Κόντρα στο διεθνές ρεύμα το Χρηματιστήριο - Υψηλότερα με «επιστράτευση» από βαριά χαρτιά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόντρα στο διεθνές ρεύμα το Χρηματιστήριο - Υψηλότερα με «επιστράτευση» από βαριά χαρτιά
ΟΤΕ, ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ κράτησαν το θετικό πρόσημο στον Γενικό Δείκτη, παρά την πτώση της Wall Street.

Ο πληθωρισμός στην Αμερική παρέσυρε όλες τις αγορές να γυρίσουν χαμηλότερα, με τη Wall Street να ανοίγει με μεγάλο πτωτικό gap (άνευ τζίρου βέβαια και σταδιακού μαζέματος) και τους επενδυτές να αμφιβάλλουν σημαντικά γύρω από την τροχιά του πληθωρισμού και τους χειρισμούς της Fed στα επιτόκια.

Παράλληλα, το πρόβλημα του επίμονα υψηλότερου από τον στόχο των κεντρικών τραπεζών, πληθωρισμού, δεν εμφανίζεται μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα, όπου για τον Μάρτιο κατέγραψε νέα επιτάχυνση της ανόδου των τιμών με ρυθμό 3,2% τον Μάρτιο έναντι 2,9% το Φεβρουάριο όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Η επιτάχυνση αυτή είχε προαναγγελθεί ουσιαστικά από τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη του Μαρτίου που κινήθηκε με ρυθμό 3,4%. Πιο έντονη ήταν η επιτάχυνση του δομικού πληθωρισμού που αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 3,2% από 2,7% τον Φεβρουάριο.

Σε αυτή τη μέρα φαίνεται να πέρασαν σε δεύτερη μοίρα τα θετικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, όπως φάνηκε και στο ταμπλό, αν και ο αέρας δυναμικής της εισηγμένης δε μπορεί να κρυφτεί και στις επόμενες συνεδριάσεις θα φανεί αυτό. Το 2024 αναμένεται να αποτελέσει μία ακόμη απτή απόδειξη της πετυχημένης στρατηγικής που έχει χαράξει ο Όμιλος ΔΕΗ, για ενίσχυση της καθετοποίησής του, καθώς η αναμενόμενη μείωση του τζίρου από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να υπεραντισταθμιστούν από την ενίσχυση των υπόλοιπων δραστηριοτήτων. Ως συνέπεια, παρά το νέο «τοπίο» που έχει διαμορφωθεί φέτος στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, η διοίκηση της ΔΕΗ επιβεβαιώνει το guidance που έδωσε ανακοίνωσε στο Capital Markets Day στις αρχές του έτους, για αύξηση των EBITDA στα 1,7 δισ. ευρώ το 2024, έναντι των 1,5 δισ. ευρώ (pro forma) στα οποία διαμορφώθηκαν κατά την περσινή χρήση.

Τα αποτελέσματα του 2024 -και κυρίως οι πρωτοβουλίες του management του Ομίλου που οδήγησαν σε αυτά- αποτελούν εφαλτήριο της ακόμη μεγαλύτερης αναπτυξιακής δυναμικής που θα «ξεδιπλώσει» η ΔΕΗ από φέτος και για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, τα EBITDA, σε επαναλαμβανόμενη βάση, διαμορφώθηκαν σε 1,3 δισ. ευρώ, 100 εκατομμύρια πάνω από το guidance που είχε δώσει η διοίκηση. Το μέρισμα που ανακοίνωσε η διοίκηση ξεπέρασε επίσης και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών, φτάνοντας στα 0,25 ευρώ ανά μετοχή, με την εισηγμένη να επιστρέφει δυναμικά μετά από σχεδόν 10 χρόνια και σε αυτό το σκέλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Jefferies: Χρυσή ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες η αξιοποίηση του asset management

ΔΕΗ: Καθετοποίηση και ισχυρή ρευστότητα «κλειδώνουν» την αύξηση των EBITDA το 2024

Goldman Sachs: Στο κυνήγι του «American Dream» η Ευρώπη - Συστήνει αγορές σε τράπεζες και ενέργεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider