Σε χαμηλά 2,5 εβδομάδων η στερλίνα υπό το φόβο αδιεξόδου στο Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε χαμηλά 2,5 εβδομάδων η στερλίνα υπό το φόβο αδιεξόδου στο Brexit

Σημαντικές πιέσεις δέχεται τη Δευτέρα η στερλίνα, υποχωρώντας άνω του 1% και αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα 2,5 εβδομάδων, υπό το φόβο αδιεξόδου στο Brexit.

Η διεθνής επενδυτική κοινότητα εκφράζει έντονο προβληματισμό για την πιθανότητα η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην καταφέρουν να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία, για τη μετά Brexit εποχή.

Οι πιέσεις της Δευτέρας στο βρετανικό νόμισμα σηματοδοτούν την απόλυτη μεταστροφή σε σχέση με το κλίμα της αγοράς την Παρασκευή όταν η στερλίνα σκαρφάλωσε πάνω από τα 1,35 δολάρια για πρώτη φορά το 2020.

«Κρέμονται από μια κλωστή οι συνομιλίες»

Οι συνομιλίες Λονδίνου και Βρυξελλών για μια εμπορική συμφωνία για τη μετά Brexit εποχή «κρέμονται από μία κλωστή», καθώς οι δύο πλευρές κάνουν μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρώσουν τις σημαντικές διαφορές τους και να καταλήξουν σε συναίνεση μέσα σε μόλις 24 ημέρες, ώστε να αποφύγουν μια άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την τροχιά της ΕΕ.

Καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ένα χαώδες «no deal» μετά την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας στις 31 Δεκεμβρίου, οι συζητήσεις επαναλαμβάνονται σήμερα στις Βρυξέλλες πριν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξετάσουν την κατάσταση αργότερα το βράδυ.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ ήταν «μάλλον απαισιόδοξος» για τις πιθανότητες μια συμφωνίας, δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα The Sun, ο Τζόνσον είναι έτοιμος να αποσυρθεί από τις συνομιλίες του Brexit «εντός ωρών» εκτός κι αν η ΕΕ συμφωνήσει να υποχωρήσει στα αιτήματά του.

«Οι αγορές εμφανίζονται ολοένα και πιο νευρικές στις κακές ειδήσεις, ενώ ήταν πρόθυμες να παραβλέψουν το μεγαλύτερο μέρος των αρνητικών ειδήσεων την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο Τζον Γκόλντι, διαπραγματευτής στην αγορά συναλλάγματος pence στην Argentex.

«Ο ισχυρισμός ότι απέχουμε ‘ώρες’ από την αποχώρηση από τις συνομιλίες είχε αναπόφευκτο αντίκτυπο στις ισοτιμίες αλλά θα στοιχημάτιζα ότι σήμερα το πρωί θα περάσουν ‘ώρες’ χωρίς να υλοποιηθεί αυτό το τελεσίγραφο», δήλωσε.

«Καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν θέλει να την δουν να είναι η πρώτη που υποχωρεί και, στην πραγματικότητα, όλοι οι πρόσφατοι θεατρινισμοί είναι ένδειξη του γεγονότος ότι το τέλος επίκειται και ενώ αμφότερες οι πλευρές παραμένουν στο τραπέζι, υποψιάζομαι ότι κάποιου είδους συμφωνία παραμένει η ξεκάθαρη επιθυμητή έκβαση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider