Δύο προσφορές για τη γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο προσφορές για τη γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας
Στη διαδικασία προσήλθαν και τα τρία σχήματα αλλά μόνο οι δύο κοινοπραξίες κατέθεσαν προσφορά. Γιατί απείχε η κοινοπραξία Τέρνα - Vinci - Siemens.

Δύο προσφορές κατατέθηκαν τελικά στον διαγωνισμό για την γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, καθώς όπως φαίνεται η κοινοπραξία Τέρνα – Vinci – Siemens αποφάσισε να μην προχωρήσει με την υποβολή προσφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές κατέθεσαν μόνο οι δύο κοινοπραξίες και συγκεκριμένα οι: J+P Αβαξ- Ghella SpA –Alstom Transport S.A. και Ακτωρ ΑΤΕ – Ansaldo S.p.A – Hitachi Rail Italy SPA.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοινοπραξία Τέρνα – Vinci – Siemens αποφάσισε λόγω των σημαντικών εκκρεμοτήτων με την δικαιοσύνη, που μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες αναβολές ή ακόμη και ακύρωση του διαγωνισμού, να προστατεύσει την εμπιστευτικότητα της προσφοράς της και να μην την καταθέσει, καθώς οι προσφορές όταν αποσφραγίζονται γίνονται και ευρύτερα γνωστές.

Ακόμη σύμφωνα με πληροφορίες η κοινοπραξία έστειλε επιστολή στην Αττικό Μετρό με την οποία εξηγεί πως δεν θα καταθέσει προσφορά λόγω των αποφάσεων του ΣτΕ τόσο για τον διαγωνισμό Άκτιο – Αμβρακία όσο και για την προσφυγή που έχει καταθέσει ο όμιλος Μυτιληναίος κατά του αποκλεισμού του από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη γραμμή 4 του μετρό(δείτε αναλυτικά εδώ). Ένας ακόμη λόγος που πάρθηκε αυτή η απόφαση είναι και η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τεχνικές εταιρείες που δεν είχαν συμμετάσχει στη «διαδικασία διευθέτησης» για τη υπόθεση των διαγωνισμών δημοσίων έργων.

Τι αναφέρει η Αττικό Μετρό

Ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, η διαδικασία υποβολής των τεχνικών και οικονομικών προσφορών για το διαγωνισμό «ΓΡΑΜΜΗ 4 – ΤΜΗΜΑ Α΄, ΑΛΣΟΣ ΒΕΪΚΟΥ – ΓΟΥΔΗ, Β΄ ΣΤΑΔΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ».

Στη σημερινή διαδικασία προσήλθαν τα σχήματα, τα οποία είχαν προεπιλεγεί κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα σχήματα, με βάση τη σειρά υποβολής των προσφορών:

1. ΤΕΡΝΑ ΑΕ- VINCI-SIEMENS AG “TVS”
2. J+P ΑΒΑΞ ΑΕ- GHELLA SpA –ALSTOM TRANSPORT S.A.
3. ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ANSALDO STP S.p.A – HITACHI RAIL ITALY SPA

Η υποβολή των προσφορών αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο στην πορεία υλοποίησης της Γραμμής 4 του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου της Αθήνας, του μεγαλύτερου έργου υποδομής που εκτελείται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, προϋπολογισμού δημοπράτησης για το πρώτο τμήμα 1.510.000.000 Ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Η Διοίκηση της Αττικό Μετρό Α.Ε. εκφράζει την ικανοποίησή της για την απρόσκοπτη εξέλιξη της διαδικασίας και ευχαριστεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τη μέχρι σήμερα συνεργασία τους.

Η «ταυτότητα» του έργου

Το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 που δημοπρατείται θα ξεκινά από το Άλσος Βεϊκού στο Γαλάτσι και θα καταλήγει στο Γουδή, περνώντας από Κυψέλη, Γκύζη, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ιλίσια και Ζωγράφου. Συνολικά θα έχει μήκος 12,9 χιλιομέτρων και θα αποτελείται από 15 σταθμούς: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία (σύνδεση με γραμμή 2 Στ. Πανεπιστήμιο), Κολωνάκι, Ευαγγελισμός (σύνδεση με γραμμή 3), Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή.

Για την κατασκευή θα χρησιμοποιηθούν 2 Μετροπόντικες, ενώ στη σύμβαση περιλαμβάνεται και η προμήθεια 18 συρμών που θα λειτουργούν χωρίς οδηγό αλλά μόνο με επίβλεψη. Ο χρόνος υλοποίησης υπολογίζεται στους 92 μήνες και ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 1,51 δισ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider