Πετρέλαιο: Σκεπτικισμός για την πολιτική περικοπών της Σαουδικής Αραβίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Σκεπτικισμός για την πολιτική περικοπών της Σαουδικής Αραβίας
Η αγορά προσπαθεί να διαβάσει τα «ψιλά γράμματα» των νέων περικοπών.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη λαμβάνοντας ώθηση από μια απροσδόκητη ανακοίνωση. Η Σαουδική Αραβία ανέφερε ότι θα εμβαθύνει τις περικοπές παραγωγής τον Ιούνιο για να μειώσει τη συσσώρευση των παγκόσμιων αποθεμάτων, τα οποία αυξάνονται λόγω της μείωσης της ζήτησης.

Μέσα σε μια νύχτα, η χώρα έλαβε την απόφαση να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο, παράγοντας με αυτό τον τρόπο συνολικά 7,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Αυτή η μείωση της παραγωγής ενθαρρύνει άλλα μέλη του ΟΠΕΚ + να συμμορφωθούν και ακόμη και να προχωρήσουν σε επιπλέον εθελοντικές περικοπές, οι οποίες θα πρέπει να επιταχύνουν την πράξη εξισορρόπησης των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου», δήλωσε ο Stephen Innes, από την AxiCorp.

Ωστόσο, οι κινήσεις για την εμβάθυνση των περικοπών οδήγησαν μέρος της αγοράς σε σκέψεις για το αν τελικά είναι απαραίτητες οι επιπλέον περικοπές.

«Ήταν τόσο ξαφνικό και τόσο σοβαρό. Πρόκειται για μια προληπτική πολιτική ή απλώς μια αντίδραση στην αδύναμη ζήτηση; »», δήλωσε ο Vivek Dhar, οικονομολόγος στην Commonwealth Bank.

Οι περικοπές, σε συνδυασμό με την χαλάρωση του lockdown θεωρείται ότι θα οδηγήσουν σε σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων και ότι κατ' επέκταση θα μειώσουν την πίεση στην ικανότητα αποθήκευσης αργού.

Ωστόσο, μετά από την εμφάνιση νέων κρουσμάτων COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Νότιας Κορέας, η αγορά είναι επιφυλακτική καθώς φοβάται την εμφάνιση δεύτερου κύματος πανδημίας.

«Από την πλευρά της ζήτησης υπάρχει πιθανώς μια άποψη ότι το χειρότερο μπορεί να είναι πίσω μας. Αν δούμε ένα δεύτερο κύμα, αυτό θα έβλαπτε τη ζήτηση και θα έβλαπτε και τις τιμές », δήλωσε ο Dhar της Commonwealth Bank.

Την Τρίτη το πρωί (11.43 ώρα Ελλάδος), το αργό διαπραγματεύεται στα 24,82 δολάρια σημειώνοντας άνοδο κατά 2,82% και το μπρεντ στα 30,11 δολάρια σημειώνοντας άνοδο κατά 1,62%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider