Στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της «βούλιαξε» η τουρκική λίρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της «βούλιαξε» η τουρκική λίρα
Η κατρακύλα για το τουρκικό νόμισμα θα συνεχιστεί, προειδοποιούν οι αναλυτές. Αμφισβητούν την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας.

Στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της «βούλιαξε» η τουρκική λίρα την Πέμπτη, με το αμερικανικό δολάριο να σκαρφαλώνει σε επίπεδα που δεν είχε «δει» εδώ και δύο χρόνια, ήτοι μετά τη σφοδρή νομισματική κρίση που έπληξε την Τουρκία το 2018.

Το τουρκικό νόμισμα έχει βρεθεί σε περιδίνηση εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, στη σκιά των ανησυχιών για την άνοδο του πληθωρισμού, την εκτίναξη της ανεργίας και την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Το ξέσπασμα του κορονοϊού επιβάρυνε περαιτέρω το ήδη δυσμενές κλίμα για την τουρκική οικονομία, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο εξάντλησης των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, καθώς «ρίχνει στη μάχη» αμερικανικά δολάρια για να συγκρατήσει την ελεύθερη πτώση της λίρας.

Κι όμως οι δράσεις της κεντρικής τράπεζας δεν μοιάζουν ικανές να σταματήσουν την πτώση. Νωρίτερα την Πέμπτη, η τουρκική λίρα υποχωρούσε κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, κατρακυλώντας στα χαμηλότερα επίπεδα στην ιστορία της και συγκεκριμένα σε 7,49 ανά δολάριο. Με τις σημερινές τις κινήσεις, η τουρκική λίρα ξεπέρασε το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του 7,236 ανά δολάριο, το οποίο είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2018, στο απόγειο της νομισματικής κρίσης που βίωσε τότε η χώρα.

Θα πέσει κι άλλο η τουρκική λίρα

«Είναι θέμα χρόνου προτού η τουρκική λίρα φτάσει στα επίπεδα του 7,25 ανά δολάριο», δηλώνει στο CNBC ο Brad Betchel, στρατηγικός αναλυτής της Jefferies. «Οι Τούρκοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι αγορές θα εμπιστευθούν τις δράσεις τους, ωστόσο οι αγορές έχουν διαφορετική άποψη, καθώς βλέπουν ότι ο ‘αυτοκράτορας δεν έχει ρούχα’», σημειώνει επίσης.

Οι προοπτικές για την τουρκική οικονομία δεν μοιάζουν ευοίωνες, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν θέλει να ακούει τις «σειρήνες». Αυτός είναι και ο λόγος που απέρριψε στα μέσα Απριλίου κάθε είδους βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η λίρα θα συνεχίσει να υποχωρεί, όσο οι επενδυτές αμφισβητούν την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας και την ικανότητά της να υπερασπιστεί το νόμισμα», εκτιμά η Agathe Demarais, διευθυντικό στέλεχος του Economist Intelligence Unit.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider