Φεύγει μια «ρετσινιά» 50 μηνών

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φεύγει μια «ρετσινιά» 50 μηνών
Η Ελλάδα παύει να είναι ο «παρίας» της Ευρώπης. Οι ελληνικές τράπεζες απελευθερώνονται από τα δεσμά των κεφαλαιακών ελέγχων και μπορούν να στραφούν στον μεγάλο στόχο: Τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει επισήμως τέλος στα capital controls, την οποία έχουν υποδεχθεί με ικανοποίηση και αισιοδοξία οι φορείς της αγοράς, έχει τόσο πρακτική, όσο και συμβολική αξία.

Η πρακτική αξία έγκειται στο ότι η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων είναι επιτέλους γεγονός.

Εξίσου σημαντική ωστόσο είναι και η συμβολική αξία της πλήρους κατάργησης των κεφαλαιακών περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Και αυτό γιατί, μπορεί τα capital controls να είχαν χαλαρώσει σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά η «ρετσινιά» των κεφαλαιακών περιορισμών δεν νοείται να συνοδεύει για 50 ολόκληρους μήνες μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Ιδίως όταν η «ρετσινιά» των capital controls συνόδευσε την Κύπρο, μια χώρα που βίωσε πραγματική τραπεζική κρίση και δεν απέφυγε το haircut στις καταθέσεις, μόλις για 24 μήνες. Και όλοι γνωρίζουμε ότι η «ρετσινιά» δεν αρέσει σε κανέναν… Και ούτε φεύγει εύκολα….

Μετά από 50 μήνες κεφαλαιακών περιορισμών η Ελλάδα παύει, επισήμως, να είναι ο «παρίας» της Ευρώπης. Οι τράπεζες της χώρας, παρά το γεγονός πως έχουν να διαχειριστούν το μεγάλο «αγκάθι» της μείωσης των κόκκινων δανείων - και όχι μόνο, - απελευθερώνονται επισήμως από τα δεσμά των κεφαλαιακών ελέγχων και μπορούν και με τη βούλα πλέον να επιτύχουν τον μεγάλο στόχο: Τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Μετά την άρση των capital controls, ανοίγει ο δρόμος για αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών, και της οικονομίας κατ’ επέκταση, ενώ εδραιώνεται και πάλι η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα. Γιατί μπορεί η πλήρης κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων να ήταν μια προδιαγεγραμμένη απόφαση, αλλά η ανακοίνωση του επίσημου τέλους επιδρά αλλιώς στην ψυχολογία. Και η ψυχολογία των επενδυτών είναι γνωστό πως πολλές φορές κινεί τα νήματα.

Στην επόμενη μέρα χωρίς κεφαλαιακούς περιορισμούς η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει τώρα το στοίχημα της ανάπτυξης. Ανάπτυξης εδραιωμένης, βιώσιμης και ουσιαστικής. Ανάπτυξης που θα φέρει επενδύσεις και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό χρειάζεται περισσότερο από όλα η Ελλάδα για να πάψει και ουσιαστικά να θεωρείται «παρίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider