Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι
Ο Δημήτρης Πεφάνης σχολιάζει τη στάση του κράτους και της Εκκλησίας για τον κορονοϊό

Η φράση του Ιησού προς τους Φαρισαίους, όπως αποδίδεται στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο δεν θα μπορούσε να απηχεί καλύτερα τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα.

Το εκάστοτε κράτος είναι υπεύθυνο για όσα αφορούν την υλική σφαίρα του κόσμου και δικαιοδοσία της εκάστοτε θρησκείας σχετίζεται με το πνευματικό και θρησκευτικό τμήμα της ύπαρξης και την προετοιμασία για το επέκεινα.

Και με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος, τα θέματα της δημόσιας υγείας άπτονται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του κράτους. Αυτό εντέλλεται και οφείλει να πράξει τα δέοντα προκειμένου να τη διασφαλίσει και να μη θέσει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών του, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Το χθεσινό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν –επιτέλους- προς τη σωστή κατεύθυνση. Ξεκαθάρισε κάποια πράγματα –έστω και δειλά κατά τη γνώμη μου- και διαχώρισε, αν και με καθυστέρηση, το ρόλο που έχουν οι δύο Θεσμοί.

Πολύ θα ήθελα η εξέλιξη αυτή να αποτελέσει αφορμή για έναν ουσιαστικό διάλογο για το ρόλο που έχουν –ή θέλουμε να έχουν- το Κράτος και η Εκκλησία στην Ελλάδα του 2020, όμως, δυστυχώς δεν είναι της παρούσης.

Τη λύση θα δώσει η επιστήμη

Αυτό που είναι σημαντικό είναι στην ιδιαίτερη αυτή στιγμή που βιώνει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρος ο πλανήτης είναι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Να κατανοήσουμε επιτέλους ότι το φάρμακο για τον κορονοϊό θα προέλθει από τις προσπάθειες κάποιων επιστημόνων και όχι από «μαντζούνια» ή γιατροσόφια. Και ότι τη λύση θα δώσει η συσσωρευμένη γνώση που έχουμε αποκτήσει ανά τους αιώνες, ακολουθώντας επιστημονικές μεθόδους και ορθολογική σκέψη.

Προφανώς το θρησκευτικό συναίσθημα παίζει σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές, προσφέροντας ελπίδα και συσπειρώνοντας τους πιστούς. Και αυτός είναι ο ρόλος της θρησκείας.

Αλλά ας μην τα μπερδεύουμε. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο Αγιασμός δεν θα μας σώσει από τον κορονοϊό και ότι η Θεία Κοινωνία δεν προσφέρει ανοσία.

Είπαμε, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider