Aston Martin Valhalla: Μια Formula 1 για το δρόμο με 950 ίππους

Νικόλαος Γιαννούλας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aston Martin Valhalla: Μια Formula 1 για το δρόμο με 950 ίππους
Aston Martin Vallhalla
Κολοσσιαία ισχύς, εκρητκική επιτάχυνση και ιλιγγιώδης μέγιστη ταχύτητα, συνθέτουν την εκρηκτική προσωπικότητα του hypercar της Aston Martin. Μια πραγματική Valhalla για κάθε λάτρη της οδήγησης.

Τόπος ανάπαυσης και ηρεμίας μετά θάνατον για τους ηρωικούς στρατιώτες στη Σκανδιναβική μυθολογία, η Valhalla αποτελεί ένα είδος «παραδείσου» και για το σύγχρονο οδηγό, χάρη στην Aston Martin. Το νέο hypercar της ιστορικής μάρκας, συνδυάζει την πολυτέλεια με εξωφρενικά νούμερα επιδόσεων και φυσικά περιορισμένη παραγωγή, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί -αρχικά θα περιοριζόταν στα 500 αντίτυπα. Με κόστος ωστόσο κοντά στο 1.000 .000 ευρώ, οι αγοραστές δεν θα κάνουν ουρές.

Aston Martin Vallhalla

Η ιστορία της Valhalla ξεκίνησε πίσω στο 2019 και στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, όπου η Aston Martin αποκάλυψε την επιθυμία της για μια ήπια έκδοση δρόμου της Valkyrie. To αποτέλεσμα το βλέπουμε σήμερα, 2 χρόνια μετά, όπου η Valhalla παρουσιάζεται και προκαλεί δέος με την κομψότητα και εφευρετικότητα της βρετανικής φίρμας. Η έκδοση παραγωγής είναι πλέον εδώ και η Aston Martin, λίγα 24ωρα πριν το GP Βρετανίας της Formula 1, στρέφει όλα τα βλέμματα πάνω της.

Υπερσύγχρονη, εξηλεκτρισμένη και άρτια σχεδιασμένη

Τα νούμερα της Aston Martin Valhalla φέρνουν ζαλάδα δίχως αμφιβολία. Η καρδιά της αποτελείται από τον 4.0 λίτρων twin-turbo κινητήρα, ο οποίος είναι τοποθετημένος στο κέντρο του supercar. Μπορεί να μην αναφέρεται πουθενά το όνομα της Mercedes ή της AMG, όμως οι ρίζες του συνόλου πηγάζουν από εκεί.

Aston Martin Vallhalla

Τοποθετημένοι είναι δύο ηλεκτροκινητήρες, ένας για κάθε άξονα, βελτιώνοντας επιπλέον τις επιδόσεις της. Η ισχύ που προσθέτουν είναι 201 ίπποι, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 950 άλογα και 1.000 Nm ροπής. Η επίδοση 0-100 χλμ/ώρα πραγματοποιείται σε μόλις 2,5 δευτερόλεπτα, ενώ αγγίζει τελική ταχύτητα 330 χλμ/ώρα. Το μοντέλο ζυγίζει 1.550 κιλά.

Aston Martin Vallhalla

Η Valhalla φορά ένα ειδικά σχεδιασμένο αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, το οποίο εξελίχθηκε αποκλειστικά εντός του εργοστασίου της. Η αυτονομία της μπαταρίας είναι μόλις στα 15 χλμ, όμως δίχως τη χρήση του κινητήρα εσωτερικής καύσης μπορεί να φτάσει τελική ταχύτητα στα 130 χλμ/ώρα. Η κίνηση της Valhalla ως καθαρά ηλεκτρικό αυτοκίνητο μεταδίδεται μόνο στους εμπρός τροχούς, ενώ όπισθεν μπορεί να κινηθεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια.

Σχεδίαση και μεγάλες βλέψεις

Η αεροδυναμική της Valhalla είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, έχοντας αρκετά στοιχεία από την ακραία Valkyrie. Τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα παράγουν 600 κιλά κάθετης δύναμης στα 241 χλμ/ώρα. Ο σχεδιασμός αντικατοπτρίζει το παρόν και το παρελθόν της Aston Martin με επιθετικές γραμμές, ιδίως στο εμπρός μέρος.

Aston Martin Vallhalla

Χαρακτηριστικά ενός δυναμικού supercar όπως η εισαγωγή αέρα και ο αεροδυναμικά σχεδιασμένος διαχύτης δίνουν αρχοντική αίσθηση.

Η Aston Martin πιστεύει πως η Valhalla μπορεί να κάνει επίδοση στο Νίρμπουργκρινγκ στα 6 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα. Αυτό εάν επιτευχθεί θα είναι το απόλυτο ρεκόρ για αυτοκίνητο παραγωγής στη θρυλική διαδρομή. Το ρεκόρ το κατέχει η Mercedes AMG GT Black Series με χρόνο στα 6 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Skoda Enyaq iV 60: Το μέλλον των SUV (vid)

H νέα Mercedes-Benz C-Class ήρθε στην Ελλάδα με τιμή από 45.350 ευρώ

Test drive επί ελληνικού εδάφους της Mustang Mach-E

gazzetta
gazzetta reader insider insider