Η εταιρεία Amazon ενδεχομένως θα αναγκασθεί να «αναστείλει τις δραστηριότητες» των κέντρων διανομής της και να περιορίσει τις υπηρεσίες της στη Γαλλία, ύστερα από τη δικαστική απόφαση που της επέβαλε να να περιορίσει εντός 24 ωρών τις αποστολές της μόνον στα ζωτικής σημασίας προϊόντα, προειδοποίησε ο αμερικανικός όμιλος σε σημερινή του ανακοίνωση.

Η Amazon είναι αντιμέτωπη με πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης.

«Η δική μας ερμηνεία υποδηλώνει ότι θα μπορούσαμε να αναγκασθούμε να αναστείλουμε τη δραστηριότητα των κέντρων διανομής μας στη Γαλλία» τονίζει η Amazon στο δελτίο Τύπου της. Η αμερικανική εταιρεία σκοπεύει να ασκήσει έφεση στη σχετική χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου της Ναντέρ.

«Επί του παρόντος, συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας στη χώρα και κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διατηρήσουμε το επίπεδο εξυπηρέτησης που αναμένουν από εμάς οι πελάτες μας στη Γαλλία και τις θέσεις εργασίας στις οποίες βασίζονται οι υπάλληλοί μας (...) Μολαταύτα, χωρίς τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούμε πλήρως τα κέντρα διανομής στη Γαλλία, θα αναγκασθούμε να περιορίσουμε μια υπηρεσία, η οποία έχει καταστεί άκρως απαραίτητη για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα, που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στα προϊόντα που χρειάζονται στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης», επισημαίνει ο όμιλος.

Τα εργατικά συνδικάτα είχαν προσφύγει στο δικαστήριο της Ναντέρ, εκφράζοντας ανησυχία για την υγεία των εργαζομένων. Η δικαστική απόφαση υποχρεώνει την Amazon να προβεί σε αξιολόγηση των κινδύνων και εντός 24 ωρών να περιορισθεί αυστηρά στις αποστολές προϊόντων ζωτικής σημασίας και μόνον, με απειλή προστίμου 1 εκατ. ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης και παραβίασης του γράμματος της ετυμηγορίας.

Η Amazon την Δευτέρα είχε δηλώσει «προβληματισμένη» σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου, «δεδομένου ότι δόθηκε από την πλευρά της συγκεκριμένη απόδειξη για τα μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί εν ισχύι για την προστασία των υπαλλήλων μας», υπενθυμίζοντας ιδίως ότι εφαρμόζεται υποχρεωτικά η θερμομέτρησή τους και τους παρέχονται μάσκες.

Η Amazon προτείνει να απαιτηθεί μία συμφωνία για να τεθούν σε καθεστώς προσωρινής ανεργίας το διοικητικό προσωπικό της, διαβεβαιώνοντας πως θα τους εξασφαλίσει το 100% των αποδοχών τους.