Οι crypto startups ακόμη συγκεντρώνουν «βουνά» χρήματος παρά τη «βουτιά» στις αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι crypto startups ακόμη συγκεντρώνουν «βουνά» χρήματος παρά τη «βουτιά» στις αγορές
Οι startup κρυπτονομισμάτων και blockchain συγκέντρωσαν το ρεκόρ 25 δισ. δολαρίων το 2021, σημειώνοντας οκταπλάσια αύξηση σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του CB Insights.

Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια εξακολουθούν να κερδίζουν οι startup κρυπτονομισμάτων, παρά τις σημαντικές αναταράξεις της αγοράς του τελευταίου διαστήματος, και τις απώλειες που έχουν καταγραφεί στο «κλείσιμο» του 2021 και ενόψει της αύξησης των επιτοκίων από την Fed και τις άλλες κεντρικές τράπεζες.

Όπως αναφέρει το CNBC, μόνο η πλατφόρμα συναλλαγών FTX και η θυγατρική της στις ΗΠΑ συγκέντρωσαν συνολικά 800 εκατ. δολάρια, «ανεβάζοντας» την αξία των εταιρειών στα 32 δισ. και 8 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Μια άλλη περίπτωση είναι η Fireblocks, μια startup που δημιουργεί υποδομές σχετικές με τα κρυπτονομίσματα, η οποία αποτιμήθηκε στα 8 δισ. δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 550 εκατ. δολαρίων. Η ανταγωνιστική Blockdaemon συγκέντρωσε 155 εκατ. δολάρια αποτιμούμενη πλέον σε αξία 1,3 δισ. δολαρίων.

Οι σημαντικές αυτές εξελίξεις ακολουθούν μια επιτυχημένη χρονιά τόσο για τα κρυπτονομίσματα όσο και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε σχετικές τεχνολογίες και projects.

Οι startup κρυπτονομισμάτων και blockchain συγκέντρωσαν το ρεκόρ 25 δισ. δολαρίων το 2021, σημειώνοντας οκταπλάσια αύξηση σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του CB Insights.

Ωστόσο, το μέλλον της αγοράς των κρυπτονομισμάτων είναι αβέβαιο μετά από το sell off των τελευταίων μηνών.

Το bitcoin κατρακύλησε έως και στα 33.000 δολάρια τον Ιανουάριο, από το υψηλό όλων των εποχών σχεδόν στα 69.000 δολάρια τον Νοέμβριο. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο έκλεισε τον μήνα με πτώση άνω του 18%, σημειώνοντας τη χειρότερη εκκίνηση έτους από το 2018.

Κρυπτο-χειμώνας;

Η ραγδαία υποχώρηση των τιμών των κρυπτονομισμάτων έχει κάνει ορισμένους επενδυτές να ανησυχούν για μια πιο σοβαρή ύφεση που είναι γνωστή ως ο «χειμώνας των κρυπτονομισμάτων». Ένα αντίστοιχο γεγονός έλαβε χώρα στα τέλη του 2017 - αρχές του 2018, όταν το bitcoin έχασε έως και 80% από το τότε υψηλό του, αν και αναλυτές επισημαίνουν πως η διαφορά τώρα έγκειται στην θεσμική αποδοχή που απολαμβάνουν πλέον τα crypto.

Τα ψηφιακά νομίσματα έχουν υποχωρήσει πρόσφατα λόγω των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Μια επενδυτική πεποίθηση που περιβάλλει το bitcoin είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει ως αποθηκευτικό μέσο αξίας, γι’ αυτό και μερικές φορές αναφέρεται ως «ψηφιακός χρυσός».

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτή η θέση «ξεφτίζει», καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να αυστηροποιήσουν την πολιτική τους σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τον πληθωρισμό. Μαζί με τα κρυπτονομίσματα, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές έχουν επίσης υποχωρήσει, με τις μετοχές της τεχνολογίας υψηλής ανάπτυξης να πλήττονται ιδιαίτερα καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν τις θέσεις τους.

Η αγορά κρυπτονομισμάτων «ήταν ασταθής από την αρχή», ανέφερε ο Μάικλ Σαούλοβ, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Fireblocks, στο CNBC. «Αυτό που είναι πολύ σαφές για εμάς είναι ότι οι επενδύσεις στις υποδομές δεν πρόκειται να σταματήσουν».

Ο Σαούλοβ λέει ότι, ανεξάρτητα από το αν η αγορά βρίσκεται στο κατώφλι άλλου ενός «χειμώνα των κρυπτονομισμάτων», τα κεφάλαια θα συνεχίσουν να ρέουν στον χώρο καθώς η εστίαση μετακινείται πέρα από τις «κερδοσκοπικές» συναλλαγές σε πιο σύνθετες λειτουργίες. Αυτά περιλαμβάνουν τον γρήγορο διακανονισμό πληρωμών μέσω stablecoin και την τοποθέτηση χρηματοοικονομικών τίτλων στο blockchain.

Web3

Ο Τζον Λίντεν, CEO και συνιδρυτής της start-up Mythical Games , λέει στο CNBC πως αυτά που παρατηρούνται εσχάτως στην αγορά κρυπτονομισμάτων μπορεί να μην είναι το χειρότερο πράγμα που συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

«Θα μπορούσαμε να κατευθυνόμαστε προς έναν χειμώνα των κρυπτονομισμάτων – και νομίζω, ειλικρινά, σε οποιαδήποτε αγορά, αυτό δεν είναι τρομερό πράγμα», είπε.

Η Mythical Games, η οποία θέλει να ενσωματώσει NFT σε βιντεοπαιχνίδια, συγκέντρωσε 125 εκατ. δολάρια σε αποτίμηση 1,3 δισ. δολαρίων τον Νοέμβριο.

Κοιτώντας πίσω στη «φούσκα» του bitcoin του 2017, «κυριολεκτικά δεν θα μπορούσατε να κάνετε λάθος», ανέφερε ο Λίντεν. «Μπορούσες να αγοράσεις οτιδήποτε εκεί έξω και έβγαζες χρήματα από αυτό».

«Αυτό που είδαμε ήταν ότι τα projects κατέρρευσαν. Άρχισαν να φεύγουν. Και αυτά που δημιουργούσαν πραγματικά αξία επέστρεψαν επί 100 φορές μέσα σε λίγα χρόνια. Νομίζω ότι θα δούμε το ίδιο».

Ο Λίντεν λέει ότι άλλη μια ύφεση στην αγορά κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να «εκτοξεύσει» την καινοτομία γύρω από το «Web3», που είναι η ιδέα ενός αποκεντρωμένου Διαδικτύου βασισμένου στην τεχνολογία blockchain.

Αναντιστοιχία τιμών

Αρκετές crypto startup είδαν τις αποτιμήσεις τους να ανεβαίνουν τους τελευταίους μήνες, ακόμη και όταν o τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρούσε περί τα 12% από τότε που έφτασε στο πιο υψηλό επίπεδο όλων των εποχών τον Νοέμβριο.

Η τάση αύξησης των αποτιμήσεων στις startup κρυπτονομισμάτων έχει οδηγήσει ορισμένους επενδυτές να αναρωτιούνται εάν υπάρχει αναντιστοιχία στη χρηματιστηριακή και στην ιδιωτική αγορά.

«Πιστεύω ότι υπήρξε μια αρκετά μεγάλη διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής και της ιδιωτικής αγοράς», δήλωσε ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, CEO και συνιδρυτής της FTX.

Μέχρι στιγμής, καμία από τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες κρυπτονομισμάτων δεν φαίνεται να εξετάζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, κάτι που μπορεί να αντανακλά την αρνητική διάθεση που υπάρχει γενικά στις χρηματιστηριακές αγορές. Η Coinbase, μια από τις λίγες εταιρείες του χώρου των crypto που είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% από το ντεμπούτο της στο Nasdaq.

«Στον απόμακρο ορίζοντα, μάλλον αυτός είναι ο δρόμος και για εμάς», είπε ο Σαούλοβ όταν ρωτήθηκε για μια πιθανή IPO της Fireblocks. «Βραχυπρόθεσμα, δεν έχουμε συγκεκριμένα σχέδια».

Από την άλλη, ο Μπάνκμαν-Φριντ είπε ότι η FTX σχεδιάζει να προετοιμαστεί για ένα ντεμπούτο στο χρηματιστήριο, αλλά πρόσθεσε ότι, προς το παρόν, «δεν αισθανόμαστε ότι έχουμε κάποια ιδιαίτερη ανάγκη να το κάνουμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider