Πάνω από τα 23.000 δολάρια το bitcoin - Γιατί η Fed επηρεάζει περισσότερο την αγορά των crypto;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από τα 23.000 δολάρια το bitcoin - Γιατί η Fed επηρεάζει περισσότερο την αγορά των crypto;
Federal Reserve και bitcoin
Ένας μεγάλος λόγος για τις απώλειες που έχουν καταγράψει τα crypto τους τελευταίους μήνες είναι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Σημαντικά πάνω από τα επίπεδα των 23.000 δολαρίων κινείται το bitcoin, με το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου να σημειώνει υψηλά άνω του ενός μήνα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), το bitcoin ενισχύεται στα 23.724 δολάρια, ενώ πρόσκαιρα έφτασε να ξεπερνά τα 28.000 δολάρια με άνοδο 8% στο τελευταίο 24ωρο, όπως μετέδωσε το CNBC.

Η Fed και τα crypto

Η άνοδος του bitcoin έρχεται εν μέσω του ιδιαίτερα θετικού επενδυτικού κλίματος στις ΗΠΑ, με την Wall Street να σημειώνει κέρδη κοντά και άνω του 3% την Τρίτη, εν μέσω των προσδοκιών των αναλυτών για το ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) θα «χαλαρώσει» σε ένα βαθμό το ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της μέσω των μεγάλων αυξήσεων στα βασικά επιτόκια της.

Την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η νομισματική επιτροπή της τράπεζας (FOMC) και οι αγορές αναμένουν αυξήσεις της τάξης των 75 μονάδων βάσης αντί για μια επιθετικότερη κίνηση με αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης.

Όπως αναφέρει το CNBC, ένας μεγάλος λόγος για τις απώλειες που έχουν καταγράψει τα crypto τους τελευταίους μήνες είναι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed, ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, που βρίσκεται κοντά σε υψηλά 41 ετών.

Παλαιότερα, τα crypto δεν επηρεαζόντουσαν ιδιαίτερα από τις κινήσεις της Fed, όπως οι «παραδοσιακές» αγορές, αλλά η αύξηση των «θεσμικών» κεφαλαίων στην αγορά των κρυπτονομισμάτων τα έχει καταστήσει περισσότερα ευάλωτα στις αλλαγές νομισματικής των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως το bitcoin έχε απωλέσει περίπου το 50% της αξίας που είχε στην αρχή του 2022, μετά και από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed που ξεκίνησαν από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Νέο πληθωριστικό ρεκόρ 40ετίας - Στο 9,4% τον Ιούνιο

Κίνα: Αμετάβλητα τα επιτόκια παρά τους διογκούμενους κινδύνους

gazzetta
gazzetta reader insider insider