Έως τον Ιούνιο θα δοθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις και τα αναδρομικά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έως τον Ιούνιο θα δοθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις και τα αναδρομικά
Τα νέα ποσά των συντάξεων και τα αναδρομικά τους -από τον Οκτώβριο του 2019– θα πληρωθούν σύμφωνα με πληροφορίες τον Μάιο.

Έως τον Ιούνιο θα δοθούν σε 200.000 συνταξιούχους οι αυξήσεις στις συντάξεις τους και τα αναδρομικά που δικαιούνται, βάσει του νέου ασφαλιστικού νόμου που θα ψηφιστεί έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Τα νέα ποσά των συντάξεων και τα αναδρομικά τους -από τον Οκτώβριο του 2019– θα πληρωθούν σύμφωνα με πληροφορίες τον Μάιο. Οι αυξήσεις θα είναι για την μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων μόνο στα χαρτιά, λόγω «προσωπικής διαφοράς».

Ωστόσο κάποιοι θα δουν διαφορά και στην τσέπη. Πρόκειται για:

  • Όσους έχουν αποχωρήσει με πάνω από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης και
  • Όσους έχουν αρνητική προσωπική διαφορά από 1/1/2019, ή έχουν πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά, της τάξης των 30 – 50 ευρώ.

Για τους νέους συνταξιούχους που αποχώρησαν μετά τις 13 Μαίου του 2016 με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, οι αυξήσεις θα δοθούν σε μία δόση, ενώ στους παλαιούς θα δοθούν σε 5 ετήσιες δόσεις από φέτος μέχρι και το 2024.

Το ύψος των αυξήσεων για τους παλαιούς (πριν τις 13/5/2016) συνταξιούχους αναμένεται να φτάνει έως 40 ευρώ, ενώ οι δόσεις θα ξεκινήσουν από φέτος.

Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν συνταξιούχοι με διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση, πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με αναπηρικές αλλά και συντάξεις χηρείας με πολλά έτη ασφάλισης, καθώς και συνταξιούχοι του πρ. ΟΑΕΕ – ΤΣΑ που έλαβαν σύνταξη από τον ΟΑΕΕ με περισσότερα από 30,1 έτη ασφάλισης.

Αντίθετα για τους νέους συνταξιούχους (αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13/5/2016) οι αυξήσεις εκτιμώνται κοντά στα 50 ευρώ και θα δοθούν εφάπαξ μετά τους επανυπολογισμούς, δηλαδή μετά το Πάσχα.

Όσοι από αυτούς διατηρούν προσωπική διαφορά, αυτή θα συμψηφιστεί με την αύξηση που τυχόν δικαιούνται. Μετά τους απαραίτητους επανυπολογισμούς θα λάβουν τους επόμενους μήνες στην τσέπη την αύξηση που δικαιούνται και τα αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019.

Πρόκειται κυρίως για υπαλλήλους του Δημοσίου, με χαμηλές και μεσαίες συντάξιμες αποδοχές και πολλά έτη ασφάλισης, αυτοκινητιστές του πρ. ΟΑΕΕ – ΤΣΑ που συνταξιοδοτήθηκαν την περίοδο 2016-2019, συνταξιούχους των ΔΕΚΟ – Τραπεζών και μισθωτούς του ΙΚΑ που αποχώρησαν με πάνω από 30 έτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider