Δέκα συμβουλές ασφαλούς οδήγησης σε χιόνι και πάγο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δέκα συμβουλές ασφαλούς οδήγησης σε χιόνι και πάγο
Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες απαιτούν προσαρμογή και ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς, ειδικά όταν πρόκειται για χιόνι ή πάγο.

Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μία χώρα με εύκρατο κλίμα, ο καιρός δεν είναι πάντα ιδανικός, πόσο μάλλον τον χειμώνα. Με αυτό ως αφορμή, ακολουθούν δέκα σημαντικές συμβουλές οδήγησης, για ασφαλείς μετακινήσεις ακόμη και σε ολισθηρούς χιονισμένους ή παγωμένους δρόμους.

1. Μετακινηθείτε μόνο εάν είναι απαραίτητο

Συνήθως ο παγετός στους ελληνικούς δρόμους δεν είναι μακράς διάρκειας. Προτιμήστε λοιπόν να μείνετε σπίτι και να αναβάλλετε για μερικές ώρες ή για την επόμενη ημέρα τις δουλειές σας, αν δεν είναι απολύτως επείγουσες, ώστε να αποφύγετε την πιθανή ταλαιπωρία και το κυκλοφοριακό χάος.

2. Απόλυτη ορατότητα

Δεν επιτρέπεται, να ξεκινάμε χωρίς να έχουμε πλήρη ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό σημαίνει, ότι θα έχουμε απομακρύνει προηγουμένως τα χιόνια και θα έχουμε ξύσει με ειδική ξύστρα τους πάγους από ΟΛΕΣ τις γυάλινες επιφάνειες του αυτοκινήτου, αλλά και από τους υαλοκαθαριστήρες, ώστε να σαρώνουν αποτελεσματικά το παρμπρίζ.

3. «Στρατηγικός» σχεδιασμός

Οι πρώτοι δρόμοι που καθαρίζονται από τα χιόνια, είναι πάντα οι κύριες οδικές αρτηρίες. Άρα, η διαδρομή σας πρέπει να περιλαμβάνει βασικά μόνον μεγάλους δρόμους και όχι διάφορες «εναλλακτικές», τις οποίες χρησιμοποιείτε συνήθως για να αποφύγετε την κυκλοφορία, αλλά μπορεί να έχουν ακόμη πάγους.

4. Μακριά και…αγαπημένοι

Το ολισθηρό οδόστρωμα απαιτεί πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις φρεναρίσματος, μέχρι να ακινητοποιηθεί ένα όχημα. Αυτό σημαίνει για τον οδηγό, ότι πρέπει να κινηθεί με χαμηλότερες ταχύτητες και να διατηρεί περίπου τριπλάσια απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα, σε σχέση με μία ηλιόλουστη και ζεστή ημέρα.

5. Απαλές και όχι απότομες κινήσεις

Πιέζετε το γκάζι (ή το φρένο) απαλά, αποφύγετε απότομες κινήσεις του τιμονιού και επιλέξτε μικρές διορθωτικές κινήσεις. Μάλιστα, προτιμούμε να ξεκινάμε με δευτέρα και όχι με πρώτη ταχύτητα, ώστε να μειώνουμε την πιθανότητα σπιναρίσματος των τροχών. Γενικότερα κινούμαστε με «μία σχέση πάνω», π.χ. με τέταρτη ταχύτητα αντί της -κανονικής- τρίτης, για να μη γλιστράμε εύκολα στις επιταχύνσεις.

6. Επικίνδυνες κατηφόρες

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στους κατηφορικούς δρόμους, όπου μειώνουμε αισθητά την ταχύτητα και επιλέγουμε μία χαμηλή σχέση, ακόμη και πρώτη, αν υπάρχει έντονη κλίση. Φροντίζουμε να διατηρούμε την ίδια σχέση σε όλη τη διάρκεια της κατάβασης, αποφεύγοντας να αλλάξουμε ταχύτητα, γιατί μπορεί να γλιστρήσει το όχημα.

7. Οδηγούμε στρωτά

Η σταθερότητα αυξάνει την ασφάλεια οδήγησης. Στην πράξη, διατηρούμε τις στροφές του κινητήρα όσο το δυνατόν χαμηλότερα, χωρίς να «σκορτσάρει» το αυτοκίνητο και δεν τις αυξομειώνουμε αισθητά στη διάρκεια της διαδρομής μας.

8. Αλυσίδες και σωστός εξοπλισμός

Μην ξεκινάτε ποτέ από το σπίτι, όταν επικρατεί χιονιάς, χωρίς να έχετε μαζί σας κατάλληλες αλυσίδες για τα ελαστικά, έναν φακό με φρέσκες μπαταρίες και μία ή δύο ξύστρες πάγου, ενώ δεν πρέπει να λείπουν και τα γάντια (όχι μάλλινα, γιατί βρέχονται και παγώνουν τα χέρια). Εννοείται, ότι έχετε φροντίσει να μάθετε έγκαιρα, πώς τοποθετούνται οι αλυσίδες στα λάστιχα και δεν αυτοσχεδιάζετε την ώρα της εφαρμογής.

9. Η νύχτα κρύβει παγίδες

Την ημέρα έχεις καλύτερη ορατότητα και προλαβαίνεις να αντιδράσεις έγκαιρα. Αντίθετα τη νύχτα πέφτουν οι θερμοκρασίες και μπορεί να πιάσει ευκολότερα το οδόστρωμα πάγο, ο οποίος δεν είναι ορατός στον οδηγό, οπότε απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή και αυτοσυγκράτηση με το γκάζι και τις απότομες κινήσεις.

10. Προετοιμάστε το αυτοκίνητό σας

Δεν χρειάζεται μόνον ο οδηγός προσαρμογή στις δύσκολες χειμερινές συνθήκες, αλλά και το αυτοκίνητό μας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, να έχουμε ποιοτικό αντιψυκτικό για το ψυγείο, καθώς και γεμάτο δοχείο νερού και αντιψυκτικού για τα παρμπρίζ. Απόλυτα κρίσιμα για την ασφάλειά μας είναι τα ελαστικά, τα οποία πρέπει να βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Σε πολλές περιοχές μάλιστα, όπου σημειώνονται κάθε χρόνο χιονοπτώσεις, συνίσταται η χρήση χειμερινών ελαστικών με αναβαθμισμένη πρόσφυση στο παγωμένο οδόστρωμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider