Χρηματιστήριο: Αντίδραση ελατηρίου από ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛ και ΜΟΗ - Πάνω από τις 1.400 μονάδες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Αντίδραση ελατηρίου από ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛ και ΜΟΗ - Πάνω από τις 1.400 μονάδες
Ράλι δίχως τέλος για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΤΕΝΕΡΓ. Επάνοδος για ΜΥΤΙΛ και ΜΟΗ με ισχυρούς τζίρους. Κέρδη για ΕΤΕ.

Ο Μάρτιος έχει μπει με το δεξί για τον όμιλο ΤΕΡΝΑ, με τις μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα Ενεργειακής να αποτελούν τους απόλυτους πρωταγωνιστές της αγοράς (για το μήνα αυτό), με την πρώτη να ενισχύεται πάνω απο 14% και τη δεύτερη κατά σχεδόν 10%.

Η πορεία των δύο μετοχών δεν είναι τυχαία καθώς πέρα από τα ισχυρά θεμελιώδη και την πίεση που είχε δεχθεί η δεύτερη εξαιτίας ενός δύσκολου παγκόσμιου περιβάλλοντος για τον κλάδο των ΑΠΕ (επιτόκια κτλ), συνδέονται και με επικείμενες εξελίξεις γιαυτήν και το ντιλ εξαγοράς ενός σημαντικού ποσοστού από σαουδάραβες επενδυτές, σε τιμές υψηλότερες του ταμπλό, δηλαδή με σημαντικό premium. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, πέρα από την αξία που θα προσδώσει στους μετόχους που ανέμεναν εξελίξεις και αναγνώριση της αξίας της ΤΕΝΕΡΓ, θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και κυρίως σημαντική ρευστότητα για να ξεδιπλώσει το μεγάλο επενδυτικό της πλάνο, αλλά και να επιβραβεύσει τους μετόχους της.

Πέραν αυτών, θα υπάρξει σημαντική αναθέρμανση τους ενδιαφέροντος και ενίσχυση του σήματος προς τα διεθνή funds για τοποθετήσεις στον εγχώριο κλάδο των κατασκευών και της ενέργειας που αποτελούν μαζί με τις τράπεζες τους πιο «hot» της αγοράς.

Οι φήμες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, πέρα από το ράλι στις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΤΕΝΕΡΓ, οδηγούν σε ισχυρή επάνοδο των διυλιστηρίων, της Mytilineos ενώ και η ΔΕΗ ζεσταίνει τις μηχανές για να κινηθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Οι συγκεκριμένες μετοχές συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων προτιμήσεων των αναλυτών και για φέτος.

Το re-rating των ελληνικών μετοχών, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που έχουν ανακοινώσει, συνεχίζεται με αμειώτους ρυθμούς, καθώς καθημερινά ξένοι οίκοι και εγχώριες χρηματιστηριακές ανεβάζουν και άλλο τις τιμές στόχους. Στις τράπεζες σταδικά όλοι οι αναλυτές θα ανεβάσουν τις τιμές στόχους, ενώ σήμερα είχε σειρά η Τιτάν, αλλά και η Μυτιληναίος από Citi και Pantelakis αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, παρά το πολύ ισχυρό σετ αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε για το σύνολο του 2023 η Τιτάν (αύξηση εσόδων κατά 11,6% - EBITDA κατά 63,2% και margins κατά 670 μονάδες βάσης), η διοίκηση εμφανίστηκε αρκετά σίγουρη πως τα περιθώρια μπορούν να διατηρηθούν στα υψηλά τρέχοντα επίπεδα ή και να διευρυνθούν, (όπως αποτυπώνεται άλλωστε και από τα πρώτα στοιχεία του διμήνου), όπως αναφέρει η Citi. Ο αμερικανικός οίκος διατηρώντας τη σύσταση «buy» αυξάνει την τιμή στόχο στα 30 ευρώ, από 26 προηγουμένως, ενώ εντάσσει τη μετοχή και στις κορυφαίες επιλογές στην κατηγορία των small caps. Στο «bullish» σενάριο η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 35 ευρώ, ενώ στο «bearish» σενάριο στα 19 ευρώ.

Από την άλλη, στα 46 ευρώ (από 41 ευρώ προηγουμένως), δίνοντας upside άνω του 30, αύξησε την τιμή στόχο (TP) για τη Mytilineos η Pantelakis, η οποία πλέον εντάσσεται στο group των αναλυτών που δίνουν στη Mytilineos τιμή-στόχο άνω των 45 ευρώ, μαζί με τις Morgan Stanley, Citi, NBG, Eurobank, Euroxx, Optima και Edison. Είναι χαρακτηριστικό πως η μέση Τιμή-Στόχος της Mytilineos πλέον διαμορφώνεται από το σύνολο των αναλυτών που καλύπτουν την εταιρεία στα 46 ευρώ (μεταξύ 43,1 ευρώ και 50 ευρώ). Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, το γεγονός ότι, σε ένα τόσο μεγάλο αριθμό αναλυτών, το εύρος της Τιμής-Στόχου περιορίζεται μόλις στα 7 ευρώ, υποδηλώνει τόσο ότι το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας προσβλέπει σε σημαντικό upside το επόμενο διάστημα, όσο και την εμπιστοσύνη της αγοράς στα ισχυρά θεμελιώδη της Mytilineos που διαχρονικά έχουν δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες για τους μετόχους.

ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος και Motor Oil πρωταγωνίστησαν σήμερα λειτουργώντας ως βαλβίδες αποσυμπίεσης για το ΧΑ. Ειδικά για τη μετοχή της Μυτιληναίος χρειάζονταν μια δυνατή αντίδραση μετά το διορθωτικό πτωτικό σπιράλ που είχε ξεκινήσει από τα τέλη Ιανουαρίου. Η κίνηση των τεσσάρων αυτών μετοχών (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και ΜΟΗ) συνοδεύτηκε από πολύ ισχυρούς τζίρους.

Ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) & πιστοποιημένος από τις Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς Ελλάδος και Κύπρου, αναφέρει πως «ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε στάση αναμονής κοντά στο υψηλό 13 ετών που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Στα θετικά προσμετράται η αποφόρτιση των ταλαντωτών τάσης και η βελτίωση του τζίρου, απόρροια και του συναλλακτικού ενδιαφέροντος για την Πειραιώς.

Η αριθμητικά υψηλή θετική συσχέτιση (correlation) του ΓΔ με τους ξένους δείκτες που αγνοούν επιδεικτικά τη λέξη διόρθωση εδώ και ένα τετράμηνο έχει δημιουργήσει την απαιτούμενη «μαγιά» για την ανατίμηση των assets της Λεωφόρου Αθηνών. Στα καθ' ημάς, οι εταιρικές ανακοινώσεις κερδοφορίας, που μεταφράζονται στην προοπτική γενναιόδωρων μερισμάτων, συντηρούν θεμελιωδώς το εν κινήσει bull market. Οι προσδοκίες επίτευξης μιας νέας χρονιάς-ρεκόρ σε επίπεδο bottom line των εισηγμένων παραμένει στο τραπέζι.

Σε αυτά τα πλαίσια λογιστικά κέρδη εμφανίζουν και οι πολύπαθες ελληνικές συστημικές τράπεζες, κάτι στο οποίο συνετέλεσαν μεταξύ άλλων η εξυγίανση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου και το υψηλό σταθμισμένο επιτοκιακό spread δανείων-καταθέσεων που προσφέρουν. Τα παραπάνω αποτυπώθηκαν στην καλοδεχούμενα υψηλή ζήτηση για τις μετοχές του placement της Τράπεζας Πειραιώς από εγχώριους και ξένους Επενδυτές, ενώ παράλληλα δίνουν «πάτημα» στους διεθνείς οίκους για την έκδοση θετικών εκθέσεων αποτίμησης».

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,27% στις 1.417,64 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, καθώς οι τράπεζες σημείωσαν σχεδόν τα 110 εξ΄αυτών, με την ΤΕΝΕΡΓ να ξεπερνά τα 12,8 εκατ. ευρώ και τη Μυτιληναίος τα 10,8 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,29% στις 3.419,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεν ανοδικά αλλά πιο ήπια, αφήνοντας τη μπάλα στα blue chips. Ο ΔΤΡ ενισχύθηκε κατά 0,61% στις 1.204,90 μονάδες.

Κέρδη 2,09% για την ΕΤΕ που επανήλθε προς τα 7,15 ευρώ, με τη Eurobank επίσης να σπάει το πτωτικό σερί με κέρδη 0,39% στα 1,78 ευρώ. Σταθερή στα 4 ευρώ η Πειραιώς, ενώ ήπιες απώλειες 0,62% σημείωσε η Alpha στα 1,68 ευρώ.

Εκτίναξη κατά 7,23% για την Τέρνα Ενεργειακή στα 18,25 ευρώ, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 5,72% και τα 16,26 ευρώ. Δυναμικό comeback από τη ΜΟΗ στο 5,82% και τα 27,62 ευρώ, με τη Μυτιληναίος στο 3,4% και τα 36,46 ευρώ.

Κέρδη πέριξ του 1% για Τιτάν, ΕΛΧΑ, Σαράντης, ενώ κατά 1,77% ενισχύθηκε ο ΟΤΕ στα 13,80 ευρώ, με την ΜΠΕΛΑ στο 1,54%.

Ήπιες μεταβολές για ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ και Optima.

Να σημειωθεί πως η μεταβλητότητα παραμένει αυξημένη καθώς βαδίζουμε προς το triple witching της Παρασκευής, δηλαδή την τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές, αλλά και το rebalancing σε FTSE. Τα παράγωγα άλλωστε αποτελούν ένα κομμάτι της αγοράς αρκετά ρηχό στο οποίο αρέσκονται να επενδύουν μόνο οι Έλληνες επενδυτές του retail.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider