Με απώλειες άνω του 3% έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υποχωρώντας στα χαμηλά 15 μηνών υπό το «βάρος» των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία.
Οδηγός της πτώσης είναι ο χρηματοοικονομικός κλάδος, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθιστώντας αναπόφευκτους τους συνειρμούς με τα επίπεδα της Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής Κρίσης του 2008.
Επιπλέον, οι αγορές φαίνεται πως δεν έχουν απορροφήσει τους κραδασμούς από τα στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στις ΗΠΑ, τα οποία υπέδειξαν μικρότερη ανάπτυξη της αγοράς εργασίας από την αναμενόμενη.
Παράλληλα, το πετρέλαιο υποχώρησε εκ νέου κοντά στα επίπεδα των 30 δολαρίων το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές δεν «είδαν φως» για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών, ιδίως μετά τη συνάντηση Σαουδικής Αραβίας και Βενεζουέλας.
O πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με απώλειες 3,38% στις 1.239,68 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 2,71% στις 5.689,36 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραφε πτώση 3,20% στις 4.066,31 μονάδες και ο γερμανικός DAX έχασε τις 9.000 μονάδες, κλείνοντας με πτώση 3,30% στις 8.979,36 μονάδες.
Αντίστοιχες απώλειες κατέγραψε και η Wall.Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,10% στις 16.027,05 μονάδες, ο S&P 500κατέγραψε ζημιές 1,42% στις 1.853,44 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε 1,82% στις 4.283 μονάδες.
«Περιμένουμε το πετρέλαιο να σταθεροποιήσει την αγορά, επαναφέροντας την επιστοσύνη των επενδυτών, οι οποίοι υπόκεινται μεγάλο στρες λόγω των χαμηλών προοπτικών κερδοφορίας των εταιρειών και της εξασθένησης των αγορών», σχολιάζει στο Reuters ο Terry Sandven από την αμερικανική τράπεζα Wealth Management.
Για «πτωτικό σπιράλ φόβου» κάνει λόγο ο επικεφαλής Ξένων Αγορών της Ν. Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, Νίκος Βέης, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές «τοπίο στην ομίχλη», από το οποίο μόνο παρακινδυνευμένα συμπεράσματα μπορούν να βγουν.
«Το μόνο που κάνουμε τώρα είναι να παρακολουθούμε, να αφουγκραζόμαστε και να τηρούμε στάση αναμονής προκειμένου να δούμε πώς θα ξεδιπλωθεί το σπιράλ», αναφέρει στο insider.gr. Χωρίς καθαρό καταλύτη να οδηγεί τις αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ χαμηλότερα, το σίγουρο είναι η κινητήριος δύναμη είναι πλέον η αρνητική ψυχολογία.
Όπως εξηγεί ο κ. Βέης, τα εταιρικά αποτελέσματα δεν είναι δραματικά, ούτε οι διακυμάνσεις του πετρελαίου, πλην όμως οι αντιδράσεις στην αγορά είναι δραματικές και κάθε νέα πληροφορία ερμηνεύεται με αρνητική διάθεση –σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τον προηγούμενο χρόνο.
Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίστηκε, επίσης, σχετικά με τις αγορές των ΗΠΑ και της Γερμανίας, όπου οι δείκτες έχουν ήδη διασπάσει τα επίπεδα στήριξης. Υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις για ακόμη μεγαλύτερη διόρθωση των αγορών, ιδίως στις ΗΠΑ, όπου η διόρθωση μπορεί να έχει μόλις αρχίσει, προειδοποιεί.
«Αυτό που χρειάζεται είναι στάση αναμονής, όχι front running, και σε περίπτωση που αυτό είναι επιβεβλημένο να γίνει, θα πρέπει να γίνει στην αρνητική κατεύθυνση», καταλήγει ο κ. Βέης.
«Οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, την κινεζική οικονομία και τις αποπληθωριστικές δυνάμεις ασκούν πιέσεις στα χρηματιστήρια από την αρχή του έτους», σχολιάζει στο CNBC ο Michael Hewson από την CMC Markets.
«Είναι ένα δύσκολο περιβάλλον στην αγορά. Θα ήλπιζα για μια ανάκαμψη στην αγορά αλλά μετά τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, σίγουρα κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό. Πρέπει να βελτιωθεί η ροή των οικονομικών ειδήσεων. Μέχρι στιγμής, δεν έχει επιτευχθεί κάτι τέτοιο σε καθοριστικό βαθμό», σχολίασε ο Gerhard Schwarz, επικεφαλής ανάλυσης στην Baader Bank στο Μόναχο.