Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στραμμένο σε ΔΕΗ και... ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα στραμμένο σε ΔΕΗ και... ΗΠΑ
Τα δυνατά αποτελέσματα της ΔΕΗ δίνουν «ρεύμα» στην αγορά. Τα βλέμμα παραμένουν καρφωμένα στις ΗΠΑ και στον πληθωρισμό που θα ανακοινωθεί.

Τελ. ενημέρωση 11:05

Υγιείς η σύντομη διόρθωση του Χρηματιστήριου από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, καθώς δημιούργησε σημαντικά σημεία επανεισόδου επενδυτών που ανέμεναν αρκετά υπομονετικά μια εύλογη διόρθωση.

Το κλίμα ανησυχίας και ο φόβος που κυριάρχησε στις τελευταίες συνεδριάσεις άλλαξε άμεσα μετά την εμφατική επανείσοδο αγοραστικών χεριών στην αγορά που την επανέφεραν πάνω από τις 1.400 μονάδες. Εξάλλου, η αγορά είχε τεστάρει σημαντικά κρίσιμα επίπεδα και είχε διορθώσει κατά σχεδόν 5%, ενεργοποιώντας τους long, που σκούπισαν ήδη από την Παρασκευή την προσφορά και δείχνοντας έμμεσα το τι θα επακολουθούσε τις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον, τα επίπεδα κερδοφορίας ενισχύονται για τις εισημένες και τις τράπεζες και αυτό αποτελεί το βασικό μοχλό διαμόρφωσης υψηλότερων αποτιμήσεων, συνδυαστικά με την υψηλότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έναντι της Ευρωζώνης. Από την άλλη βέβαια, η ΤτΕ ήρθε να ταρακουνήσει (μετά τη Moody's) με τη σειρά της τα κυβερνητικά κλιμάκια και υπουργεία στα οποία κυριαρχεί η αίσθηση εφησυχασμού σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων αλλά και σε επίπεδο αποδέσμευσης ευρωπαϊκών πόρων και διάχυσης αυτών προς την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Περνώντας στα καθαρά της αγοράς-ών, τα αποτελέσματα της ΔΕΗ είναι αυτά που θα δώσουν ρεύμα και περαιτέρω ενίσχυση της ανοδικής τάσης του ΧΑ. Το 2024 αναμένεται να αποτελέσει μία ακόμη απτή απόδειξη της πετυχημένης στρατηγικής που έχει χαράξει ο Όμιλος ΔΕΗ, για ενίσχυση της καθετοποίησής του, καθώς η αναμενόμενη μείωση του τζίρου από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να υπεραντισταθμιστούν από την ενίσχυση των υπόλοιπων δραστηριοτήτων. Ως συνέπεια, παρά το νέο «τοπίο» που έχει διαμορφωθεί φέτος στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, η διοίκηση της ΔΕΗ επιβεβαιώνει το guidance που έδωσε ανακοίνωσε στο Capital Markets Day στις αρχές του έτους, για αύξηση των EBITDA στα 1,7 δισ. ευρώ το 2024, έναντι των 1,5 δισ. ευρώ (pro forma) στα οποία διαμορφώθηκαν κατά την περσινή χρήση.

Τα αποτελέσματα του 2024 -και κυρίως οι πρωτοβουλίες του management του Ομίλου που οδήγησαν σε αυτά- αποτελούν εφαλτήριο της ακόμη μεγαλύτερης αναπτυξιακής δυναμικής που θα «ξεδιπλώσει» η ΔΕΗ από φέτος και για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, τα EBITDA, σε επαναλαμβανόμενη βάση, διαμορφώθηκαν σε 1,3 δισ. ευρώ, 100 εκατομμύρια πάνω από το guidance που είχε δώσει η διοίκηση. Το μέρισμα που ανακοίνωσε η διοίκηση ξεπέρασε επίσης και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών, φτάνοντας στα 0,25 ευρώ ανά μετοχή, με την εισηγμένη να επιστρέφει δυναμικά μετά από σχεδόν 10 χρόνια και σε αυτό το σκέλος.

Το ΧΑ αναμένει παράλληλα εξελίξεις στο μέτωπο του κλάδου ενέργειας και ειδικά σε Τέρνα Ενεργειακή και Mytilineos, ΔΕΗ όπου αναμένονται σημαντικές συμφωνίες και ακόμη καλύτερα μεγέθη. Ήδη οι μετοχές των δύο τελευταίων αντέδρασαν μετά από ένα αρκετά πιεστικό τρίμηνο, με τη ΜΥΤΙΛ να λειτουργεί σαν «ελατήριο» προσπαθώντας να μπει ξανά στο μεγάλο ανοδικό κανάλι και να αρχίζει να βλέπει τις τιμές στόχους που έχουν θέσει οι αναλυτές με χαμηλότερα τιμή τα 46 και υψηλότερο τα 50 ευρώ. Μένει να φανεί αν αυτή η αντίδραση ήταν πρόσκαιρη ή αν θα συνεχίσει υψηλότερα, πείθοντας ακόμη περισσότερους long να τοποθετηθούν. Από τη μεριά της η ΔΕΗ αν σπάσει τα 12,67 ευρώ με δυνατούς τζίρους θα ξεκινήσει ένα νεό «ταξίδι» προς τα 14 ευρώ, με απώτερο και μακροπρόθεσμο στόχο τα 22 ευρώ, ειδικά στη βάση των αποτελεσμάτων που ανακοινώνει και του ισχυρού business plan και συνεχούς διεύρυνσης που επιτυγχάνει.

Περνώντας ωστόσο στα διεθνή, καθώς αποτελούμε μια αγορά που ακολουθεί την τάση των ξένων αγορών, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι αυτός που θα καθορίσει την πορεία των παραπάνω και της στρατηγικής της Fed.

Η Fed όπως σωστά έχει επισημάνει και ο κορυφαίος οικονομολόγος, M. El Erian, βρίσκεται δέσμια των οικονομικών μεγεθών και δεδομένων που ανακοινώνονται και του στόχου για πληθωρισμό 2%. Ο ίδιος έχει επισημάνει πολλάκις πως η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αναθεωρήσει το στόχο του πληθωρισμού ελαφρώς προς τα πάνω και να σταματήσει να παίζει το παχνίδι της γάτας με το ποντίκι με τις αγορές για το τι θα κάνει με τα επιτόκια.

Καθημερινά αξιωματούχοι της Fed βγαίνουν σε κορυφαία μέσα και σχολιάζουν τα δεδομένα σε πληθωρισμό-ανάπτυξη-αγοράς εργασίας με απότερο στόχο εφόσον κρατούν σταθερά τα επιτόκια να πιέσουν μέσω των yields. O πρόεδρο της Fed της Atlanta Bostic, μια από τις πιο «hawkish» φωνές της FOMC επανέλαβε ότι αναμένει μόνο μία μείωση επιτοκίων φέτος και όταν ρωτήθηκε εάν η Fed ενδέχεται να μην μειώσει καθόλου φέτος, είπε ότι «δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα ότι οι μειώσεις επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να πάνε ακόμη πιο πίσω».

Όσον αφορά το τι περιμένουμε σήμερα, οι κορυφαίοι οικονομολόγοι επενδυτικών οίκων εκτιμούν ότι ο επίσημος ΔΤΚ να είναι στο +0,27% σε μηνιαία βάση, φτάνοντας έτσι στο 3,4% σε ετήσια βάση. Για το δομικό ΔΤΚ, προβλέπουν μηνιαία άνοδο +0,24%, με το μέτρο σε ετήσια βάση να μειώνεται στο +3,7%.

Να σημειωθεί πως οι swaps traders φαίνεται να πιστεύουν ότι ο δομικός PCE μπορεί να υποχωρήσει στο 2% στις αρχές του 2025 στην τρέχουσα πορεία των μειώσεων των επιτοκίων κατά 75 μονάδες. Το σήμα της State Street για μείωση 50 μονάδες μόλις τον Ιούνιο θα εξέπληξε την αγορά, αλλά θα έθετε σε κίνδυνο αυτή την πορεία, εκτός εάν τα στοιχεία δείχνουν μια απροσδόκητη αποδυνάμωση της οικονομίας από τώρα μέχρι τότε.

Παράλληλα, οι αγορές επιβεβαίωσαν την πιθανότητα ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια, με την πιθανότητα μείωσης έως τον Ιούνιο να ανέρχεται στο 60%, έχοντας διαμορφωθεί στο 52% την προηγούμενη ημέρα. Σήμερα λοιπόν θα κριθούν πολλά και μένει να φανεί πως θα αντιδράσει η κορυφαία αγορά του κόσμου, αν και οι ευρωαγορές επιστρέφουν σε θετικό βηματισμό...!

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κρατάει το ήπιο θετικό πρόσημο, καταγράφοντας άνοδο 0,18% στις 1.420,31 μονάδες, με τον τζίρο στα 15 εκατ. ευρώ, εν μέσω και πακέτων στην ΕΤΕ. Ο FTSE 25 βρίσκεται στο +0,15% και ο τραπεζικός υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,16%.

Στις τράπεζες, ήπια ανοδικά συνεχίζει η Alpha Bank, ενώ ήπιες μεταβολές καταγράφουν ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ. Σε ανάλογο μοτίβο και η Μυτιληναίος (35,74 ευρώ) με τη Jumbo (26,32 ευρώ).

Κέρδη 1,58% για την Ελλάκτωρ και 0,59% για τη ΔΕΗ, με τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ επίσης να υπεραποδίδουν ελαφρώς. Ανοδικά και τα δύο διυλιστήρια όπως και η Τέρνα Ενεργειακή.

Ήπιο profit taking σε Optima, Intracom μετά ρο ράλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Καθετοποίηση και ισχυρή ρευστότητα «κλειδώνουν» την αύξηση των EBITDA το 2024

ΙΚΤΙΝΟΣ: Ενίσχυση μεγεθών, νέες επενδύσεις – Εξάγει μάρμαρο σε 90 χώρες, ποιες καλύπτουν το κινεζικό «κενό»

gazzetta
gazzetta reader insider insider