Ford: Θα κατασκευάσει giga factory μπαταριών στην Τουρκία

Κώστας Μπιτσικώκος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ford: Θα κατασκευάσει giga factory μπαταριών στην Τουρκία
Το εργοστάσιο θα βρίσκεται κοντά στην Άγκυρα και η ετήσια παραγωγή του θα ανέρχεται σε 30-45 GWh.

Το φιλόδοξο πλάνο της Ford για την κυκλοφορία εννέα ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη, με ετήσιες πωλήσεις άνω των 600.000 μονάδων έως το 2026, υποστηρίζεται από τη δημιουργία ενός μεγάλου εργοστασίου μπαταριών (giga factory) στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως ανακοινώθηκε, η Ford Ευρώπης υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης (ΜΟU) με την κορεάτικη εταιρεία διύλισης πετρελαίου SK On Co., Ltd. και τον τουρκικό επενδυτικό όμιλο Koç Holding με αντικείμενο τη δημιουργία μίας νέας κοινοπραξίας. Το μη δεσμευτικό MOU προβλέπει ότι οι τρεις εταίροι θα κατασκευάσουν ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, στην Ευρώπη. H Ford λειτουργεί από κοινού με την Koç Holding εργοστάσια οχημάτων αλλά και Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στην Τουρκία, μέσω της κοινοπραξίας Ford Otosan.

Ford Otosan

Το εργοστάσιο μπαταριών θα χωροθετηθεί κοντά στην Άγκυρα και θα παράγει κυψέλες NMC (νικέλιο, μαγγάνιο, κοβάλτιο) υψηλής περιεκτικότητας σε νικέλιο για συστοιχίες μπαταριών. Η λειτουργία του εργοστασίου προγραμματίζεται να αρχίσει στα μέσα της δεκαετίας, με την ετήσια παραγωγή να φθάνει σε χωρητικότητα τις 30 έως 45 Gwh (γιγαβατώρες).

Η επένδυση - υποστήριξη στην οποία θα παρέχει η κυβέρνηση της Τουρκίας – αναμένεται να ωφελήσει επίσης εταιρείες διαχείρισης στόλων οχημάτων στην Ευρώπη, περιορίζοντας τα κόστη χρήσης και μειώνοντας το αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider