Γεγονός το πρώτο ETF που συνδυάζει bitcoin και χρυσό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γεγονός το πρώτο ETF που συνδυάζει bitcoin και χρυσό
Μπάρες χρυσού και Bitcoin
Το πρώτο ETF στην ιστορία που συνδυάζει bitcoin και χρυσό διαπραγματεύεται πλέον στην Ευρώπη.

Το πρώτο ETF στην ιστορία που συνδυάζει bitcoin και χρυσό καταφτάνει στην Ευρώπη, προσφέροντας τη διπλή προοπτική μακροπροθεσμων αποδόσεων και προστασίας από τον πληθωρισμό -τουλάχιστον στη θεωρία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το καινοτόμο ETP, το οποίο έχει φυσική στήριξη, έχει στόχο να συνδυάσει «τα καλύτερα στοιχεία από τον παλιό και τον καινούριο κόσμο των οικονομικών» ποντάροντας ταυτόχρονα στη δύναμη του χρυσού να αντισταθμίζει τον κίνδυνο σε ένα χαρτοφυλάκιο και στις «εύρωστες» αποδόσεις του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος, σημείωσαν σε ανακοίνωση οι υπεύθυνοι έκδοσης.

Το προϊόν είναι γνωστό ως 21Shares ByteTree BOLD ETP (σύμβολο BOLD) και προσφέρεται μέσω του ελβετικού παρόχου crypto ETP, 21Shares, και του βρετανικού παρόχου εναλλακτικών επενδύσεων ByteTree Asset Management, οι οποίοι συνέλαβαν και την ιδέα. Το ETF έχει εισαχθεί στο ελβετικό SIX και θα παρακολουθεί έναν προσαρμοσμένο δείκτη που θα αποτελείται από bitcoin και χρυσό.

«Παραδοσιακά ο χρυσός παρείχε προστασία χαρτοφυλακίου σε πληθωριστικά περιβάλλοντα, ενώ το bitcoin είναι το ψηφιακό ισοδύναμο του χρυσού με ολοένα και μεγαλύτερη υιοθέτηση από τους επενδυτές ως διακριτή κλάση asset και μέσο διαφύλαξης πλούτου», σημείωσε ο Charlie Erith, CEO της ByteTree Asset Management. «Σε μια περίοδο ολοένα και διογκούμενο διαρθρωτικού πληθωρισμού και αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου, πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως σημαντικός παράγοντας διαφοροποίησης ρίσκου και αποδόσεων σε ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο».

Πώς θα λειτουργεί το ETP

Ο χρυσός, που παρουσιάζει τη χαμηλότερη μεταβλητότητα μεταξύ των δύο assets, θα έχει υψηλότερη στάθμιση 81,5% στο λανσάρισμα, ενώ ο συντελεστής του bitcoin θα διαμορφωθεί στο 18,5%. Το ETP θα κάνει rebalancing στις δύο εκθέσεις κάθε μήνα σε αντίστροφη αναλογία με το ρίσκο τους, σε μια προσπάθεια να διαχειρίζεται τη μεταβλητότητα και να ωθεί τις αποδόσεις.

Στόχος του ETP είναι προσφέρει προστασία έναντι του πληθωρισμού μέσω βελτιστοποιημένης, προσαρμοσμένης στον κίνδυνο έκθεσης στο bitcoin και τον χρυσό με τα assets να σταθμίζονται σε αντίστροφη αναλογία με τον κίνδυνό τους.

Πολλοί μετέχοντες στην αγορά παραμένουν ανήσυχοι για την καταλληλότητα του bitcoin ως πιθανού μέσου αντιστάθμισης του πληθωρισμού, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψιν η αρνητική τάση συσχετισμού με τον χρυσό. Ο συσχετισμός 50 ημερών του bitcoin με το κίτρινο μέταλλο κυμαίνεται στο περίπου -0,4, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2018. Το εύρος εκτείνεται από -1 έως 1, με το 1 να σημαίνει ότι τα δύο assets κινούνται σε απόλυτη ευθυγράμμιση, και το -1 να σημαίνει ότι είναι εντελώς αποκομμένα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider