Προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που κρύβουν για τους Έλληνες επενδυτές ενδεχόμενοι περιορισμοί στη συμμετοχή τους στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών απηύθυνε σήμερα ο Σύλλογος Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), εστιάζοντας στις στρεβλώσεις που δημιουργούν τα capital controls.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το προεδρείο του ΣΜΕΧΑ ζήτησε να δοθεί η ευκαιρία στους Έλληνες επενδυτές να μετέχουν ισότιμα στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Ενδεικτικά, ο χρηματιστής Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, μέλος του ΔΣ του ΣΜΕΧΑ υποστήριξε ότι η συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών είναι επιβεβλημένη διότι δεν είναι ηθικό οι Έλληνες επενδυτές που έχουν χάσει τόσα λεφτά από την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση να μην αντιμετωπιστούν ισότιμα και να υποστούν μείωση των ποσοστών τους.

Στη βάση αυτή χαρακτηρίσθηκε «δώρον άδωρον» η δυνατότητα συμμετοχής των Ελλήνων επενδυτών με «παλαιό» χρήμα στις τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου, αν οι τράπεζες δεν προχωρήσουν σε δημόσια προσφορά στην Ελλάδα ή δεν βρουν άλλο τρόπο για να δώσουν τη δυνατότητα στους εγχώριους επενδυτές να μετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης ανέφερε πως η εμπειρία των τελευταίων μηνών έχει διαψεύσει πλήρως τις ανησυχίες θεσμικών φορέων, σύμφωνα με τις οποίες θα υπήρχε μεγάλη εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό από την ελεύθερη λειτουργία του ΧΑΑ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι από τον Αύγουστο έως σήμερα ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση με τα capital controls και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές με τους περιορισμούς να είναι ασφυκτικοί και να έχουν πνίξει τη συναλλακτική δραστηριότητα.

Το μέλος του Συνδέσμου Νίκος Χρυσοχοΐδης απεκάλυψε το περιεχόμενο των επαφών και των συζητήσεων που είχε ο Σύνδεσμος το προηγούμενο διάστημα με την Τράπεζα της Ελλάδος και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, αλλά και τις παρεμβάσεις τους ΣΜΕΧΑ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

«Η ΕΚΤ φαίνεται πως δεν δέχεται ακριβώς τις δικές μας αιτιάσεις. Το ΔΝΤ σε επίπεδο κλιμακίου συμφωνεί, αλλά εξέφρασε και κάποιες επιφυλάξεις», είπε σχετικά.