Renault: Στρέφεται στην Ευρώπη μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία

Κώστας Μπιτσικώκος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Renault: Στρέφεται στην Ευρώπη μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία
Renault Arkana
Ο γαλλικός όμιλος κατέγραψε σημαντική μείωση των πωλήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, κυρίως λόγω της διακοπής δραστηριοτήτων στην αγορά της Ρωσίας.

Στροφή προς τις λιανικές πωλήσεις στη δυτική Ευρώπη κάνει το Renault Group, ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τον Πόλεμο στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Μόσχα ανάγκασαν το γαλλικό όμιλο να διακόψει κάθε δραστηριότητα στη Ρωσία, η αγορά της οποίας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για το Renault Group μετά από αυτήν της Γαλλίας.

Το Renault Group ανακοίνωσε μείωση πωλήσεων οχημάτων κατά 17,1% το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Κύριες αιτίες είναι αφενός ο Πόλεμος στην Ουκρανία και αφετέρου η έλλειψη ημιαγωγών, που επηρεάζει την παραγωγή οχημάτων. Κατά την ίδια περίοδο, τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 9,7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,7% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ειδικότερα στη Ρωσία, τα έσοδα της AvtoVAZ (μητρικής εταιρείας της Lada) και της Renault μειώθηκαν κατά 15,7%.

Το Renault Group επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική του με στόχο τη δημιουργία αξίας, δίνοντας έμφαση σε αγορές που του επιτρέπουν να έχει μεγαλύτερο κέρδος. Στις πέντε μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία), το μείγμα λιανικών πωλήσεων του ομίλου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 εκτοξεύτηκε στο 69%, έναντι 54% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η Renault θα επενδύσει ακόμη περισσότερο στην εξηλεκτρισμένη γκάμα E-Tech, στην οποία περιλαμβάνονται υβριδικά και αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Το μερίδιό τους το πρώτο τρίμηνο του 2022 ανήλθε στο 36% επί των συνολικών πωλήσεων της γαλλικής μάρκας, έναντι 23% την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Το Dacia Sandero παραμένει το πρώτο αυτοκίνητο σε πωλήσεις λιανικής στην Ευρώπη, ενώ το αμιγώς ηλεκτρικό crossover Spring έχει καταγράψει 9.000 πωλήσεις στην Ευρώπη κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider