Brexit και εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας «παίζουν» με το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Brexit και εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας «παίζουν» με το πετρέλαιο
Αισιοδοξία για άμβλυνση των γεωπολιτικών κινδύνων αλλά ανησυχία για την ανάπτυξη.

Οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και οι εξελίξεις που αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναφορικά τον εμπορικό πόλεμο των δύο μεγαλύτερων οικονομιών έχουν δώσει ώθηση στο πετρέλαιο καθώς μια συμφωνία δείχνει τελικά να είναι πιθανή παρά τις αναστολές των διεθνών αναλυτών. Μία ακόμη συμφωνία, εκείνη για το Brexit συγκρατεί επίσης τις τιμές του «μαύρου χρυσού», ο οποίος αν και σημειώνει μικρή πτώση το πρωί της Τετάρτης δεν δείχνει να κινδυνεύει από απότομα «σκαπανεβάσματα».

Έτσι παρά το γεγονός ότι τα κέρδη είναι περιορισμένα λόγω των παρατεταμένων ανησυχιών της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, οι επενδυτές έχουν στρέψει τις ελπίδες τους σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.

«Η τιμή του πετρελαίου λαμβάνει ώθηση από την άμβλυνση δύο μεγάλων απειλών για την παγκόσμια ζήτηση, τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και το Brexit», δήλωσε ο Edward Moya, αναλυτής της αγοράς στην OANDA στη Νέα Υόρκη.

Οι τελευταίες συνομιλίες μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη συμφωνίας πριν από τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών είναι μαραθώνιες αλλά δεν έχει ακόμη σαφές εάν η Βρετανία θα μπορούσε να αποφύγει την αναβολή της αναχώρησής της.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι οποιαδήποτε συμφωνία που αποφεύγει μια σκληρή έξοδο της Βρετανίας (ή καθόλου συμφωνία) θα πρέπει να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και στη συνέχεια τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Παρέχοντας μεγαλύτερη στήριξη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Μπαρκίντο, δήλωσε ότι το καρτέλ «θα κάνει ό, τι είναι στο χέρι του» μαζί με τους συμμάχους του για να διατηρήσουν τη σταθερότητα της πετρελαϊκής αγοράς μετά το 2020.

Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί έχουν μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για να στηρίξουν την αγορά.

Ωστόσο, η αναμενόμενη άνοδος των αποθεμάτων αργού πετρελαίου των Η.Π.Α. αυτή την εβδομάδα άσκησε πιέσεις στις τιμές.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των Η.Π.Α. πιθανώς να αυξηθούν για την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Το πρωί της Τετάρτης (11.51 ώρα Ελλάδας) το αργό διαπραγματεύεται στα 52,76 δολάρια καταγράφοντας μικρή πτώση κατά 0,09% και το μπρεντ στα 58,64 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 0,17%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider