Αποχαιρέτα το Κουκάκι που χάνεις

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποχαιρέτα το Κουκάκι που χάνεις
Ο Δημήτρης Πεφάνης θυμάται το Κουκάκι που μεγάλωσε και κάνει τη σύγκριση με το σήμερα

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Κουκάκι. Θυμάμαι τον εαυτό μου να παίζει μπάλα στο Ηρώδειο τη δεκαετία του ’80. Πήγαινα σχολείο κάτω από την Ακρόπολη και στα εφηβικά μου χρόνια θυμάμαι τις βόλτες στου Φιλοπάππου, τον καφέ στο Λουμπαρδιάρη αλλά και τους πρώτους πεζοδρόμους.

Μπορεί στη συνέχεια να έφυγα από την περιοχή, αλλά λίγο οι φίλοι, λίγο οι συγγενείς και λίγο οι αναμνήσεις με κάνουν να επιστρέφω στον τόπο του εγκλήματος.

Και έτσι είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσω όλες τις μεταμορφώσεις της περιοχής. Από τη γειτονιά της δεκαετίας του ’80, όπου παίζαμε στα σοκάκια και τις αλάνες, την ανάπτυξη της δεκαετίας του ’90, με τους πεζοδρόμους και τις καφετέριες και τα «πέτρινα χρόνια» του 2000, όπου το Κουκάκι ήταν μάλλον ο φτωχός συγγενής των γειτονικών του περιοχών, μέχρι οι σταθμοί του Μετρό να του δώσουν νέα ώθηση.

Και μετά ήρθε το AirBnB. Και όλα άλλαξαν. Σε ελάχιστα χρόνια το Κουκάκι μετατράπηκε σε Μέκκα των τουριστών. Και μαζί τους ήρθαν τα εστιατόρια, οι καφετέριες και η αύξηση στα ενοίκια. Πλέον σε τιμές ανά τετραγωνικό το Κουκάκι συναγωνίζεται το Κολωνάκι και ξεπερνά την Κηφισιά και τη Γλυφάδα.

Θα μου πεις, είναι κακό; Και ναι και όχι. Όντως για να βρεις σπίτι στο Κουκάκι πρέπει να πληρώσεις «χρυσάφι». Μια γκαρσονιέρα με θέα την Ακρόπολη φτάνει να νοικιάζεται έως και 1.000 ευρώ το μήνα, μια και στο AirBnB «πιάνει» περισσότερα.

Από την άλλη όμως, οι ιδιοκτήτες ακόμη και μικρών διαμερισμάτων βρήκαν έναν τρόπο να ενισχύσουν το εισόδημά τους στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Το ίδιο και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, που πλέον έχουν την πολυτέλεια να επιλέξουν πού θα τα νοικιάσουν.

Ακόμη όμως και οι τοπικοί επιχειρηματίες είδαν το τζίρο τους να πολλαπλασιάζεται. Καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ είναι σχεδόν καθημερινά γεμάτα, και μάλιστα με «ζεστό συνάλλαγμα», καθώς οι περισσότεροι πελάτες τους είναι τουρίστες. Αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής μπόρεσαν είτε να κάνουν τις δικές τους δουλειές είτε να εργαστούν σε κάποια από τις νέες επιχειρήσεις.

Μέχρι εδώ, καλά. Το θέμα είναι τι γίνεται όταν η δίψα για κέρδος αλλάζει το χαρακτήρα της περιοχής. Όταν για λίγα (ή πολλά) παραπάνω ευρώ γίνονται πολεοδομικά εκτρώματα που αλλοιώνουν μια ολόκληρη γειτονιά. Όταν σηκώνονται 10ωροφα κτήρια που κρύβουν τη θέα στην Ακρόπολη, προκειμένου να την απολαμβάνουν λίγοι και εκλεκτοί τουρίστες. Τότε το πράγμα αλλάζει.

Γιατί το AirBnB είναι μια μόδα που κάποια στιγμή θα περάσει. Και όπως έγινε πριν κάποια χρόνια στο Ψυρρή ή στο Γκάζι, το Κουκάκι θα σταματήσει να είναι η πιο δημοφιλής γειτονιά της Αθήνας. Εκεί θα πρέπει να μετρήσουμε το τι πραγματικά συνέβη στην περιοχή. Και αν, στο βωμό του εφήμερου κέρδους, αποχαιρετήσαμε δια παντός το Κουκάκι που ξέραμε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider