Προβλέψεις - σοκ για πτώση του πετρελαίου στα 20 δολάρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προβλέψεις - σοκ για πτώση του πετρελαίου στα 20 δολάρια

Ένα ακραίο σενάριο για την πορεία του «μαύρου χρυσού» διατυπώνει η Goldman Sachs στη σκιά των μεγάλων πιέσεων που έχει δεχθεί η τιμή του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα, αλλά και ενόψει της έλευσης της νέας χρονιάς.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των αναλυτών της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η περαιτέρω διολίσθηση της τιμής του πετρελαίου καθίσταται πλέον μονόδρομος, υπό το βάρος της διαφαινόμενης αδυναμίας του ΟΠΕΚ να συγκρατήσει την ολοένα και αυξανόμενη παραγωγή. Η Goldman Sachs ωστόσο δεν μιλά απλά για πτώση, αλλά για κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, ακόμη και στα επίπεδα των 20 δολαρίων το βαρέλι!

Εάν η τιμή του «μαύρου χρυσού» βρεθεί κάτω από αυτά τα επίπεδα, τότε οι ανά τον κόσμο πετρελαϊκές εταιρείες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε δραστικές μειώσεις των επιπέδων παραγωγής, ώστε να αποφύγουν τη μαζική εγγραφή ζημιών στους ισολογισμούς τους.

Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί αβέβαιη τη συμφωνία στους κόλπους των χωρών του ΟΠΕΚ για συγκράτηση της παραγωγής πετρελαίου, γεγονός που, όπως προβλέπει, αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω την εικόνα στην αγορά εμπορευμάτων.

Την ίδια ώρα η ζήτηση για προϊόντα ενέργειας επιβραδύνεται, γεγονός που γεννά μια ακόμη πηγή ανησυχιών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η τιμή του πετρελαίου διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 35 δολαρίων το βαρέλι, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα επτά ετών. Τους τελευταίους 18 μήνες μετρά απώλειες 50%.

«Η διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου επιταχύνεται, όσο γίνεται πιο εμφανής η διαφωνία στις τάξεις του ΟΠΕΚ και η έλλειψη δράσης», σχολιάζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider