Την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών από τον Σεπτέμβριο του 2026 προτείνει η Standard & Poor’s.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος, «η ελληνική αγορά επηρεάστηκε σημαντικά από την πολιτική και οικονομική αναταραχή της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει έκτοτε πετύχει σταθερή οικονομική ανάπτυξη χάρη στις προσπάθειες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την ουσιαστική αναδιάρθρωση της οικονομίας.
Το βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα έχει οδηγήσει σε ανάκαμψη των εξαγωγών και των άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ ο πληθωρισμός και η ανεργία βρίσκονται πλέον σε ή κάτω από τα μακροπρόθεσμα επίπεδά τους. Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν θετικές, το τραπεζικό σύστημα έχει ενισχυθεί και ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, αν και ακόμη υψηλός, έχει βελτιωθεί».
Ο οίκος διευκρινίζει ότι η πρότασή του είναι να αναβαθμιστεί η ελληνική αγορά στην κατηγορία των «ανεπτυγμένων», από τον Σεπτέμβριο του 2026. Στο μεταξύ, ζητά μέσω δημόσιας διαβούλευσης με θεσμικούς επενδυτές να απαντήσουν αν συμφωνούν με αυτή την πρόταση, αν συμφωνούν με το χρονοδιάγραμμα (Σεπτέμβριος 2026) και αν έχουν άλλα σχόλια σχετικά με την πιθανή αναβάθμιση του ΧΑ.
Ο οίκος διευκρινίζει επίσης ότι η στάθμιση του ΧΑ στον δείκτη S&P DJI Emerging είναι 0,73%, ενώ σε περίπτωση αναβάθμισης η στάθμιση στον S&P DJI Developed θα είναι 0,09%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η S&P Dow Jones Indices ζητά τη γνώμη της αγοράς πριν αποφασίσει αν θα αλλάξει την κατηγοριοποίηση μιας χώρας, για παράδειγμα από «αναδυόμενη» σε «ανεπτυγμένη» αγορά. Μέσω δημόσιας διαβούλευσης, επενδυτές, χρηματιστές και θεσμικοί φορείς μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους για την πορεία μιας χώρας και τυχόν εμπόδια που παραμένουν, όπως περιορισμοί σε ξένους επενδυτές ή προβλήματα ρευστότητας.
Ωστόσο, η διαβούλευση αυτή δεν είναι ψηφοφορία. Η S&P λαμβάνει υπόψη τα σχόλια που λαμβάνει, αλλά η τελική απόφαση βασίζεται στα δικά της κριτήρια, όπως η οικονομική σταθερότητα, η πρόσβαση στις αγορές και η αποτελεσματική λειτουργία του χρηματιστηρίου. Η δημόσια διαβούλευση χρησιμεύει κυρίως για να υπάρχει διαφάνεια και για να διαπιστώσει η S&P αν υπάρχουν θέματα που ίσως δεν είχε εντοπίσει. Συνολικά, πρόκειται για έναν μηχανισμό που επηρεάζει την τελική απόφαση, αλλά δεν την καθορίζει.
Η ανακοίνωση της S&P, που αν και εμφανίζεται θετική για την αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς, την τοποθετεί σε έναν χρονικό ορίζοντα 13 μηνών από σήμερα, έρχεται μετά την απόφαση του MSCI, ο οποίος τον Ιούνιο άφησε το ΧΑ εκτός watchlist για πιθανή αναβάθμιση - αλλά άφησε κι ένα «παράθυρο» εξαίρεσης της ελληνικής αγοράς από τον κανόνα διατηρησιμότητας (persistency rule).
Πλέον, αναμένεται η ετυμηγορία του FTSE Russel τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Απρίλιο του 2026 θα αποφανθεί σχετικά και η Stoxx.