Με την εγχώρια αγορά να «προσπερνά» τους αναλυτές της Goldman Sachs και με φόντο τις επικείμενες ανακοινώσεις των σετ αποτελεσμάτων από την πλευρά των τραπεζών και άλλων δεικτοβαρών για την αγορά, εταιρειών, οι αναλυτές έρχονται ετεροχρονισμένα να αναβαθμίσουν τον στόχο για τον Γενικό Δείκτη στις 2.100 μονάδες, από 1.700 μονάδες προηγουμένως, με ορίζοντα τον Ιούνιο του 2026.
Μάλιστα, οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου αναβαθμίζουν την εγχώρια αγορά σε «overweight» από «marketweight» και την τοποθετούν στα κορυφαία bets τους για το δεύτερο μισό της χρονιάς. Η εκτίμηση των ίδιων για τη μερισματική απόδοση της αγοράς διαμορφώνεται 5%, επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από το 3% του γκρουπ των αναδυόμενων αγορών. Παράλληλα, αναμένουν αύξηση 6% και 5% για τα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων της εγχώριας αγοράς για το 2025 και 2026 αντίστοιχα.
Μεταξύ των διάφορων κλάδων, η Goldman Sachs σημειώνει πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών θα μπορούσαν να διευρύνουν το ράλι τους, δεδομένου του ελκυστικού P/B έναντι του «risk reward» σε επίπεδο ROE έναντι των ομολόγων τους στις αναδυόμενες αγορές στην Ευρώπη.
- Διαβάστε επίσης: Οι ισχυροί ξένοι επενδυτές τοποθετούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Ευρύτερα για τις αναδυόμενες αγορές, οι αναλυτές της Goldman Sachs, σημειώνουν πως μετά από ισχυρό πρώτο εξάμηνο, αναμένουν περαιτέρω άνοδο των μετοχών των αναδυόμενων αγορών στο δεύτερο εξάμηνο. Παρότι ο πήχης για μια περαιτέρω υπεραπόδοση των αναδυόμενων αγορών είναι υωηλότερος πλέον μετά το ισχυρό ράλι, οι αναλυτές βλέπουν περιθώριο για περαιτέρω άνοδο στο δεύτερο εξάμηνο, δεδομένης της σχετικά σταθερής οικονομικής δραστηριότητας των αναδυόμενων (παρά τις αβεβαιότητες σχετικά με τους δασμούς), σε συνδυασμό με τον μακροοικονομικό ούριο άνεμο, καθώς η Fed φέρνει μπροστά τις μειώσεις επιτοκίων, λόγω ενός ασθενέστερου δολαρίου, παράλληλα με μια βελτιωμένη εικόνα στο flow σε μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής.
Παρόλο που οι δασμολογικοί κίνδυνοι έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, οι αγορές συνέχισαν να εξετάζουν τις πρόσφατες ανακοινώσεις, δεδομένης της παράτασης της προθεσμίας έως τον Αύγουστο, και ο αντίκτυπος στα θεμελιώδη και τα κέρδη, στο βασικό σενάριο του οίκου είναι πιθανό να είναι περιορισμένος, επιτρέποντας περαιτέρω άνοδο στην αγορά.
Το re-rating στον MSCI EM έχει φτάσει στο 7% φέτος, και στο 12,9x σε 12μηνο fwd P/E, υψηλότερα δηλαδή από τον δεκαετή μέσο όρο. Τα μοντέλου των αναλυτών που προβλέπουν χαμηλότερες προβλέψεις για τα αμερικανικά yields, δείχνουν έναν στόχο P/E στο 13x κατά 2% υψηλότερα, υποδηλώνοντας ότι το φόντο των χαμηλότερων επιτοκίων θα υποστηρίξει του δείκτες αποτίμησης. Στο 12,9x, ο MSCI EM εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με μεγάλο discount έναντι των ΗΠΑ (ακόμα και σε βάση προσαρμοσμένη ανά κλάδο). Η Goldman Sachs προβλέπει άνοδο 11% (σε όρους δολαρίυ) σε διάστημα 12 μηνών, βασιζόμενη σε έναν στόχο στις 1.370 μονάδες για την MSCI EM (έναντι 1.290 προηγουμένως). «Οι προβλέψεις μας σε διάστημα 3 και 6 μηνών (τέλη έτους) είναι +3% (1.270) και +6% (1.300) αντίστοιχα. Αναμένουμε αύξηση κερδών κατά 11% το 2025 - 2026, που θα είναι ο βασικός καταλύτης απόδοσης», αναφέρουν οι αναλυτές.
Εντός της Ασίας, η Goldman Sachs είναι «overweight» για την αγορά της Κίνας, της Κορέα και των Φιλιππίνων, με στήριξη μέσω της underweight στην αμυντική περιοχή του ASEAN. Εντός της CEEMEA, δηλώνει overweight για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και της Ελλάδας καθώς κόβει τις συστάσεις για την αγορά στο Κουβέιτ και την Τσεχία. Στη Λατινική Αμερική, μειώνει τη θέση σε Χιλή και την αυξάνει για τη Βραζιλία σε marketweight και underweight για την αγορά του Μεξικό.