«Ο ‘ασθενής’ αντέχει καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν μέχρι τώρα» αλλά παραμονεύουν τρεις κίνδυνοι για το υπόλοιπο του έτους, σχολιάζει σε ανάλυσή της για την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές η επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas, Isabelle Mateos y Lago.
Όπως εξηγεί, μια σειρά από πρόσφατα δεδομένα έχουν επιτρέψει στους αναλυτές να βελτιώσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του παγκόσμιου ΑΕΠ. Στις περισσότερες περιοχές του κόσμου αναμένεται είτε ήπια επιβράδυνση είτε, στην περίπτωση της Ευρωζώνης, επιτάχυνση της ανάπτυξης. Οι προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ μπορεί να έχουν υποβαθμιστεί σε σχέση με τις αρχές του έτους, αλλά οι φόβοι για ύφεση, που κυριαρχούσαν τον Απρίλιο, έχουν πλέον εξαφανιστεί.
Μία μη αναμενόμενη εξέλιξη που διευκόλυνε την κατάσταση ήταν ότι, αντίθετα με τη συμβατική θεωρία που προβλέπει ανατίμηση του δολαρίου ως απάντηση σε αυξημένους δασμούς, συνέβη το αντίθετο. Από την αρχή του έτους, το δολάριο αποδυναμώθηκε έναντι των περισσότερων νομισμάτων, ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών, καθιστώντας φθηνότερες όλες τις εισαγωγές τιμολογημένες σε δολάρια.
Επιπλέον, οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν λόγω των συνθηκών προσφοράς-ζήτησης που δημιούργησαν οι χώρες του OPEC για να ανακτήσουν μερίδιο αγοράς. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός στηρίζει την ανάπτυξη, ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και επιτρέποντας χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, εξηγεί η οικονομολόγος της BNP Paribas.
Οι κίνδυνοι για τις αγορές
Η αυτοσυγκράτηση στο «μέτωπο» του εμπορικού πολέμου, η υποχώρηση του πληθωρισμού, οι υποστηρικτικές δημοσιονομικές πολιτικές και οι ευνοϊκές χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν επιτρέψει στις αγορές να κινηθούν ανοδικά.
Ωστόσο, αν και είναι πρόωρο να σημάνουμε συναγερμό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η BNP Paribas, τρεις κίνδυνοι ελλοχεύουν: οι δασμοί, ο πληθωρισμός και το δημόσιο χρέος.
Η διορία που είχε θέσει ο Πρόεδρος Τραμπ για συμφωνίες πλησιάζει στο τέλος της, και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος οι βασικοί δασμοί για τις περισσότερες χώρες, περιλαμβανομένης της ΕΕ, να αυξηθούν σημαντικά πάνω από το τρέχον 10%. Επιπλέον, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί οι πρόσθετοι τομεακοί δασμοί, οι οποίοι θα αυξήσουν περαιτέρω τον πραγματικό συντελεστή. Αν και η αποσαφήνιση των εμπορικών πολιτικών θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα, οι υψηλότεροι και άνισα εφαρμοζόμενοι δασμοί θα δημιουργήσουν αναταράξεις στην ανάπτυξη, που ενδέχεται να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με εσωτερικές πολιτικές. Επιπλέον, είναι πιθανό να προκαλέσουν αντίποινα και κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης. Τα χρηματιστήρια ενδέχεται να αντιδράσουν βίαια.
Ο πληθωρισμός, αν και πρωτίστως αποτελεί πρόβλημα των ΗΠΑ, έχει παγκόσμιες συνέπειες. Ο πληθωρισμός του Ιουνίου στις ΗΠΑ έδειξε ήπια αλλά σαφή σημάδια μετακύλισης των δασμών στις εγχώριες τιμές. Οι επιπτώσεις των δασμών αναμένεται να γίνουν περισσότερο ορατές τους επόμενους μήνες. Ορισμένοι θεωρούν πως θα είναι περιορισμένες και παροδικές. Η πλειονότητα των μελών της Fed, ωστόσο, θεωρεί πιθανό το αντίθετο.
Τέλος, οι αγορές ομολόγων μέχρι τώρα έχουν δείξει σχετική ανοχή στις αυξανόμενες δανειακές ανάγκες των μεγάλων οικονομιών (ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία), παρότι το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, από 20 έως 50 μονάδες βάσης στα 10ετή ομόλογα. Οι αποδόσεις στα 30ετή έχουν δεχθεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις. Στις ΗΠΑ, η απόδοση του 10ετούς μειώθηκε πρόσφατα, αντανακλώντας τη στροφή προς βραχυπρόθεσμο δανεισμό για εξοικονόμηση τόκων, όμως αυτό αυξάνει τους κινδύνους επαναχρηματοδότησης. Εφόσον οι αγορές κρίνουν τις δημοσιονομικές πολιτικές γενικά βιώσιμες, οι αποδόσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ήπιο τρόπο. Με εξαίρεση τη Γερμανία, της οποίας ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ και η πορεία του δεν προκαλούν καμία ανησυχία, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού.
Η οικονομολόγος της BNP Paribas σχολιάζει πως, μέχρι στιγμής, η χρονιά έχει εξελιχθεί καλύτερα του αναμενομένου και, μάλιστα, η θετική δυναμική έχει σοβαρές πιθανότητες να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους. «Ας ελπίσουμε ότι η πολιτική δεν θα σταθεί εμπόδιο» καταλήγει.