Saxo Bank: Μόνο η αποδυνάμωση του δολαρίου μπορεί να «σώσει» την παγκόσμια οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Saxo Bank: Μόνο η αποδυνάμωση του δολαρίου μπορεί να «σώσει» την παγκόσμια οικονομία
«Όσο το δολάριο ισχυροποιείται, τόσο αυξάνονται τα εμπόδια στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», εξηγoύν οι αναλυτές της Saxobank.

Μια και μόνη λύση για να «σωθεί» η παγκόσμια οικονομία από την απειλή της ύφεσης βλέπουν οι αναλυτές της Saxo Bank σε πρόσφατη έκθεσή τους για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

«Σε ένα διεθνές περιβάλλον αποτυχημένων νομισματικών πολιτών και δύσκολων επιλογών δημοσιονομικής πολιτικής, ένα μοναδικό εργαλείο έχει απομείνει για να αποφύγει την ύφεση η παγκόσμια οικονομία: Η αποδυνάμωση του δολαρίου», σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank, Steen Jakobsen.

Όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος, το πιθανότερο είναι πως όλοι θα θυμούνται το 2019 ως το έτος που η παγκόσμια οικονομία βυθίστηκε στην ύφεση, παρά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονται τα επιτόκια.

«Η νομισματική πολιτική έφτασε στο τέλος ενός πολύ μεγάλου δρόμου και, όπως αποδείχθηκε, ήταν μια αποτυχία», σχολιάζει ο Jakobsen.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον Σεπτέμβριο, η Fed μείωσε κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια, στο εύρος 1,75% με 2%, ενώ τον ίδιο μήνα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε ακόμη περισσότερο τα ήδη αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, στο -0,5%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης της Saxo Bank η παγκόσμια οικονομία σηκώνει στους «ώμους» της ένα χρέος – μαμούθ ύψους 240 τρισ. δολαρίων, ποσοστό που αγγίζει το 240% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Πολύ μεγάλο μέρος του παγκόσμιου χρέους είναι σε αμερικανικά δολάρια, λόγω του ισχυρού ρόλου του αμερικανικού νομίσματος, αλλά και της υψηλής ρευστότητας που χαρακτηρίζει την αμερικανική κεφαλαιαγορά.

«Όσο το δολάριο ισχυροποιείται, τόσο αυξάνονται τα εμπόδια στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», εξηγεί ο Jakobsen, ενώ προβλέπει πως «όσο το δολάριο αποδυναμώνεται, τόσο περισσότερο χρόνο θα μπορούν να κερδίσουν προς όφελός τους οι διεθνείς αγορές. Μάλιστα, σπεύδει να εξηγήσει πως η αποδυνάμωση του δολαρίου δεν συνιστά μια δομική λύση, αλλά τον ευκολότερο τρόπο για να καταλαγιάσουν οι ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider