Έβδομη άνοδος για πετρέλαιο - «Κατρακύλα» του φυσικού αερίου σε χαμηλό από τον Ιούλιο του 2020

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έβδομη άνοδος για πετρέλαιο - «Κατρακύλα» του φυσικού αερίου σε χαμηλό από τον Ιούλιο του 2020
Συνεχίζει το ανοδικό σερί το πετρέλαιο, σε αντίθεση με το φυσικό αέριο.

Για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση κινήθηκαν ανοδικά οι τιμές του αργού πετρελαίου. Οι επενδυτές φαίνεται ότι και σήμερα συνέχισαν να σταθμίζουν τους κινδύνους για τις προμήθειες αργού που συνδέονται με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τις προοπτικές της ενεργειακής ζήτησης. Την ίδια στιγμή το φυσικό αέριο χάνει συνέχεια έδαφος για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούλιο του 2020, λόγω των εκτιμήσεων για ασθενέστερη ζήτηση στις ΗΠΑ και πλεονάζουσες προμήθειες.

Το αμερικάνικο αργό παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε 95 σεντς ή 1,2%, για να διαμορφωθεί στα 77,87 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το brent παράδοσης Απριλίου, πρόσθεσε 77 σεντς ή 0,9% στα 82,77 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Μαρτίου σκαρφάλωσε σχεδόν 1,2% στα 2,39 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 0,8% στα 2,90 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 1,69 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,5%.

Αγορά

Το αργό πετρέλαιο κράτησε τις δυνάμεις του «απέναντι στους αντίθετους ανέμους» που προκλήθηκαν από την άνοδο του αμερικανικού δολαρίου και από τη δημοσιοποίηση μιας έκθεση του ΟΠΕΚ που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί η παραγωγή», σχολίασε ο Colin Cieszynski, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην SIA Wealth Management.

Σε μηνιαία έκθεσή του την Τρίτη, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου, στα 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Ένα φωτεινό σημείο ήταν ότι οι αγορές στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, οι οποίες ανέκαμψαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο Cieszynski στο MarketWatch. «Δεδομένου ότι οι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των προβληματικών οικονομιών της Ασίας-Ειρηνικού στη ζήτηση ενέργειας επιβάρυναν το αργό τον τελευταίο καιρό, φαίνεται ότι μέρος αυτής της πίεσης μπορεί να έχει υποχωρήσει προς το παρόν» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Φυσικό αέριο

Στο Nymex, οι τιμές του φυσικού αερίου διεύρυναν την πτώση τους για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, το μεγαλύτερο σερί ημερήσιων απωλειών από την πτώση των οκτώ συνεδριάσεων που έληξε στις 20 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου των ΗΠΑ σε αποθήκες εξακολουθούν και είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να εκδώσει την Πέμπτη τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις εγχώριες προμήθειες.

«Παρόλα αυτά, εάν σημειωθεί μια καταιγίδα στα τέλη του χειμώνα, πολύ εύκολα θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα το κλίμα», σχολίασε ο Cieszynski.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: «Βαρύ κλίμα» μετά και από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ - 1% έχασε ο Stoxx

Ο πληθωρισμός έριξε τον χρυσό από το «μαξιλάρι» των 2.000 δολαρίων

ΝΑΤΟ: «Επικίνδυνο» και «ανεύθυνο» να γίνονται δηλώσεις σαν αυτές του Ντόναλντ Τραμπ

gazzetta
gazzetta reader insider insider