Θεοδόσης Τάσιος στο insider.gr: Η ιδιωτική οικονομία πρέπει να φέρει τον πλούτο πριν τον διανείμουμε 

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεοδόσης Τάσιος στο insider.gr: Η ιδιωτική οικονομία πρέπει να φέρει τον πλούτο πριν τον διανείμουμε 
«Ζήτω το επιχειρείν» δηλώνει ευθαρσώς ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας, υποστηρίζοντας ότι το ήθος μπορεί να φέρει πλούτο.

Το ήθος φέρνει πλούτο δηλώνει ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Θεοδόσης Τάσιος, επαναλαμβάνοντας στην κάμερα του insider.gr τη θέση που υποστήριξε κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη του κ. Θεοδόση Τάσιου

Αντίστοιχα, υποστηρίζει ότι η έλλειψη ήθους οδηγεί στη φτώχεια, φέρνοντας ως παράδειγμα το ασφαλιστικό Γιαννίτση, όταν το ελληνικό «αν-ήθος» οδήγησε στην απόρριψη της μεταρρύθμισης, εκτινάσσοντας το δημόσιο χρέος. Παράλληλα, παρουσιάζει απτά παραδείγματα, με βάση τα οποία υπάρχει ευθεία αναλογία ανάμεσα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ των χωρών και την ύπαρξη κράτους δικαίου (rule of law).

Ταυτόχρονα, στηλιτεύει τη δαιμονοποίηση του πλούτου, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η ιδιωτική οικονομία –υπό την επίβλεψη του κράτους- πρέπει να φέρει τον πλούτο στη χώρα πριν τον διανείμουμε. «Ζήτω το επιχειρείν» τονίζει χαρακτηριστικά.

Όσο για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί πλούτος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο η καινοτομία αποτελεί μονόδρομο, μια και η χώρα δεν διαθέτει ούτε απέραντες πεδιάδες, ούτε κεφάλαια, ούτε φθηνή εργασία. Φέρνει μάλιστα το παράδειγμα της Ινδίας και της Νότιας Κορέας, που έχουν πάρει με επιτυχία αυτό το δρόμο. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται μια εκπαίδευση με εντατικοποίηση των σπουδών, με εξειδίκευση και εμμονή.

Θεοδόσης Τάσιος



Τέλος, δηλώνει αγωνιστικά απαισιόδοξος ενόψει εκλογών, καθώς θεωρεί ότι –εφόσον ο κόσμος δεν κατανόησε τα πραγματικά αίτια της κρίσης- όποιες μεταβολές γίνουν στο κομματικό επίπεδο, θα συνεχίσουμε να έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα. Αφήνει όμως μια αχτίδα ελπίδας, καθώς εκτιμά πως χωρίς αμφιβολία θα υπάρχει μια σταδιακή βελτίωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider