Ο Τραμπ «τρομάζει» και πάλι το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Τραμπ «τρομάζει» και πάλι το πετρέλαιο
Η ενδεχόμενη αναζωπύρωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας ανησυχεί τους επενδυτές.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Δευτέρα παρά τα κέρδη που κατέγραψαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Παρά τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η ανησυχία για το μέλλον της ζήτησης (αλλά και της προσφοράς) δεν έχει εγκαταλείψει τους επενδυτές.

Η πορεία της πανδημίας, το μέγεθος της ύφεσης αλλά και η ανάκαμψη της ζήτησης παραμένουν άγνωστα ενώ οι ανησυχίες για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν επανέλθει και επισκιάζουν την όποια αισιοδοξία για επιστροφή στην κανονικότητα.

Το ενισχυμένο δολάριο επηρεάζει και αυτό με τη σειρά του τις τιμές του πετρελαίου καθώς όσο πιο ισχυρό είναι τόσο πι ακριβό καθιστά το πετρέλαιο για αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

«Καθώς η αισιοδοξία εξασθενεί γύρω από τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης, το πετρέλαιο εγκαταλείπει τα κέρδη, κάτι στο οποίο συντελεί το ενισχυμένο αμερικανικό δολάριο», δήλωσε ο Michael McCarthy, από την CMC Markets.

Οι περικοπές παραγωγής σε συνδυασμό με την χαλάρωση των επιχειρηματικών περιορισμών σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ και πόλεις σε όλο τον κόσμο αναμενόταν να μειώσουν την παγκόσμια υπερπροσφορά και την πίεση στην αποθηκευτική ικανότητα, συμβάλλοντας στην αύξηση των τιμών την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, μια απειλή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των δασμών κατά της Κίνας για αντίποινα στην εξάπλωση του κορονοϊού, πυροδότησε νέους φόβους για την οικονομική ανάκαμψη.

«Η επανάληψη ενός εμπορικού πολέμου θα είναι επιζήμια για τις τιμές του πετρελαίου μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Stephen Innes, από την AxiCorp.

Την Δευτέρα το μεσημέρι (13.15 ώρα Ελλάδος) το αργό καταγράφει πτώση κατά 7,74% στα 18,25 δολάρια και το μπρεντ κατά 2,38% στα 25,81 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider