Το κέρδος της Tesla ανά αυτοκίνητο είναι οκταπλάσιο από της Toyota

Κώστας Παστρίμας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το κέρδος της Tesla ανά αυτοκίνητο είναι οκταπλάσιο από της Toyota
Η Tesla αποδεικνύει ότι η πώληση ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα.

H Tesla έχει αποδείξει πλέον ότι μια αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί πραγματικά να βγάλει κέρδος από τα ηλεκτρικά οχήματα. Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους οι παραδοσιακοί κατασκευαστές δεν βιάστηκαν να ξεκινήσουν την ανάπτυξη και παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων ήταν το γεγονός ότι γνώριζαν ότι θα έχαναν χρήματα, τουλάχιστον αρχικά. Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει και η Tesla μπορεί να κερδίζει περίπου οκτώ φορές περισσότερα ανά αυτοκίνητο από ό,τι η Toyota.

Δεν ήταν πάντα τόσο ευοίωνα τα πράγματα για την Tesla. Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, η εταιρεία του Ίλον Μασκ παρουσίαζε μεγάλες ζημιές και η εμπιστοσύνη των επενδυτών είχε κλονιστεί. Τα τελευταία χρόνια όμως η εικόνα έχει αντιστραφεί και η Tesla εμφανίζει κέρδη σταθερά κάθε τρίμηνο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι ελεύθερες ταμειακές ροές, που το τελευταίο τρίμηνο ξεπέρασαν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για παράδειγμα, η Tesla ανέφερε καθαρά κέρδη 3,29 δισ. δολαρίων το περασμένο τρίμηνο σε σύγκριση με την Toyota που κέρδισε 434,2 δισ. γιεν (περίπου 3,15 δισ. δολάρια). Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Toyota παρέδωσε σχεδόν οκτώ φορές περισσότερα αυτοκίνητα από την Tesla την ίδια περίοδο, κάτι που σημαίνει ότι το κέρδος της Tesla ανά πωληθέν αυτοκίνητο ήταν σχεδόν 8 φορές μεγαλύτερο από της Toyota.

Αυτό το ορόσημο της Tesla, που ξεπέρασε την Toyota σε κέρδη κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις πριν από μια δεκαετία η Toyota κατείχε περίπου το 3% της Tesla με επένδυση μόλις 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα η Tesla δημιουργεί 50 εκατομμύρια δολάρια σε ταμειακές ροές σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μασκ πούλησε μετοχές της Tesla αξίας 3,95 δισ. δολαρίων μετά το deal της Twitter

Ο Έλον Μασκ παίρνει μαζί του στο Twitter πάνω από 50 έμπιστους υπαλλήλους της Tesla

Tesla: Μειώνει τις τιμές στο Model 3 & Model Y στην Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider