Bitcoin: Oι αποκλίσεις στις προβλέψεις των αναλυτών δείχνουν πόσο... ασαφές παραμένει το 2023

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bitcoin: Oι αποκλίσεις στις προβλέψεις των αναλυτών δείχνουν πόσο... ασαφές παραμένει το 2023
Έχοντας τα crypto χάσει περισσότερα από 1,3 τρισ. δολάρια από την αξία τους, το bitcoin, το μεγαλύτερο εξ αυτών, είδε την τιμή του να υποχωρεί πάνω από 60% στην χρονιά που πέρασε.

Mε το 2022 να ανήκει πλέον στην ιστορία, αλλά με την ανάμνηση από τα ισχυρά πλήγματα που επέφερε στην αγορά των κρυπτονομισμάτων ακόμα νωπή, οι αναλυτές ήδη προσπαθούν να προβλέψουν πως θα «φερθεί» στα crypto το νέο έτος.

Έχοντας χάσει περισσότερα από 1,3 τρισ. δολάρια από την αξία του, το bitcoin, το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο, είδε την τιμή του να υποχωρεί πάνω από 60% στην χρονιά που πέρασε.

Ένα κύμα καταρρεύσεων από το stablecoin terraUSD έως το ανταλλακτήριο FTX, καθώς και από το επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον, «έβαλαν δύσκολα» στους επενδυτές. Γι’ αυτό και όσοι έκαναν προβλέψεις για την τιμή του bitcoin το 2022 έπεσαν έξω.

Το πόσο ασαφές παραμένει το παρόν και το μέλλον των κρυπτονομισμάτων, αποδεικνύεται από τις τεράστιες αποκλίσεις των προβλέψεων των «ειδικών» για το 2023, όπως τις συγκεντρώνει και δημοσιεύει το CNBC.

Kαθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες συνεχίζονται σε όλο τον κόσμο, τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου όπως οι μετοχές και το bitcoin επιβαρύνονται. Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση της FTX, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του ιδρυτή της εταιρείας Sam Bankman-Fried στις Μπαχάμες.

Ακολουθούν οι πιο τολμηρές προβλέψεις για την τιμή του bitcoin το 2023.

Tim Draper: 250.000 δολάρια

Ο παραδοσιακός bull του bitcoin, Tim Draper, παρείχε μια από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για το bitcoin για το 2022, προβλέποντας ότι το νόμισμα θα αξίζει 250.000 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

Τον Νοέμβριο, ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε ότι επεκτείνει το χρονοδιάγραμμα για αυτήν την πρόβλεψη μέχρι τα μέσα του 2023. Ακόμη και μετά την κατάρρευση της FTX, είναι πεπεισμένος ότι το νόμισμα θα φτάσει στο ορόσημο του 1/4 του εκατομμυρίου.

«Η υπόθεσή μου είναι ότι, δεδομένου ότι οι γυναίκες ελέγχουν το 80% των δαπανών λιανικής και μόνο 1 στα 7 πορτοφόλια bitcoin κατέχουν σήμερα γυναίκες, το φράγμα πρόκειται να σπάσει», δήλωσε ο Draper στο CNBC.

Το bitcoin θα πρέπει να κάνει ράλι 1.400% προκειμένου να διαπραγματευτεί σε αυτό το επίπεδο.

Παρά την πτώση των τιμών και των όγκων συναλλαγών, μπορεί να υπάρχει λόγος να υποπτευόμαστε ότι η αγορά έχει ήδη πιάσει πάτο, σύμφωνα με τον Draper.

«Υποψιάζομαι ότι το halvening το 2024 θα έχει θετική πορεία», προσέθεσε.

Το halvening είναι ένα γεγονός που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια κατά το οποίο οι ανταμοιβές των miners του bitcoin μειώνονται στο μισό. Αυτό θεωρείται από ορισμένους επενδυτές ως θετικό για την τιμή του bitcoin, καθώς συμπιέζει την προσφορά. Το επόμενο halvening έχει προγραμματιστεί να συμβεί κάποια στιγμή το 2024.

Οι miners, οι οποίοι χρησιμοποιούν μηχανήματα υψηλής έντασης ενέργειας για να επαληθεύουν τις συναλλαγές και να παράγουν νέα νομίσματα, συμπιέζονται από την πτώση των τιμών και το αυξανόμενο κόστος ενέργειας.

Αυτοί οι «παίχτες» συσσωρεύουν τεράστιους όγκους crypto, καθιστώντας τους μερικούς από τους μεγαλύτερους πωλητές στην αγορά. Με τους miners να ξεφορτώνονται τις συμμετοχές τους για να εξοφλήσουν τα χρέη τους, αυτό αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης πώλησης στο bitcoin.

Αυτό είναι ιστορικά ένα καλό σημάδι για το bitcoin, δήλωσε ο Vijay Ayyar, της Luno.

«Το κόστος παραγωγής τους γίνεται μεγαλύτερο από την αξία του bitcoin, επομένως έχετε έναν αριθμό miners είτε να σβήνουν τα μηχανήματά τους… είτε να πρέπει να πουλήσουν περισσότερα bitcoin για να διατηρήσουν την επιχείρησή τους σε λειτουργία.

«Αν η αγορά φτάσει σε ένα σημείο όπου απορροφά επαρκώς την πίεση πώλησης του mining, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι βλέπουμε μια περίοδο που έχει φτάσει στον πάτο».

Standard Chartered: 5.000 δολάρια

Ωστόσο, για άλλους, τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έρθει.

Σε ένα ερευνητικό υπόμνημα της 5ης Δεκεμβρίου, η Standard Chartered είπε ότι το bitcoin μπορεί να πέσει έως και τα 5.000 δολάρια. Η πρόβλεψη, αντιπροσωπεύει μια βουτιά 70% σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές.

«Οι αποδόσεις βυθίζονται μαζί με τις μετοχές τεχνολογίας» στο εφιαλτικό σενάριο της Standard Chartered για το 2023, «και ενώ το selloff του bitcoin επιβραδύνεται, η ζημιά έχει γίνει», δήλωσε ο Eric Robertsen, ο παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας της τράπεζας.

«Όλο και περισσότερες εταιρείες και ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων βρίσκονται με ανεπαρκή ρευστότητα, οδηγώντας σε περαιτέρω χρεοκοπίες και σε κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία», πρόσθεσε.

Mark Mobius: 10.000 δολάρια

Ο βετεράνος επενδυτής Mark Mobius είχε ένα σχετικά επιτυχημένο 2022 όσον αφορά την πρόβλεψη για την τιμή του bitcoin. Τον Μάιο, προέβλεψε ότι το bitcoin θα πέσει στα 20.000 δολάρια όταν διαπραγματευόταν πάνω από τα 28.000 δολάρια.

Είπε ότι το bitcoin θα πέσει στα 10.000 δολάρια το 2022. Αυτό δεν συνέβη. Ωστόσο, ο Mobius εμμένει στην τιμή των 10.000 δολαρίων το 2023.

Ο επενδυτής είπε στο CNBC ότι η αρνητική του πρόβλεψη για το bitcoin προέρχεται από την αύξηση των επιτοκίων και τη γενικότερη αυστηρότερη νομισματική πολιτική από την Fed.

Carol Alexander: 50.000 δολάρια

Η Carol Alexander, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sussex, δεν έπεσε πολύ έξω με την πρόβλεψή της ότι το bitcoin θα έπεφτε στα 10.000 δολάρια το 2022.

Τώρα, πιστεύει ότι το κρυπτονόμισμα θα μπορούσε να ετοιμάζεται για κέρδη - αλλά όχι για λόγους που θα περίμενε κανείς.

Ο καταλύτης θα ήταν περισσότερα ντόμινο από την ανατροπή του FTX, είπε η Alexander. Εάν συμβεί αυτό, αναμένει ότι η τιμή του bitcoin θα ξεπεράσει τα 30.000 δολάρια το πρώτο τρίμηνο και στη συνέχεια τα 50.000 δολάρια το τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο.

«Θα υπάρξει μια ελεγχόμενη ανοδική αγορά το 2023, όχι μια φούσκα – επομένως δεν θα δούμε την υπέρβαση των τιμών όπως πριν», είπε στο CNBC.

Το σκεπτικό της Alexander είναι ότι, με τους όγκους συναλλαγών να εξατμίζονται και με τους traders να βρίσκονται στην άκρη, οι μεγάλοι κάτοχοι crypto, γνωστοί ως «φάλαινες», πιθανότατα θα παρέμβουν για να στηρίξουν την αγορά. Οι 97 πιο πλούσιες διευθύνσεις πορτοφολιών bitcoin αντιπροσωπεύουν το 14,15% της συνολικής προσφοράς, σύμφωνα με την εταιρεία fintech River Financial.

Μάταια η προσπάθεια πρόβλεψης για το bitcoin

Αρκετοί επενδυτές έχουν σταματήσει να προσπαθούν να προβλέψουν την τιμή του bitcoin. Για τον Antoni Trenchev, Διευθύνοντα Σύμβουλο της πλατφόρμας Nexo, τα πρόσφατα γεγονότα είναι μια απογοητευτική εξέλιξη.

Το bitcoin βρισκόταν σε «θετική πορεία» νωρίτερα το 2022, με τη θεσμική υιοθέτηση να αυξάνεται, αλλά «μερικές μεγάλες δυνάμεις παρενέβησαν», είπε.
Ο Trenchev προέβλεψε κάποτε ότι το bitcoin θα φτάσει στο ανώτατο όριο των 100.000 δολάρια μέχρι τις αρχές του 2023. Τώρα, έχει σταματήσει την προσπάθεια να προβλέψει την τιμή.

Ο Laith Khalaf, οικονομικός αναλυτής στην AJ Bell, επεσήμανε ότι οι προσπάθειες πρόβλεψης της τιμής του bitcoin είναι μάταιες.

«Θα μπορούσαμε να καθόμαστε εδώ και να λέμε για το επόμενο έτος πως μπορεί να είναι στα 5.000 ή 50.000 δολάρια, απλά δεν θα με εξέπληττε επειδή η αγορά καθοδηγείται τόσο πολύ από το συναίσθημα», δήλωσε στο CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε 3 χρόνια (!) πτώση πληθωρισμού στο 2% - Τι θα συμβεί ενδιάμεσα;

Ρεύμα: Έκρηξη των «πράσινων» διμερών συμβολαίων το 2023 – Κλειδί για φθηνότερη ενέργεια

Τράπεζες: Επιστροφή στην κανονικότητα με την αποεπένδυση του ΤΧΣ που ξεκινά το 2023 

gazzetta
gazzetta reader insider insider