Wall Street: Ακόμα ένα ρεκόρ για τον S&P 500 με φόντο Πάουελ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Wall Street: Ακόμα ένα ρεκόρ για τον S&P 500 με φόντο Πάουελ
Ο πρόεδρος της Fed προειδοποίησε για τους κινδύνους της διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό

Σε νέο ρεκόρ σκαρφάλωσε ο S&P 500 την Τρίτη στην Wall Street μετά την προειδοποίηση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ για τους κινδύνους της διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για πάρα πολύ καιρό.

Συγκεκριμένα ο S&P 500 «τσίμπησε» το οριακό 0,08% στις 5.577,01 μονάδες, αρκετό ωστόσο για να σημειώσει νέο ρεκόρ. Ο Nasdaq Composite προσέθεσε 0,15%, αφού προηγουμένως είχε σημειώσει ρεκόρ νωρίτερα στη συνεδρίαση, φτάνοντας τις 20.544 μονάδες, για να κλείσει τελικά στις 20.445. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε 52 μονάδες ή 0,13%.

Ο Πάουελ τόνισε ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να διακινδυνεύσει περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη, υπονοώντας ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει μια λιγότερο περιοριστική στάση.

«Η μείωση του περιορισμού της πολιτικής πολύ αργά ή πολύ λίγο θα μπορούσε να αποδυναμώσει αδικαιολόγητα την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση», δήλωσε ο Πάουελ ως μέρος της εξαμηνιαίας ενημέρωσης για τη νομισματική πολιτική. «Μετά από έλλειψη προόδου προς τον στόχο μας για τον πληθωρισμό 2% στις αρχές του τρέχοντος έτους, οι πιο πρόσφατες μηνιαίες μετρήσεις έδειξαν μέτρια περαιτέρω πρόοδο», τόνισε ο Πάουελ. «Περισσότερα καλά στοιχεία θα ενίσχυαν την εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%» πρόσθεσε.

Ο Πάουελ θα συνεχίσει την διήμερη κατάθεση αυτή την εβδομάδα ενώπιον του Κογκρέσου την Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής.

«Η αγορά εργασίας έχει αποδυναμωθεί και ο Πάουελ αρχίζει να δίνει προσοχή», δήλωσε ο David Russell, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στο TradeStation. «Αναγνωρίζει ότι η πολιτική είναι περιοριστική και έχει σημειωθεί πρόοδος στον πληθωρισμό». Αυτό δυνητικά θέτει τις βάσεις για να προχωρήσει σε μία μείωση επιτοκίων αργότερα μέσα στη χρονιά, πρόσθεσε.

Στο ταμπλό η μετοχή της Nvidia, αφού έφτασε μέχρι και άνω του 4%, έκλεισε στο 2,48% μετά την κίνηση της KeyBanc να αναθεωρήσει τον στόχο για τη μετοχή του κολοσσού της τεχνολογίας στα 180 δολάρια από 130, κάτι που έκανε και για τη Micron, στα 165 δολάρια από 160. Οι κινήσεις ήταν μέρος μιας ευρύτερης σημείωσης για την κατάσταση του τομέα των τσιπ, με τον αναλυτή John Vinh να γράφει ότι «η ζήτηση AI συνεχίζεται αμείωτη». H μετοχή της Micron ενισχύθηκε κατά 0,34%.

Η μετοχή της BP στη Wall Street υποχώρησε 4,79%, μετά την είδηση πως αναμένει στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου πλήγμα ύψους 1 δισ. έως 2 δισ. δολαρίων προειδοποιώντας παράλληλα για χαμηλότερα περιθώρια διύλισης που θα επηρεάσουν συνολικά τα οικονομικά της μεγέθη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: «Τσίμπησε» προς τα επάνω με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 1% καθώς κόπασε η καταιγίδα Μπέριλ

Ευρωαγορές: Πτώση 1,5% για τον CAC 40 καθώς «βαραίνει» το γαλλικό μήνυμα - «Βουτιά» άνω του 4% της BP

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider