Η ώρα του μεγάλου στοιχήματος, των προσδοκιών και των ρίσκων

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Αρχίζει με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος. Με προσδοκίες μεν αλλά και με ρίσκα. Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι μετά τα πολλά καλά λόγια που ακούστηκαν αυτές τις μέρες για τις δυνατότητες του restart της ελληνικής οικονομίας, ακόμα και από τους πιο δύσκολους συνομιλητές όπως ο Ρέγκλινγκ, το... boost που παίρνει η χώρα ψυχολογικά και επικοινωνιακά είναι έως και θεαματικό στο συγκεκριμένο momentum. Βεβαίως άλλο τα λόγια και άλλο οι πράξεις, όπου πράξεις οι επενδύσεις, η ενίσχυση του ΑΕΠ, η αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης.

Όλα αυτά θα τα δούμε, όμως σε κάθε περίπτωση αυτή την ώρα το άμεσο στοίχημα που θα κρίνει πολλά είναι το άνοιγμα του τουρισμού. Όχι μόνο οικονομικά αλλά και υγειονομικά. Γιατί το άνοιγμα για ξένους και ντόπιους σημαίνει και σχετική αν όχι μεγάλη ελευθεριότητα. Πέρυσι, αυτό το... ισοζύγιο δεν βγήκε σε δεύτερη φάση σε καλό. Οδήγησε σε δύσκολο φθινόπωρο και ακόμα δυσκολότερο χειμώνα. Το περσινό άνοιγμα του τουρισμού δεν κρίνεται επιτυχημένο. Ας ελπίσουμε ότι φέτος τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Πέρυσι ήρθαν πολύ λιγότεροι -ελπίζουμε- σε σχέση με φέτος. Βεβαίως έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός και διεθνώς αλλά και εδώ και υπάρχει ένα τοίχος προστασίας που θα γίνεται προοδευτικά υψηλότερο. Όμως από την άλλη πλευρά οι εισροές θα είναι πολυπληθέστερες, ο έλεγχος όχι και τόσο εύκολος από ένα σημείο και μετά, οι εσωτερικές μετακινήσεις ζωηρότερες μετά την κόπωση από τα μακροχρόνια περιοριστικά μέτρα. Πέρυσι ωστόσο η χώρα είχε σχεδόν μηδενικά κρούσματα όταν άνοιξε τα σύνορά της. Ενώ σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν, πάνω από 2.000 ημερήσια κρούσματα, περί τους 680 διασωληνωμένος και πάνω από 50-60 θύματα τη μέρα. Πολύ πιο δύσκολο... lead in έχει φέτος το καλοκαίρι.

Είναι πάντως σημαντικό να πετύχει το άνοιγμα. Το προσδοκούν οι επιχειρηματίες, το προσδοκά η κοινωνία, το ελπίζει το Μαξίμου. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, το φθινόπωρο θα έρθει σε μία υψηλή ψυχολογία και θα είναι πιθανότατα περίοδος σημαντικών εξελίξεων, οικονομικών και πολιτικών. Αν κάτι στραβώσει μπορεί να έχουμε ανατροπές. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τις αντιμετωπίσουμε και θα μείνουμε στο καλό σενάριο.

Όλες οι ειδήσεις

15:12

Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας

15:11

Στο χαρτοφυλάκιο της Coface Ελλάδος δύο νέα, πρωτοποριακά προϊόντα

15:06

Kaspersky: Αυξάνονται οι απάτες με στόχο ταξιδιώτες του Μουντιάλ 2026

15:05

Nvidia: «Πράσινο φως» των ΗΠΑ σε 10 κινεζικές εταιρείες για την αγορά των AI chip H200 - Κέρδη 2% για τη μετοχή

14:47

Μαρινάκης: «Γεννώνται ερωτήματα στο ηθικό σκέλος για τον κ. Ανδρουλάκη»

14:41

ΓΣΕΕ: Ορατά τα αποτελέσματα της Κοινωνικής Συμφωνίας

14:40

Μερτς προς Μητσοτάκη: «Συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό - Η χώρα στέκεται πλέον στις δικές της δυνάμεις»

14:40

Η ΕΚΠΟΙΖΩ απαντά στην Εθνική Τράπεζα για τις χρεώσεις σε λογαριασμούς καταθέσεων

14:39

Πώς να επιλέξεις τον σωστό ηλιακό θερμοσίφωνα: 10 βασικά κριτήρια

14:32

Αίρεται η καραντίνα για το κρουαζιερόπλοιο στο Μπορντό

14:30

Γεραπετρίτης: «Οποιαδήποτε μονομερής δραστηριότητα είναι καταδικασμένη να αποτύχει»

14:23

Χαμηλή η παραγωγικότητα στην Ελλάδα - Χρειάζονται μεγάλες επιχειρήσεις, επενδύσεις και ορθή χρήση της ΤΝ

14:20

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ)

14:19

Η Ελλάδα στην κορυφή του παγκόσμιου τουρισμού και το 2026 - Τι δείχνει νέα έρευνα της Visa

14:11

Αρνητικός στον χανταϊό ο Έλληνας που βρίσκεται σε καραντίνα στο «Αττικόν»

14:07

Μιχαηλίδου: Δίνουμε λύση για παρεμβάσεις στο «Προσβασιμότητα κατ' οίκον»

13:47

Μπέσεντ: Συνομιλούμε με Κίνα γιατί είμαστε στην πρώτη γραμμή της ΑΙ

13:40

FedEx: Κανονικά οι υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη, μεταφέρεται μόνο ο εκτελωνισμός

13:29

ΑΑΔΕ - ΔΕΟΣ: Κατασχέθηκαν 46 κιλά κοκαΐνης αξίας 1,7 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά

13:23

Κρεμλίνο: Ο πρόεδρος Πούτιν θα επισκεφθεί «πολύ σύντομα» την Κίνα

13:22

Bain & Company: Ο Pierluigi Serlenga νέος Managing Partner για τη Νότια και Ανατολική Ευρώπη

13:16

Microsoft Work Trend Index 2026: Συνεργασία με την AI, όχι απλώς χρήση

13:04

Τα πέντε βασικά σημεία της συνάντησης Τραμπ με Σι - Τι είπαν για Ορμούζ

12:53

Η HP και η Infinitum υλοποίησαν ένα Ασφαλές, Επεκτάσιμο και Βιώσιμο Οικοσύστημα MPS για τη Metron Energy

12:52

Πρώτες ετήσιες ζημίες εδώ και σχεδόν 70 χρόνια για τη Honda

12:45

Η EY Ελλάδος στηρίζει τη νέα γενιά μηχανικών μέσα από την ομάδα Aristurtle

12:41

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 4,6% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Απρίλιο εφέτος

12:40

Η Ρωσία προχωρά στη δημιουργία «πλήρους εταιρικής σχέσης» με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

12:32

Λετονία: Παραιτείται η πρωθυπουργός με αφορμή τη διαχείριση περιστατικών με ουκρανικά drones

12:24

Αύξηση 11,5% για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Μάρτιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider