Πώς θα φύγει η Τιτάν: Το σχέδιο της αποχώρησης βήμα-βήμα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα φύγει η Τιτάν: Το σχέδιο της αποχώρησης βήμα-βήμα
Έως τα μέσα Δεκεμβρίου θέλει να επιστρέψει η Τιτάν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αυτή τη φορά ως βελγική εταιρεία.

Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της βελγικής TITAN Cement International στο χρηματιστήριο Euronext του Βελγίου και του Παρισιού, όπως αποκάλυψε σε ενημέρωση προς τους αναλυτές η διοίκηση της εταιρείας.

Στόχος της Τιτάν είναι το 90% των μετόχων της να αποδεχθούν την πρόταση ανταλλαγής των μετοχών τους με μεταφορά στη βελγική TCI, ώστε να γίνει squease out για το υπόλοιπο 10% της ελληνικής εισηγμένης.

Εφόσον ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο και αποχωρήσει πλήρως από το Χρηματιστήριο Αθηνών η ελληνική εταιρεία, θα επιστρέψει στη βελγική της μορφή περί τα μέσα Δεκεμβρίου όπου αναμένεται να επιστρέψει ξανά στο ταμπλό η μετοχή της, αυτή τη φορά όμως ως δευτερογενής αγορά διαπραγμάτευσης.

Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα της διοίκησης, ώστε εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 να ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο insider.gr, η επανένταξη στο ελληνικό χρηματιστήριο αναμένεται να είναι μια τυπική διαδικασία και αυτός είναι ο λόγος που η εταιρεία έχει υπολογίσει μόλις δύο εβδομάδες για την εξασφάλιση των αναγκαίων εγκρίσεων. «Είναι θέμα πέντε υπογραφών», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Δεν θα έχουμε φορολογικό όφελος»

«Η μεταφορά μας στο Βέλγιο αναμένεται να είναι φορολογικά ουδέτερη», διευκρίνισε στέλεχος διοίκησης στην ίδια ενημέρωση. Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της εταιρείας, τα κίνητρα για την απόφαση αυτή εντοπίζονται κυρίως στην πρόσβαση σε μεγαλύτερη επενδυτική αγορά και χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

Στην ερώτηση γιατί η εταιρεία επιλέγει την Κύπρο ως φορολογική της έδρα, η απάντηση της εταιρείας ήταν ότι διατηρεί μακρόχρονες και ισχυρές σχέσεις με τη νησιωτική χώρα. Πάντως, διάχυτο είναι το ερώτημα μεταξύ των επενδυτών γιατί δεν επέλεξε η Τιτάν τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη μεταφορά της έδρας της, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας της προέρχεται πλέον από εκεί.

Μια πιθανή απάντηση είναι για να είναι πιο ομαλή η μετάβαση για τους μετόχους, τόσο λόγω κοινού θεσμικού πλαισίου όσο και κοινού νομίσματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider