικονομίας, ακόμα και από τους πιο δύσκολους συνομιλητές όπως ο Ρέγκλινγκ, το... boost που παίρνει η χώρα ψυχολογικά και επικοινωνιακά είναι έως και θεαματικό στο συγκεκριμένο momentum. Βεβαίως άλλο τα λόγια και άλλο οι πράξεις, όπου πράξεις οι επενδύσεις, η ενίσχυση του ΑΕΠ, η αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης.

Όλα αυτά θα τα δούμε, όμως σε κάθε περίπτωση αυτή την ώρα το άμεσο στοίχημα που θα κρίνει πολλά είναι το άνοιγμα του τουρισμού. Όχι μόνο οικονομικά αλλά και υγειονομικά. Γιατί το άνοιγμα για ξένους και ντόπιους σημαίνει και σχετική αν όχι μεγάλη ελευθεριότητα. Πέρυσι, αυτό το... ισοζύγιο δεν βγήκε σε δεύτερη φάση σε καλό. Οδήγησε σε δύσκολο φθινόπωρο και ακόμα δυσκολότερο χειμώνα. Το περσινό άνοιγμα του τουρισμού δεν κρίνεται επιτυχημένο. Ας ελπίσουμε ότι φέτος τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Πέρυσι ήρθαν πολύ λιγότεροι -ελπίζουμε- σε σχέση με φέτος. Βεβαίως έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός και διεθνώς αλλά και εδώ και υπάρχει ένα τοίχος προστασίας που θα γίνεται προοδευτικά υψηλότερο. Όμως από την άλλη πλευρά οι εισροές θα είναι πολυπληθέστερες, ο έλεγχος όχι και τόσο εύκολος από ένα σημείο και μετά, οι εσωτερικές μετακινήσεις ζωηρότερες μετά την κόπωση από τα μακροχρόνια περιοριστικά μέτρα. Πέρυσι ωστόσο η χώρα είχε σχεδόν μηδενικά κρούσματα όταν άνοιξε τα σύνορά της. Ενώ σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν, πάνω από 2.000 ημερήσια κρούσματα, περί τους 680 διασωληνωμένος και πάνω από 50-60 θύματα τη μέρα. Πολύ πιο δύσκολο... lead in έχει φέτος το καλοκαίρι.

Είναι πάντως σημαντικό να πετύχει το άνοιγμα. Το προσδοκούν οι επιχειρηματίες, το προσδοκά η κοινωνία, το ελπίζει το Μαξίμου. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, το φθινόπωρο θα έρθει σε μία υψηλή ψυχολογία και θα είναι πιθανότατα περίοδος σημαντικών εξελίξεων, οικονομικών και πολιτικών. Αν κάτι στραβώσει μπορεί να έχουμε ανατροπές. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τις αντιμετωπίσουμε και θα μείνουμε στο καλό σενάριο.

Όλες οι ειδήσεις

19:06

Ευρωαγορές: Πάτησαν «φρένο» μετά από πέντε εβδομάδες ανόδου

18:58

Κανονικά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια - Ενισχύονται από το Λαύριο

18:37

Η Ουγγαρία θα βυθίσει δύο φορτηγίδες στο Δούναβη για να κρατήσει σε λειτουργία πυρηνικό σταθμό

18:13

Ο απεσταλμένος του Τραμπ θα μεταβεί στο Ισραήλ για να εξομαλύνει τις διαφορές για τη Γάζα

17:53

Aktor: Αποκτά κτηριακό συγκρότημα από την Ευρώπη Holdings έναντι 45,5 εκατ. ευρώ

17:41

Χρηματιστήριο: Ώθηση στο Γενικό Δείκτη από διυλιστήρια και ΕΤΕ

17:39

Sandisk: Άνοδος 18% της μετοχής στο διήμερο μετά τους ισχυρούς στόχους ανάπτυξης

17:18

Κολομβία-σεισμός: Έκτακτη βοήθεια 200 εκατ. δολ. έστειλε η Παγκόσμια Τράπεζα

17:08

Γαλλία: Μπλόκο στην απαγόρευση χρήσης social media για τους κάτω των 15 ετών

16:47

Wall Street: Πτωτικές κινήσεις στο ταμπλό μετά το ρεκόρ

16:44

Καθ' οδόν για το πιο ζεστό καλοκαίρι στην ιστορία της η Βρετανία

16:09

Δικηγορικοί Σύλλογοι: Η ίδρυση ιδιωτικών Νομικών Σχολών προϋποθέτει συνολικό σχεδιασμό

16:01

ΗΠΑ: Υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες

16:00

Σκέρτσος: «Η πολιτική προστασία δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο φτηνής και ρηχής πολιτικής αντιπαράθεσης»

15:36

Γεραπετρίτης σε Κύπριο ομόλογό του: Αταλάντευτη η στήριξη της Ελλάδας στην επανένωση της Κύπρου

15:23

Η Ουκρανία έπληξε το ρωσικό συγκρότημα φυσικού αερίου Novatek στη Βαλτική

15:15

Τα εύκολα τελειώνουν – Ο ανήφορος για τις επιχειρήσεις αρχίζει

15:10

ΑΑΔΕ: 48ωρα λουκέτα σε εστιατόρια, mini market και ενοικιαζόμενα δωμάτια σε Σαντορίνη, Νάξο

15:03

«Ανέβασε» την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης - Οι επενδύσεις επέστρεψαν, αλλά από πολύ χαμηλή βάση

15:00

Δήμος Αθηναίων: Ανοίγει ξανά ο Λόφος Λυκαβηττού τα μεσάνυχτα

14:49

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς τον Δεκαπενταύγουστο σε 10 Περιφέρειες

14:44

ΟΗΕ: Πάνω από τέσσερις επιθέσεις ημερησίως σε υγειονομικούς και δομές υγείας

14:38

ΗΠΑ: Επιβεβαίωσε το ΑΑ+ της οικονομίας η Fitch Ratings

14:29

Άρση απαγορευτικού από τις 16:00 σε Ραφήνα, Λαύριο - Πρόσθετα και τροποποιημένα δρομολόγια

14:27

Για απάτη από επενδυτές κατηγορείται η Σελίνα Γκόμεζ

14:25

Πόσο κόστισαν τελικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004

13:56

Οι μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων στη Χαλκιδική

13:22

Σε χαμηλό 20ετίας η απασχόληση στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

13:20

Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Παραμένουν οι θυελλώδεις άνεμοι και το Σάββατο

13:16

Η Ρωσία απέρριψε την ιδέα για κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider