Bankman-Fried: Δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες της ομοσπονδιακής απάτης και της δωροδοκίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bankman-Fried: Δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες της ομοσπονδιακής απάτης και της δωροδοκίας
Η δίκη έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Aθώος δήλωσε ο Sam Bankman-Fried ενώπιων του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης την Πέμπτη για τις πέντε επιπλέον κατηγορίες που σχετίζονται με την κατάρρευση του πρώην ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX και του hedge fund Alameda Research.

Το γραφείο του εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης ενημέρωσε για τον τρίτο γύρο ποινικών διώξεων κατά του πρώην CEO της FTX την Τρίτη. Αυτή τη φορά, Στο επίκεντρο ήταν η κατηγορία πως ο Bankman-Fried φέρεται να δωροδοκούσε μια ξένη κυβέρνηση.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Bankman-Fried – ο οποίος έφτασε στο δικαστήριο περίπου μια ώρα πριν από την ακρόαση, φαίνοντας ατημέλητος μετά από μια έντονη διαμάχη στα μέσα ενημέρωσης – κατηύθυνε την πληρωμή τουλάχιστον 40 εκατ. δολαρίων σε κρυπτονομίσματα σε έναν ή περισσότερους αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να ξεπαγώσουν οι συναλλαγές σε λογαριασμούς που συνδέονταν με το crypto hedge fund, την Alameda Research.

Ο Bankman-Fried και οι συνεργάτες του εξέτασαν και δοκίμασαν «πολλές μεθόδους» για να ξεπαγώσουν τους λογαριασμούς, οι οποίοι περιείχαν κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων, ισχυρίζονται οι εισαγγελείς. Τελικά, αφού απέτυχαν τόσο οι νομικές όσο και οι προσωπικές προσπάθειες, ο Bankman-Fried συμφώνησε και διέταξε μια δωροδοκία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για να ξεκλειδωθούν οι δεσμευμένοι λογαριασμοί, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Στη συνέχεια, το hedge fund του Bankman-Fried φέρεται να χρησιμοποίησε τα μη παγωμένα περιουσιακά στοιχεία για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ζημιογόνες συναλλαγές της Alameda, συνεχίζοντας αυτό που η κυβέρνηση λέει ότι ήταν απάτη σε πελάτες και επενδυτές για έναν ακόμη χρόνο.

Ο κάποτε crypto-δισεκατομμυριούχος δήλωσε επίσης αθώος για κατηγορίες που σχετίζονται με τραπεζική απάτη, ξέπλυμα χρήματος, καθώς και για τη λειτουργία μιας επιχείρησης μεταφοράς χρημάτων χωρίς άδεια και για παράνομες πολιτικές συνεισφορές στις ΗΠΑ. Το κατηγορητήριο με τα 13 σημεία δίνει λεπτομέρειες για εκατοντάδες πολιτικές δωρεές που φέρεται να κατηύθυνε ο Bankman-Fried κατά παράβαση των ομοσπονδιακών νόμων για τη χρηματοδότηση εκστρατείας. Ο Bankman-Fried δήλωσε ήδη αθώος για άλλες οκτώ κατηγορίες.

Η FTX και η Alameda κατέρρευσαν τον Νοέμβριο του 2022 αφού οι ανησυχίες τα λογιστικά τους μετατράπηκαν σε πραγματικό bank run. Εκτός από αυτό το ομοσπονδιακό κατηγορητήριο, ο Bankman-Fried αντιμετωπίζει επίσης αστικές κατηγορίες τόσο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όσο και από την Επιτροπή Συναλλαγών Futures Εμπορευμάτων. Εν τω μεταξύ, η FTX του Bankman-Fried παραμένει βυθισμένη στη διαδικασία πτώχευσης του δικαστηρίου του Ντέλαγουερ.

Η δίκη έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bed Bath & Beyond: Νέες προειδοποιήσεις για χρεοκοπία αν δεν «πετύχει» η ΑΜΚ

Φατσέα (Intrum): Έντονο ενδιαφέρον στη δευτερογενή αγορά και για κλαδικά χαρτοφυλάκια NPLs

«Βουτιά» 26% στα μπόνους της Wall Street το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider