Τελευταία ενημέρωση: 16:00
Αρνητικά γύρισαν οι δείκτες στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, με τους επενδυτές να έχουν να αναλύσουν για άλλη μία ημέρα τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, όπου αχνοφαίνεται ένα καλύτερο κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και την ΕΕ και η αισιοδοξία πως θα προχωρήσει γρηγορότερα η επίλυση των διαφορών.
Στο επίκεντρο των συναλλαγών βρίσκεται η αύξηση της συμμετοχής της Unicredit στην Alpha, καθώς η Reggeborgh αποεπενδύει πλήρως, πουλώντας το 9,75% που κατείχε. Τα πακέτα θα περάσουν αρχικώς στην κατοχή τριών επενδυτικών τραπεζών, μέχρις ότους η ιταλική τράπεζα λάβει το «πράσινο φως» (αίτημα για λήψη των απαιτούμενων κανονιστικών εγκρίσεων για ειδική συμμετοχή) ώστε να μπορεί να κατέχει ποσοστό μεταξύ 10% - 29,9%. H μετοχή της Unicredit σημειώνει άνοδο 1,1% στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο.
Η ιταλική τράπεζα συνεχίζει την τάση συγχωνεύσεων και εξαγορών, ενώ ταυτόχρονα υπέβαλε προσφορές για την επίσης ιταλική BPM και την γερμανική Commerzbank. Οι αναλυτές της JPMorgan τονίζουν ότι η UniCredit είναι πιθανό να επιδιώξει την Alpha ως στόχο εξαγοράς, μόνο εάν δεν υλοποιηθούν οι άλλες συμφωνίες της, όπως αναφέρει το CNBC.
«Ενώ η συνεργασία με την Alpha προχωρά καλά και οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας είναι θετικές, δεν περιμένουμε από την UCG να εξετάσει μια πλήρη εξαγορά σε αυτό το στάδιο, καθώς ο όμιλος παραμένει επικεντρωμένος στην Ιταλία και τη συναλλαγή Banco BPM, η οποία έχει τη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία, κατά την άποψή μας», δήλωσαν οι αναλυτές της JPMorgan.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,43% στις 549,23μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 χάνει 0,46% στις 5.390 μονάδες.
Στους υπόλοιπους δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει απώλειες 0,64% στις 24.103 μονάδες, χάνοντας την ευκαιρία να διευρύνει τα χθεσινά κέρδη, που βρήκαν τον δείκτη να σημειώνει ιστορικό υψηλό, λόγω του ράλι των αμυντικών μετοχών. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,15% στις 8.765 μονάδες, ενώ γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,12% στις 7.817 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,34% στις 40.268 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,82% στις 14.128 μονάδες.
Στα επιχειρηματικά, τον επικεφαλής του τμήματος στη Βόρεια Αμερική όρισε ως Διευθύνοντα Σύμβουλό της η Stellantis με ανάληψη των νέων καθηκόντων του από τις 23 Ιουνίου. Η ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία διόρισε τον Αντόνιο Φιλόσα στο τιμόνι της μετά από μήνες χωρίς ηγεσία, με τη μετοχή της να εκτινάσσεται 6% προσυνεδριακά. H μετοχή της εταιρείας ενισχύεται στο Χρηματιστήριο του Παρισιού κατά 0,43%.
Μεικτά πρόσημα στην Ασία
Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού παρουσίασαν μεικτή εικόνα την Τετάρτη, μετά την άνοδο της Wall Street λόγω της αισιοδοξίας των επενδυτών, μετά την παράταση της προθεσμίας για την επιβολή δασμών 50% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έως τις 9 Ιουλίου.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ λίγο πριν το κλείσιμο υποχωρεί κατά 0,61%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε οριακές απώλειες.
Ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,03% ενώ ο Topix έκλεισε οριακά θετικός.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 1,25% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε άνοδο 0,23%.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 0,13%. Ο πληθωρισμός της Αυστραλίας αυξήθηκε κατά 2,4% τον Απρίλιο, παραμένοντας αμετάβλητος από τον Φεβρουάριο, αλλά υψηλότερος από τη μέση εκτίμηση του 2,3% σε δημοσκόπηση του Reuters.