Ανακάμπτει το Χρηματιστήριο - Ράλι 5% για την Jumbo

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανακάμπτει το Χρηματιστήριο - Ράλι 5% για την Jumbo
Στήριξη στο ταμπλό από Motor Oil και Σαράντης.

Τελευταία ενημέρωση 15.37

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο, με την αγορά να ανακάμπτει μετά τη χθεσινή υποχώρηση, εν μέσω οριακών μεταβολών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι μετοχές της Jumbo, της Σαράντης και της Motor Oil.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:15, διαμορφώνεται στις 1.444,57 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,61%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.448,31 μονάδες (+0,87%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 61,28 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,69%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,38%.

Ανοδικά κινούνται 67 μετοχές, 46 πτωτικά και 11 παραμένουν σταθερές.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo (+5,83%), της Σαράντης (+3,53%) και της Motor Oil (+1,74%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Elvalhalcor (-1,51%) και της Εθνικής (-0,67%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Εθνική με 2.755.82 και 1.658.090 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Εθνική με 12,83 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 6,38 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Sato +7,14% και CPI +6,13%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Αττικές Εκδόσεις -9,09% και Λεβεντέρης(κ) -8.09%.

Σημειώνεται πως κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, η ελληνική αγορά έκλεισε με απώλειες, κυρίως λόγω της πτώσης του τραπεζικού κλάδου (-1,05%), λαμβάνοντας στήριξη από τις μετοχές του ΟΤΕ και της Σαράντης, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 98,63 εκατ. ευρώ.

Χθες, η Jumbo ανέφερε αύξηση των πωλήσεων κατά +8% σημείωσε τον Αύγουστο 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, οι πωλήσεις 8μήνου, εμφανίζονται αυξημένες κατά +7% περίπου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εισηγμένης.

Όπως αναφέρει ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, «μετά τον "κόκκινο" Αύγουστο, το Χρηματιστήριο Αθηνών μπαίνει στο παραδοσιακά "ζόρικο" δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου με γεμάτη ατζέντα και με αρκετές εκκρεμότητες. Την αυριανή (Παρασκευή) έκθεση του οίκου αξιολόγησης DBRS για την ελληνική οικονομία θα ακολουθήσει μια εβδομάδα αργότερα η αντίστοιχη έκθεση της Moody's, η οποία δεν μας έχει ακόμη αναβαθμίσει σε investment grade.

Θεμελιωδώς, οι επενδυτές δεν μπορούν παρά να είναι ικανοποιημένοι από την κερδοφορία 1ου εξαμήνου των εισηγμένων, ενώ υποστηρικτικοί είναι -εκτός των άλλων- οι δείκτες μερισματικής απόδοσης και το discount επιλεγμένων ελληνικών τίτλων σε σχέση με ευρωπαϊκούς.

«Στοίχημα» πλέον αποτελεί η διατήρηση αλλά και η περαιτέρω βελτίωση των εταιρικών επιδόσεων, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι ο βαθμός στον οποίο αυτές έχουν προεξοφληθεί από την Αγορά. Υπενθυμίζουμε ότι ο Γενικός Δείκτης έχει «κολλήσει» σε οριζόντιο εύρος τιμών τους τελευταίους 7-8 μήνες επιδεικνύοντας σημάδια «κόπωσης», όχι εντελώς αδικαιολόγητα βέβαια, καθώς «χωνεύει» το μεγάλο ράλι των τελευταίων λίγων ετών. Η συνολική κεφαλαιοποίηση, «κολλημένη» κι αυτή στην περιοχή των 100 δισ. Ευρώ, χρειάζεται «φρέσκο χρήμα» για να κάνει το επόμενο βήμα, με τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών, πάντως, να μην… εμπνέει.

Εκτιμούμε ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να κρατάνε τα «κλειδιά» της λεωφόρου Αθηνών και το επόμενο διάστημα λόγω της δυναμικής των ισολογισμών τους, των bullish συστάσεων από ξένους αναλυτές και του εν αναμονή newsflow από τον κλάδο.

Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και τα διεθνή Χρηματιστήρια, καθώς το Κραχ που έλαβε χώρα πριν από ακριβώς ένα μήνα (5 Αυγούστου) υπενθύμισε ότι τα περί «αυτονόμησης» κλπ. του ΧΑ προφανώς δεν ισχύουν. Ή μάλλον ισχύουν όταν οι παγκόσμιοι μετοχικοί δείκτες-ηγέτες κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους τη στιγμή που ένα σωρό γεωπολιτικές και άλλες προκλήσεις παραμένουν, ενώ εμείς συνεχίζουμε να «στοχεύουμε» στις 1.505 μονάδες του Μαΐου.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεως, δεν παραγνωρίζουμε το δομικό bull market του ΧΑ - άλλωστε έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα σε αυτό με επαινετικό τρόπο. Αναφερόμαστε στην υπερ-ευαισθησία της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς σε θέματα όπως τα σενάρια ύφεσης των ΗΠΑ, οι «φουσκωμένες» αποτιμήσεις των τεχνολογικών κολοσσών της Wall Street, οι ήξεις αφήξεις ανακοινώσεις της Federal Reserve κλπ., θέματα τεράστιας ασφαλώς σημασίας για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, τα οποία όμως η Αγορά μας ενίοτε χρησιμοποιεί σαν «δικαιολογίες» για βίαιες διορθώσεις.

Ας ευχηθούμε για το υπόλοιπο του 2024 να μην ισχύσει το «πρωταθλητές στα sell-off, ουραγοί στα rebound» αλλά, αντιθέτως, το ΧΑ να αξιοποιήσει τα αρκετά θετικά της τρέχουσας επενδυτικής συγκυρίας και να συνεχίσει να επιβραβεύει τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις επιλεγμένων ελληνικών επιχειρήσεων που κάνουν τη δουλειά τους σωστά.

Διαγραμματικά, στήριξη προσφέρει η περιοχή των 1.390 μονάδων (ΚΜΟ 200 ημερών), ενώ κρίσιμη είναι η αντίσταση της «ζώνης» 1.450-1.487, ενδεχόμενη υπέρβαση της οποίας θα «ξεκολλήσει» πειστικά τον ΓΔ από την άνευρη πλάγια κίνηση των 3 τελευταίων εβδομάδων, με στόχο τα υπερδεκαετή υψηλά.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΑΑ: Αύξηση 13,9% στην επιβατική κίνηση στο 8μηνο

Eurobank: 221 Δικαιούχοι άσκησαν τα stock options το 2024 – Σε 0,23 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών

gazzetta
gazzetta reader insider insider