Υπόθεση FTX: Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον Μπάνκμαν- Φριντ για απόπειρα εκφοβισμού μαρτύρων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπόθεση FTX: Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον Μπάνκμαν- Φριντ για απόπειρα εκφοβισμού μαρτύρων
ΟΙ αρχές ζητούν να φυλακιστεί εν αναμονή της δίκης του για απάτη τον Οκτώβριο, για την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων.

Ο Σαμ Μπάνκμαν- Φριντ πρέπει να φυλακιστεί εν αναμονή της δίκης του για απάτη τον Οκτώβριο, για την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX που ίδρυσε, επειδή προσπαθεί να εκφοβίσει μάρτυρες και να επηρεάσει τις καταθέσεις τους, δήλωσαν οι εισαγγελείς.

Ο Μπάνκμαν- Φριντ πρώην δισεκατομμυριούχος, ζει κυρίως υπό κατ' οίκον περιορισμό στο σπίτι των γονιών του στο Palo Alto της Καλιφόρνια, ύστερα από την έκδοσή του από τις Μπαχάμες τον Δεκέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με το Reuters, η εγγύηση του, ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, έγινε θέμα αφού οι New York Times στις 20 Ιουλίου δημοσίευσαν ένα άρθρο που περιείχε αποσπάσματα από τα προσωπικά έγγραφα της πρώην συντρόφου του, Κάρολιν Έλισον, πριν από την κατάρρευση του FTX.

Ο Μπάνκμαν- Φριντ επιβεβαίωσε ότι μοιράστηκε τα έγγραφα με έναν δημοσιογράφο των Times. Το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν, ανέφερε ότι αυτό ξεπέρασε τα όρια και ότι οι προσπάθειες του Μπάνκμαν- Φριντ να εκφοβίσει τους μάρτυρες ισοδυναμούσαν με παραποίηση των μαρτυριών τους.

«Ο κατηγορούμενος έχει σίγουρα το δικαίωμα να μιλήσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό του στον Τύπο», ανέφεραν οι εισαγγελείς σε επιστολή τους προς τον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ Λιούις Κάπλαν.

«Αυτό που δεν μπορεί να κάνει ο κατηγορούμενος, και αυτό που έχει κάνει τώρα επανειλημμένα, είναι να επιδιώκει να επηρεάσει και να διαβρώσει τους μάρτυρες και να παρέμβει σε μια δίκαιη δίκη, μέσω απόπειρας δημόσιας παρενόχλησης και πρόκλησης αισθημάτων ντροπής», πρόσθεσαν οι εισαγγελείς.

Ο Μπάνκμαν- Φριντ δήλωσε αθώος για την κλοπή δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κεφάλαια πελατών της FTX, για να καλύψει τις ζημίες στο hedge fund του Alameda Research, όπου η Έλισον ήταν διευθύνων σύμβουλος.

Σε γραπτά που επικαλούνται στο δημοσίευμα τους οι Times, η Έλισον περιέγραψε ότι ήταν «δυστυχισμένη και συγκλονισμένη» με τη δουλειά της και ότι ένιωθε «πληγωμένη και βίωνε απόρριψη» από τον χωρισμό της με τον Μπάνκμαν- Φριντ.

Η Έλισον ομολόγησε την ενοχή της για απάτη και αναμένεται να καταθέσει κατά του Μπάνκμαν- Φριντ στη δίκη.

Η ίδια ανέφερε στο δικαστήριο τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι ο Μπάνκμαν- Φριντ και άλλα στελέχη της FTX έλαβαν δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυφά δάνεια από την Alameda.

Δύο πρώην στελέχη της FTX, ο Gary Wang και ο Nishad Singh, ομολόγησαν επίσης ένοχοι για την κατάρρευση του FTX και συμφώνησαν να συνεργαστούν με τους εισαγγελείς.

Φωτογραφία Getty Images/Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider