Η τουρκική λίρα αγνοεί τους δασμούς του Τραμπ και ενισχύεται

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η τουρκική λίρα αγνοεί τους δασμούς του Τραμπ και ενισχύεται
Ήπιες οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία, συναινούν οι αναλυτές.

Ανοδικά κινείται η τουρκική λίρα την Τρίτη, αγνοώντας τους δασμούς που επέβαλε στην Άγκυρα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το τουρκικό νόμισμα ενισχύεται, εν μέσω κλίματος ανακούφισης, καθώς οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, λόγω της τουρκικής εισβολής στη Συρία, είναι λιγότερο σοβαροί από ότι περίμεναν οι αγορές.

Η λίρα ενισχυόταν, λίγο νωρίτερα, κατά 1% έναντι του δολαρίου, στα επίπεδα των 5,8628 έναντι του δολαρίου.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν την άμεση επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αξιώνοντας παράλληλα τον «άμεσο τερματισμό» της τουρκικής επιχείρησης εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε σε στοχευμένες κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν δασμούς έως και 50% στις εισαγωγές χάλυβα, αλλά και το «τέλος» των εμπορικών διαπραγματεύσεων.

«Οι κυρώσεις που επέβαλε στην Τουρκία ο Τραμπ είναι οι μικρότερες δυνατές», σχολιάζει ο Timothy Ash, στρατηγικός αναλυτής της Bluebay Asset Management.

«Οι κυρώσεις είναι ήπιες», σημειώνει, στο ίδιο μήκος κύματος, ο Charlie Roberston, οικονομολόγος της Renaissance Capital.

Τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, η λίρα σημείωσε τις χειρότερες επιδόσεις έναντι όλων των νομισμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider