Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street - Απώλειες 600 μονάδων για Dow

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street - Απώλειες 600 μονάδων για Dow
Τα «αντίποινα» σε δασμούς από την Κίνα οδήγησαν σε νέα «βουτιά» τη Wall Street τη Δευτέρα. Απώλειες 617,25 μονάδων για Dow Jones.

Με ισχυρές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα καθώς η κλιμάκωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας έχει δημιουργήσει ισχυρούς τριγμούς στην παγκόσμια αγορά.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έφτανε σε απώλειες άνω των 700 μονάδων, με την λήξη της συνεδρίασης να τον βρίσκει 617,25 μονάδες κάτω.

Η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τους δασμούς σε ορισμένες εισαγωγές αμερικανικών αγαθών, ως απάντηση στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να θέσει σε ισχύ, από την προηγούμενη Παρασκευή, νέους υψηλότερους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα. Οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε σήμερα ότι η Κίνα πιθανότατα θα ανταποδώσει στοχοθετώντας τα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνησή του σχεδιάζει να παράσχει βοήθεια ύψους περίπου 15 δισ. δολαρίων στους αγρότες, στα προϊόντα των οποίων θα επιβληθούν δασμοί εκ μέρους του Πεκίνου. Δεν διευκρίνισε τι είδους «πακέτο βοήθειας» θα είναι αυτό, όμως την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Γεωργίας Σόνι Περντιού δήλωσε ότι ο πρόεδρος του ζήτησε να συντάξει ένα σχέδιο για να βοηθήσει τους Αμερικανούς αγρότες να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει για τη γεωργία ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας.

Η Apple σημείωσε βουτιά 5,81% εν μέσω πιέσεων από την κλιμάκωση της εμπορικής κόντρας ΗΠΑ-Κίνας. Ο τεχνολογικός κολοσσός επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις εμπορικές εξελίξεις, μια και είναι στενά συνδεδεμένος με την κινεζική αγορά που αντιστοιχεί περίπου στο 20% των εσόδων της.

Οι ισχυρές απώλειες που κατέγραψε σήμερα η εταρεία έρχονται ως «απάντηση» στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να επιτρέψει στους χρήστες iPhone να μηνύσουν την Apple γιατί δεν τους επιτρέπει να εγκαταστήσουν εφαρμογές από πηγές εκτός του οικοσυστήματος της, ζητώντας προμήθεια 30% από τους δημιουργούς των εφαρμογών.

  • Δείκτες

Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε κέρδη 2,41% φτάνοντας τις 2,811.87 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε βουτιά 2,38% στις 25.325,12, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 3,41% φτάνοντας τις 7.647,02 μονάδες.

  • Ευρωπαϊκα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,21% στις 372 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε μικρότερη πτώση 0,55% στις 7.163 μονάδες. Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,52% στις 11.876 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,22% στις 5.327 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε απώλειες 0,78% στις 9.046 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 1,35% στις 20.593 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider