Η ώρα του μεγάλου στοιχήματος, των προσδοκιών και των ρίσκων

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Αρχίζει με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος. Με προσδοκίες μεν αλλά και με ρίσκα. Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι μετά τα πολλά καλά λόγια που ακούστηκαν αυτές τις μέρες για τις δυνατότητες του restart της ελληνικής οικονομίας, ακόμα και από τους πιο δύσκολους συνομιλητές όπως ο Ρέγκλινγκ, το... boost που παίρνει η χώρα ψυχολογικά και επικοινωνιακά είναι έως και θεαματικό στο συγκεκριμένο momentum. Βεβαίως άλλο τα λόγια και άλλο οι πράξεις, όπου πράξεις οι επενδύσεις, η ενίσχυση του ΑΕΠ, η αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης.

Όλα αυτά θα τα δούμε, όμως σε κάθε περίπτωση αυτή την ώρα το άμεσο στοίχημα που θα κρίνει πολλά είναι το άνοιγμα του τουρισμού. Όχι μόνο οικονομικά αλλά και υγειονομικά. Γιατί το άνοιγμα για ξένους και ντόπιους σημαίνει και σχετική αν όχι μεγάλη ελευθεριότητα. Πέρυσι, αυτό το... ισοζύγιο δεν βγήκε σε δεύτερη φάση σε καλό. Οδήγησε σε δύσκολο φθινόπωρο και ακόμα δυσκολότερο χειμώνα. Το περσινό άνοιγμα του τουρισμού δεν κρίνεται επιτυχημένο. Ας ελπίσουμε ότι φέτος τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.

Πέρυσι ήρθαν πολύ λιγότεροι -ελπίζουμε- σε σχέση με φέτος. Βεβαίως έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός και διεθνώς αλλά και εδώ και υπάρχει ένα τοίχος προστασίας που θα γίνεται προοδευτικά υψηλότερο. Όμως από την άλλη πλευρά οι εισροές θα είναι πολυπληθέστερες, ο έλεγχος όχι και τόσο εύκολος από ένα σημείο και μετά, οι εσωτερικές μετακινήσεις ζωηρότερες μετά την κόπωση από τα μακροχρόνια περιοριστικά μέτρα. Πέρυσι ωστόσο η χώρα είχε σχεδόν μηδενικά κρούσματα όταν άνοιξε τα σύνορά της. Ενώ σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν, πάνω από 2.000 ημερήσια κρούσματα, περί τους 680 διασωληνωμένος και πάνω από 50-60 θύματα τη μέρα. Πολύ πιο δύσκολο... lead in έχει φέτος το καλοκαίρι.

Είναι πάντως σημαντικό να πετύχει το άνοιγμα. Το προσδοκούν οι επιχειρηματίες, το προσδοκά η κοινωνία, το ελπίζει το Μαξίμου. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, το φθινόπωρο θα έρθει σε μία υψηλή ψυχολογία και θα είναι πιθανότατα περίοδος σημαντικών εξελίξεων, οικονομικών και πολιτικών. Αν κάτι στραβώσει μπορεί να έχουμε ανατροπές. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τις αντιμετωπίσουμε και θα μείνουμε στο καλό σενάριο.

Όλες οι ειδήσεις

14:23

Τι είναι ο χανταϊός από τον οποίο πέθαναν 3 άνθρωποι σε κρουαζιερόπλοιο στον Ατλαντικό

14:17

Λαϊκό Λαχείο: Αλλάζει η ημέρα των κληρώσεων

14:08

Δώδεκα δράσεις στήριξης ατόμων με αναπηρία

14:04

Σαλαμίνα: Απόδραση στο ιστορικό νησί του Σαρωνικού, μια ανάσα από την Αθήνα

14:01

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δήλωση δικηγόρου της Τυχεροπούλου για την έφεση της ΑΑΔΕ στην πρωτόδικη απόφαση

13:54

Η απόφαση των ΗΑΕ από τον ΟΠΕΚ «δεν στρέφεται εναντίον κανενός»

13:45

H Octane Management Consultants για τρίτη χρονιά στους κορυφαίους εργοδότες της χώρας

13:33

Ιρανικά ΜΜΕ: Δύο πύραυλοι χτύπησαν αμερικανικό πλοίο - Διαψεύδουν οι ΗΠΑ

13:24

Μασκ εναντίον Αλτμαν: Καταθέτει ο συνιδρυτής της OpenAI στην πολύκροτη δίκη

13:13

Εθνική Τράπεζα: Άσκησε το call option για ομολογίες αξίας £200 εκατ.

13:12

Μαρινάκης: Δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν σε προανακριτική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

13:02

Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Σχεδόν αναπόφευκτη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο

12:51

Οι Φρουροί της Επανάστασης εξέδωσαν νέο χάρτη των Στενών του Ορμούζ υπό τον έλεγχό τους

12:50

Νέα δεδομένα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ευρωπαίων

12:38

Ταμείο Ανάκαμψης: Το κρίσιμο τελευταίο μίλι για 166 μεταρρυθμίσεις και έργα

12:24

ΕΛΒΕ: Αύξηση πωλήσεων και κερδών προ φόρων το 2025

12:23

ΓΣΕΒΕΕ: Όχι στην αξιοποίηση των κονδυλίων του «Εξοικονομώ» από τους παρόχους ενέργειας

12:20

ΧΑ: Σε αναστολή διαπραγμάτευσης Mediterra και Προοδευτική

12:19

ΕΛΑΪΣ Unilever Hellas: Νέα επένδυση στο εργοστάσιο του Ρέντη με νέους κωδικούς

12:16

Παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Καστανίδης: Ανακοίνωση με αιχμές κατά Ανδρουλάκη

12:06

Ιράν: Καλεί τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις «υπερβολικές απαιτήσεις» τους

12:04

Στην Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

12:03

Ζελένσκι: Η Ευρώπη πρέπει να είναι στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών

12:00

Ευρεία εκλογή του Προέδρου της ΡΑΑΕΥ στο Δ.Σ. της ERRA

11:57

S&P Global: Ασθενέστερη ανάπτυξη του ελληνικού τομέα μεταποίησης τον Απρίλιο

11:55

Netcompany: Aποκτά εξ ολοκλήρου την εταιρεία Smarter Airports

11:49

Boυλή: Ιστορική ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας

11:41

Μακρόν: Έκκληση για «συντονισμένο ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ εκ νέου άνοιγμα» των Στενών

11:40

Ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ Bain Capital και SWOT Hospitality

11:36

Κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς για προκαταρκτική επιτροπή για Λιβανό και Αραμπατζή

gazzetta
gazzetta reader insider insider