Τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία του θα καταγράψει φέτος το πετρέλαιο καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναμένει ότι η μείωση της ζήτησης πετρελαίου φέτος θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία. Όπως ανακοίνωσε ο ΙΕΑ την Τρίτη η ζήτηση μπορεί να σημειώνει μεγάλη κάμψη, ωστόσο, η αγορά θα μπορούσε να παρουσιάσει κάποια σημάδια σταθεροποίησης μέσα στους επόμενους μήνες.

Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent διαπραγματεύονται στα 39,97 δολάρια την Τρίτη το πρωί, καταγράφοντας άνοδο κατά περίπου 0,6%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού διαμορφώθηκαν στα 37,22 δολάρια, παρουσιάζοντας άνοδο κατά περίπου 0,3% .

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 40% μέσα στο χρόνο, καθώς το lockdown δημιούργησε ένα απαράμιλλο σοκ στη ζήτηση στις αγορές ενέργειας.

Ο IEA εκτιμά ότι η ζήτηση πετρελαίου το δεύτερο τρίμηνο, ήταν 17,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως χαμηλότερη σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτό το επίπεδο μείωσης της ζήτησης ήταν ελαφρώς μικρότερο από ό, τι ανέμενε προηγουμένως, αν και εξακολουθεί να είναι πρωτόγνωρη.

Στην έκθεση παρακολούθησης της αγοράς πετρελαίου, ο οργανισμός δήλωσε την Τρίτη ότι η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί κατά 8,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2020, πριν αυξηθεί κατά 5,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2021.

Αυτό σημαίνει ότι η αναμενόμενη πτώση της ζήτησης πετρελαίου φέτος είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία, δήλωσε ο IEA, με την αύξηση της ζήτησης το 2021 να είναι με τη σειρά της το μεγαλύτερο άλμα που θα έχει καταγραφεί ποτέ «καθώς η δραστηριότητα αρχίζει να επιστρέφει στο φυσιολογικό».