Η ώρα του μεγάλου στοιχήματος, των προσδοκιών και των ρίσκων

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Αρχίζει με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος. Με προσδοκίες μεν αλλά και με ρίσκα. Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι μετά τα πολλά καλά λόγια που ακούστηκαν αυτές τις μέρες για τις δυνατότητες του restart της ελληνικής οικονομίας, ακόμα και από τους πιο δύσκολους συνομιλητές όπως ο Ρέγκλινγκ, το... boost που παίρνει η χώρα ψυχολογικά και επικοινωνιακά είναι έως και θεαματικό στο συγκεκριμένο momentum. Βεβαίως άλλο τα λόγια και άλλο οι πράξεις, όπου πράξεις οι επενδύσεις, η ενίσχυση του ΑΕΠ, η αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης.

Όλα αυτά θα τα δούμε, όμως σε κάθε περίπτωση αυτή την ώρα το άμεσο στοίχημα που θα κρίνει πολλά είναι το άνοιγμα του τουρισμού. Όχι μόνο οικονομικά αλλά και υγειονομικά. Γιατί το άνοιγμα για ξένους και ντόπιους σημαίνει και σχετική αν όχι μεγάλη ελευθεριότητα. Πέρυσι, αυτό το... ισοζύγιο δεν βγήκε σε δεύτερη φάση σε καλό. Οδήγησε σε δύσκολο φθινόπωρο και ακόμα δυσκολότερο χειμώνα. Το περσινό άνοιγμα του τουρισμού δεν κρίνεται επιτυχημένο. Ας ελπίσουμε ότι φέτος τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Πέρυσι ήρθαν πολύ λιγότεροι -ελπίζουμε- σε σχέση με φέτος. Βεβαίως έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός και διεθνώς αλλά και εδώ και υπάρχει ένα τοίχος προστασίας που θα γίνεται προοδευτικά υψηλότερο. Όμως από την άλλη πλευρά οι εισροές θα είναι πολυπληθέστερες, ο έλεγχος όχι και τόσο εύκολος από ένα σημείο και μετά, οι εσωτερικές μετακινήσεις ζωηρότερες μετά την κόπωση από τα μακροχρόνια περιοριστικά μέτρα. Πέρυσι ωστόσο η χώρα είχε σχεδόν μηδενικά κρούσματα όταν άνοιξε τα σύνορά της. Ενώ σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν, πάνω από 2.000 ημερήσια κρούσματα, περί τους 680 διασωληνωμένος και πάνω από 50-60 θύματα τη μέρα. Πολύ πιο δύσκολο... lead in έχει φέτος το καλοκαίρι.

Είναι πάντως σημαντικό να πετύχει το άνοιγμα. Το προσδοκούν οι επιχειρηματίες, το προσδοκά η κοινωνία, το ελπίζει το Μαξίμου. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, το φθινόπωρο θα έρθει σε μία υψηλή ψυχολογία και θα είναι πιθανότατα περίοδος σημαντικών εξελίξεων, οικονομικών και πολιτικών. Αν κάτι στραβώσει μπορεί να έχουμε ανατροπές. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τις αντιμετωπίσουμε και θα μείνουμε στο καλό σενάριο.

Όλες οι ειδήσεις

14:40

Διαβάσατε ειδήσεις το Πάσχα; Κάντε το κουίζ

14:33

Η Uber αυξάνει το ποσοστό της στην Delivery Hero έναντι 270 εκατ. ευρώ

14:31

5 λόγοι για να λατρέψετε τον Πόρο

14:15

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων στις 22 Απριλίου

14:09

Διάσκεψη στο Παρίσι για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ

14:02

«Αφόρητα ζεστή»: Η Ιαπωνία ορίζει νέο όρο για τις ημέρες του καύσωνα

13:45

Δήμας: «Με τη νέα Γέφυρα στο Αλιγαρόρεμα κλείνουμε μια πληγή από τον Daniel»

13:18

Data4: Εγκαινίασε δεύτερο data center κοντά στη Βαρσοβία

13:11

Αυξήθηκε οριακά ο αριθμός των επισκεπτών σε μουσεία το 2025

13:10

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η μεταβλητότητα δεν φοβίζει τους επενδυτές

12:59

Κοντογεώργης: «Η τοξικότητα δεν συμφέρει την χώρα - Εκλογές το 2027»

12:56

Πλήθος επιχειρήσεων και ευρύ φάσμα ειδικοτήτων στην 55η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στην Πάτρα

12:29

Αναλυτές στο Bloomberg: «Δύσκολο» το υπόλοιπο του έτους για τις ευρωπαϊκές μετοχές

12:23

Ψηφιακό ευρώ: Στρατηγική αναγκαιότητα και όχι τεχνολογική επιλογή

12:21

Λίβανος: «Με το δάχτυλο στη σκανδάλη» η Χεζμπολάχ σε περίπτωση ισραηλινών παραβιάσεων

12:04

Η Τράπεζα Πειραιώς ανανεώνει τη συνεργασία της με το YΠΕΘΑ

11:58

ING: Σενάριο για άνοδο των τιμών του αλουμινίου πάνω από τα 4.000 δολάρια

11:38

Μαρινάκης: «Δεν μπορούμε άλλο να κλείνουμε τα μάτια στον τοξικό λόγο, στα ψέματα και στην ανωνυμία»

11:36

Σκάνδαλο Μάντελσον- Έπστιν: Στο στόχαστρο και πάλι ο Βρετανός πρωθυπουργός Στάρμερ μετά τις νέες αποκαλύψεις

11:35

Αυτές οι εταιρείες κυριαρχούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη

11:19

Η Cisco προχωρά σε μια σημαντική διοικητική τοποθέτηση

11:10

Alstom: Μεγάλη βουτιά επιστρέφει τη μετοχή σε επίπεδα 2023

11:03

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εναλλαγές προσήμου κάτω από τις 2.300 μονάδες

10:56

Ήπιες διακυμάνσεις στις ευρωαγορές με focus στο Ιράν

10:55

Νέο ανακοινωθέν για τον Γιώργο Μυλωνάκη

10:46

Γερμανία: Πρώτη η AfD σε δημοσκόπηση

10:41

Ηγέτης των προσλήψεων του 2026 ο κατασκευαστικός τομέας - Μεγάλο «ερωτηματικό» η απασχόληση στον τουρισμό

10:40

Πώς να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στο διαδίκτυο: Πρακτικός οδηγός για γονείς

10:19

Ραγδαία συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας έως το 2100 - Στα 7,2 εκατ.

10:18

CEO Clubs Greece Forum Μάιος 2026: Ξεκλειδώνoντας τη Δύναμη των «Πολλαπλασιαστών» στο Ελληνικό Επιχειρείν

gazzetta
gazzetta reader insider insider