Ταρακούνησαν και φόβισαν το Χρηματιστήριο οι τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταρακούνησαν και φόβισαν το Χρηματιστήριο οι τράπεζες
Τα παράλογα και οι αστειότητες της αγοράς συνεχίζονται με την ΕΚ να απέχει από οτιδήποτε.

Σε υψηλότερα επίπεδα οι διεθνείς αγορές, τόσο σε Ευρώπη, όσο και σε ΗΠΑ, αλλά το Χρηματιστήριο όντας μια ρηχή αγορά που μπορεί πολύ εύκολα να κουνήθει από μερικά εγχώρια desk κατά βάση, διόρθωσε πολύ απότομα με τις τράπεζες να πιέζονται σε μεγάλο βαθμό.

Κατοχύρωση κερδών σε ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ ή απλά θόρυβος για να πουλήσουν κάποιοι φοβισμένοι, να αποτινάξει τους γρήγορους ο κλάδος και να κινηθεί με δύναμη προς νέα υψηλά; Οι απόψεις διίστανται αλλά πιο πιθανό δείχνει το δεύτερο σενάριο, καθώς ίδια φαινόμενα παρατηρήθηκαν και πριν το placement στην Πειραιώς με αρκετά βίαια σκαμπανεβάσματα και «μαρκετιές» και εν τέλει ο κλάδος κινήθηκε υψηλότερα. Παράλληλα, η σημερινή βουτιά των τραπεζών έρχεται μετά την άκρως επιτυχημένη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Πειραιώς, τα θετικά αποτελέσματα από Alpha (έπεται η Eurobank και η ΕΤΕ) και με τις διεθνείς αγορές να τραβούν την ανηφόρα.

Οι κινήσεις που παρατηρήθηκαν σήμερα έρχονται κυρίως από τα παράγωγα, όπου Έλληνες επενδυτές αρέσκονται στο να μπαινοβγαίνουν και να αλλάζουν θέσεις στο συγκεκριμένο ρηχό κομμάτι της αγοράς. Ενδεικτικό πως στην Πειραιώς άλλαξαν χέρια πάνω από 32 χιλ. συμβόλαια και στην ΕΤΕ πάνω από 1.500, με την μετοχή στη spot να δέχεται ισχυρές πιέσεις και να καταρρέει από τα 7,33 που χτύπησε στην έναρξη της συνεδρίασης στα 7,03 ευρώ και σε ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις δημοπρασίες, με τζίρο που ξεπέρασε τα 23 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στο επίκεντρο βρέθηκαν τα αποτελέσματα της Alpha Bank.

Προτεραιότητα για τη διοίκηση της Alpha Bank είναι η επιβράβευση των μετόχων της, δήλωσε στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2023, ο CEO του Ομίλου, Βασίλης Ψάλτης, τονίζοντας παράλληλα ότι θα γίνει συνετή χρήση των επιπλέον κεφαλαίων προκειμένου η Τράπεζα είναι παραμένει θωρακισμένη έναντι των διεθνών αβεβαιοτήτων.

Υπό την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του SSM, η Διοίκηση της Alpha Bank σχεδιάζει διανομή μερίσματος του 20% των κερδών για το 2023, στοχεύοντας να αυξήσει το ποσοστό αυτό τα επόμενα χρόνια, διανέμοντας περισσότερα από 1 δισ. σε μερίσματα την τριετία 2024-2026.

Στη χρήση 2023 η Alpha Bank πέτυχε κέρδη ανά μετοχή 0,32 από 0,23 ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση και αυξημένα κατά 91% σε σχέση με το 2022. Τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα επέτρεψαν επίσης στη Διοίκηση να ανακοινώσει ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους κερδοφορίας για τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας, λαμβάνοντας δε συντηρητικές παραδοχές για την πορεία των επιτοκίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης, η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να ανέλθει στο 14% και τα κέρδη ανά μετοχή σε 0,35 ευρώ το 2026, ενώ εκτιμάται ότι τα πλεονάζοντα κεφάλαια θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σήμερα πραγματοποιήθηκε και η συνεδρίαση της ΕΚΤ. H κύρια πηγή ανησυχίας στην Ευρωζώνη αποτελούν οι μισθολογικές αυξήσεις, όπως εκφράστηκε από τα χείλη της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβούλιου για την τέταρτη διαδοχική παύση και τη διατήρηση των επιτοκίων αμετάβλητα, δίνοντας «σήμα» για μείωση στο κόστος δανεισμού από Ιούνιο. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παραμένουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.

Όπως από καιρό έχει γράψει το insider.gr, αναλυτές εκτιμούν πως αν δεν υπάρξει ανατροπή στο μέτωπο του πληθωρισμού, μια πιθανή πρώτη μείωση μπορεί να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο παράλληλα με τις Ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση, κάνουν λόγο για συντηρητικές κινήσεις της τάξης του 0,25%, ενώ μπορούν να πραγματοποιηθούν πέντε κινήσεις μέσα στο έτος έως ότου τα επιτόκια «κατηφορίσουν» στο 2,75%. Οι αναλυτές, μάλιστα, επικαλούνται και τον Κροάτη κεντρικό τραπεζίτη και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπόρις Βούιτσιτς ο οποίος σε δηλώσεις του πρόκρινε σταθερές κινήσεις στα επιτόκια της τάξης των 25 μονάδων βάσης.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,53% που δεν αποτυπώνουν ωστόσο το μέγεθος των απώλειων σε τράπεζες καθώς κάποιες μετοχές κράτησαν τον ΓΔ. Ο τζίρος ξεπέρασε τα 1,34 δισ. ευρώ λόγω των πακέτων από την Πειραιώς.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ βούλιαξε κατά 3,7% στα 7,03 ευρώ, με την Alpha στο -3,56% και τα 1,7195 ευρώ, ενώ κράτησαν κάπως Eurobank (-2,14%) και Πειραιώς (-1,54%). Ειδικά οι απώλειες τις ΕΤΕ προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη στην αγορά, όσο και ο κρότος που έκανε στις δημοπρασίες.

Απώλειες 1,85% για ΒΙΟ, 1,95% για την ΕΛΧΑ και 1,05% για τη ΜΠΕΛΑ. Ισχυρά κέρδη για Τιτάν στο 3,11% και τα 26,50 ευρώ, με τον ΟΠΑΠ στο 2,03% και τη Μυτιληναίος να αντιδρά με κέρδη 0,78% στα 36,28 ευρώ. Κέρδη 2,84% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 15,22 ευρώ και 0,85% για την ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider