Τα deals αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα deals αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο
Το mega deal ΔΕΗ - ΜΥΤΙΛ δίνει πνοή και δυναμική στο ΧΑ. Ζωηρεύει το ενδιαφέρον. Ακολουθούν και νέες μεγάλες συμφωνίες.

Τελ. ενημέρωση 11:15

Δυναμική αντίδραση των αγοραστών στη Wall Street που με αιχμή τον τεχνολογικό κλάδο έσπρωξαν τους κορυφαίους δείκτες υψηλότερα.

Οι αγορές άρχισαν να αναθεωρούν ξανά το πλαίσιο μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ αναμένοντας μια πρώτη κίνηση προς το Σεπτέμβριο, ενώ δεν είναι λίγες οι φωνές των αναλυτών που βλέπουν ακόμη και προς τον Νοέμβριο. Το τρίπτυχο πληθωρισμός-ανάπτυξη-επιτόκια θα «ταλαιπωρήσει» για αρκετό καιρό τις αγορές, αν και όχι τόσο δυσάρεστα όπως σπεύδουν να σημειώσουν κάποιοι αναλυτές. Εφόσον μια οικονομία του μεγέθους των ΗΠΑ αντέχει σε αυτά τα επιτόκια και όχι απλά δεν λυγίζει, αλλά αναπτύσσεται κιόλας με μια δυνατή αγορά εργασίας, τότε γιατί και για πιο ζήτημα θα πρέπει να ανησυχούν οι αγορές; Ίσως για το χρέος, αλλά όσο έχεις ανάπτυξη το ζήτημα καλύπτεται επιμελώς.

Πρόβλημα για τις μετοχικές αγορές θα αποτελέσει ένα υφεσιακό περιβάλλον, όχι αυτό που βρίσκονται τώρα οι ΗΠΑ, που προφανώς αποτελεί θετικό για την κερδοφορία των εταιρειών. Από την άλλη, η Ευρωζώνη δείχνει τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης και αν βάλει το χέρι της λίγο και η ΕΚΤ, ίσως δούμε καλύτερες μέρες σε επίπεδο ανάπτυξης και κερδοφορίας, καθώς εδώ και αρκετό καιρό ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καλύτερη τροχιά από αυτή των ΗΠΑ. Συνεπώς έστω και για λίγους μήνες (Ιούνιο ή και λίγο αργότερα) η ΕΚΤ μπορεί να προηγηθεί στις μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, παραμερίζοντας για λίγο το ζήτημα του FX, αν και έτσι μπορεί να προκαλέσει μια πληθωριστική αναθέρμανση.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) «ζορίζει το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον λόγω γεωπολιτικών και «ξεθωριάσματος» των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Στα μάκρο των ΗΠΑ η τρέχουσα συγκυρία αποτυπώνεται από την πρόταση «good is bad», καθώς οι εκεί δυνατές αγορές εργασίας και ακινήτων δυσκολεύουν την επιθυμία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα βασικά δανειστικά της επιτόκια.

Διαφορετική η εικόνα στην Ευρωζώνη, με το ένα «μάτι» στην αναιμική ανάπτυξη και το άλλο στο σκαρφάλωμα των τιμών της ενέργειας. Όπως φαίνεται, η ΕΚΤ θα προηγηθεί της Fed στο λεγόμενο pivot, δηλαδή στην θέσπιση χαμηλότερου κόστους δανεισμού για τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Εν τω μεταξύ, ο Χρυσός πρωταγωνιστεί με τα αλλεπάλληλα ονομαστικά ιστορικά υψηλά του, τα οποία καταδεικνύουν ότι η καταπολέμηση του Πληθωρισμού συνεχίζει να είναι δύσκολη υπόθεση. Προς επίρρωσιν αυτού, η τελευταία μηνιαία μέτρηση τιμαρίθμου των ΗΠΑ υπερέβη τις εκτιμήσεις, σκορπίζοντας... αμηχανία στους έχοντες Μετοχές και Ομόλογα, αλλά και στα «περιστέρια» μεταξύ των Οικονομολόγων, που ευαγγελίζονταν την συνέχιση της αποπληθωριστικής διαδικασίας στις μεγάλες Οικονομίες.

Στα δικά μας, ο Γενικός Δείκτης δείχνει «να μην καταλαβαίνει» από τις αναταράξεις των τελευταίων συνεδριάσεων σε Φρανκφούρτη και Νέα Υόρκη. Άξια προσοχής σε κάθε περίπτωση η ανθεκτικότητα του ελληνικού Δείκτη, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις bearish αποκλίσεις (divergences) του διαγράμματος σε εβδομαδιαίο πλαίσιο.

Στα ημερήσια «κηροπήγια» (candlesticks), ο ΓΔ παραμένει σχετικά άνετα πάνω από όλους τους κινητούς μέσους όρους 50 έως και 200 ημερών, γεγονός που επιβεβαιώνει τη συνέχιση της γενικευμένης ανοδικής τάσης»

«Συντασσόμεθα με την εκτίμηση πως η εν εξελίξει συσσώρευση τιμών (consolidation) των τελευταίων 10 εβδομάδων στον ΓΔ αρχίζει να «παλιώνει» και ότι η γενική Αγορά μας καλείται να αποφασίσει «πάνω ή κάτω» από το εύρος 1.360-1.440. Άγνωστη, ασφαλώς, η επόμενη μεγάλη κίνηση, αλλά δεδομένων των διεθνών γεω-οικονομικών συνθηκών και των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων (Ευρωεκλογές κλπ.), οι Επενδυτές του ΧΑ θα πρέπει να προεπιλέξουν τρόπους αντιμετώπισης της χρηματιστηριακής μεταβλητότητας» καταλήγει ο Πέτρος Στεριώτης.

Βέβαια τα deals που ήρθαν και έρχονται μάλλον έρχονται να δώσουν ζωή και πνοή ξανά στο ΧΑ, με τους long να έχουν στα χέρια του ένα ισχυρό χαρτί που μπορούν να το παίξουν για να στείλουν την αγορά υψηλότερα και να δώσουν σαφή κατεύθυνση, σε αυτό που επισήμανε παραπάνω και ο Π. Στεριώτης.

Ο κλάδος της ενέργειας παραμένει «hot» και αυτό θα αρχίζει να αποτυπώνεται ξανά στο ταμπλό. Συγκεκριμένα, σημαντικά οφέλη στη στρατηγική που έχει χαράξει κάθε μία από τις δύο εταιρείες σηματοδοτεί το mega deal που ανακοίνωσαν χθες ΔΕΗ και Mytilineos, για την εξαγορά από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού φωτοβολταϊκών υπό ανάπτυξη από τη Mytilineos συνολικής ισχύος 2 GW. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συμφωνίας, που αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, είναι ότι η «εμβέλειά» του εκτείνεται εκτός των ελληνικών συνόρων, αποκτώντας ιδιαίτερη σημασία για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κι αυτό γιατί το χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει το deal, και το οποίο αριθμεί περίπου 90 φωτοβολταϊκά, πρόκειται να εγκατασταθεί σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία.

Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών, τα έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ενώ περίπου επιμερίζονται ισόποσα στις 4 χώρες. Έτσι, στην Ιταλία αφορά ένα χαρτοφυλάκιο 503 MW, στη Ρουμανία 516 MW, στη Βουλγαρία 500 MW και την Κροατία 445 MW. Η Mytilineos θα αναλάβει την ανάπτυξη και κατασκευή των εν λόγω έργων, τα οποία θα περιέρχονται στα asset της ΔΕΗ με την ολοκλήρωση της σύνδεσής τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,32% στις 1.421 μονάδες, με τον τζίρο σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,45% και ο τραπεζικός κινείται ήπια ανοδικά στο 0,2% και στις 1.230,52 μονάδες.

Την αγορά οδηγεί η μετοχή της Mytilineos με πολύ υψηλό τζίρο στα 9,10 εκατ. ευρώ και άνοδο σχεδόν 2% στα 36,32 ευρώ. Κέρδη 1,11% για τον ΟΠΑΠ 2,32% για την ΕΥΔΑΠ και 0,94% για την ΕΛΧΑ.

Απώλειες για τη ΔΕΗ και τσεκάρισμα των 11,85 ευρώ, που μπορεί να δώσει ώθηση για πέρασμα πάνω από τα 12,10 ευρώ.

Ήπια πτώση για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ και ΒΙΟ, ενώ υψηλότερα κινούνται οι Eurobank, Alpha Bank με τις ΕΤΕ και Πειραιώς σταθερές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Win-Win η «πράσινη» συμφωνία ΔΕΗ με Mytilineos – Τα οφέλη των εταιρειών

gazzetta
gazzetta reader insider insider