«Ανάσα ανακούφισης» στα κινεζικά χρηματιστήρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανάσα ανακούφισης» στα κινεζικά χρηματιστήρια

Με κέρδη έκλεισαν την Παρασκευή οι ασιατικές αγορές, αντιδρώντας με ανακούφιση στην απενεργοποίηση του μηχανισμού αυτόματης αναστολής των συναλλαγών που είχε πυροδοτήσει δύο limit down της τάξης του 7% στα κινεζικά χρηματιστήρια αυτή την εβδομάδα.

Ο δείκτης blue chips CSI300 στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σενζέν έκλεισε με κέρδη 2,7% και με ανάλογη άνοδο ύψους 2,6% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, περιορίζοντας τις σημαντικές απώλειες των τελευταίων ημερών σε επίπεδα κάτω του 10%.

Υπολογίζεται ότι την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, τα κινεζικά χρηματιστήρια μετρούν απώλειες 1,1 τρισ. δολαρίων στην κεφαλαιοποίησή τους.


Θετικά λειτούργησε για το επενδυτικό κλίμα την Παρασκευή και η παρέμβαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας με αύξηση της ισοτιμίας του γουάν έναντι του δολαρίου στο 6,5636, μετά από εννέα διαδοχικές μειώσεις που οδήγησαν την ισοτιμία σε ιστορικό χαμηλό, πυροδοτώντας φόβους για χειραγώγηση του κινεζικού νομίσματος εις βάρος των υπόλοιπων εξαγωγικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το αμφιλεγόμενο σύστημα αυτόματης αναστολής, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία από την αρχή του 2016, μια πτώση των δεικτών στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σένγκεν κατά 5% ενεργοποιεί τον μηχανισμό που αναστέλλει για 15 λεπτά τη διαπραγμάτευση των μετοχών. Σε περίπτωση που η πτώση συνεχιστεί έως το 7%, ενεργοποιείται ο δεύτερος «συναγερμός» και η συνεδρίαση διακόπτεται οριστικά για τη συγκεκριμένη ημέρα. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, το πρόβλημα στο συγκεκριμένο σύστημα είναι ότι το επίπεδο πρώτης ενεργοποίησης (5%) βρίσκεται πολύ χαμηλά, δεδομένου ότι σε διάστημα 60 ημερών διαπραγμάτευσης τον προηγούμενο χρόνο, οι δείκτες άγγιξαν δεκάδες φορές το 5%.

Οι κινεζικές αρχές, όμως, αναγκάστηκαν να αποσύρουν τον μηχανισμό, μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκαν για έλλειψη διαφάνειας και αξιοπιστίας στον απόηχο των δύο σχεδόν απανωτών limit down λόγω του πανικού που κατέκλυσε τους επενδυτές. «Κάθε αξιοπιστία που κέρδισαν οι [κινεζικές] αρχές το τελευταίο τρίμηνο χάθηκε ολοσχερώς», σχολίασε στο MarketWatch ο Oliver Barron, αναλυτής της North Square Blue Oak Ltd. «Περισσότερο με απογοητεύει ο τρόπος που η αρχή κεφαλαιαγοράς επικοινωνεί τις κινήσεις της. Μοιάζει σαν να έχει χάσει τον έλεγχο, να μην έχει σχέδιο», προσθέτει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider