Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα με φόντο τα εταιρικά αποτελέσματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα με φόντο τα εταιρικά αποτελέσματα
Οριακή πτώση σημείωσε ο Stoxx την Πέμπτη με μεικτά πρόσημα να καταγράφονται στα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Οριακή πτώση σημείωσε ο Stoxx την Πέμπτη με μεικτά πρόσημα να καταγράφονται στα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, εν μέσω εταιρικών αποτελεσμάτων.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε οριακά 0,07% στις 485,27 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 κέρδισε 0,65% στις 4.709 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 16.963 μονάδες με άνοδο 0,25%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,45% στις 7.594 μονάδες, και στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,71% στις 7.665 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,25% στις 31.055 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κέρδισε 0,25% στις 9.906 μονάδες.

Στο ταμπλό, βουτιά 15% σημείωσε η μετοχή του δανέζικου ναυτιλιακού κολοσσού Maersk μετά τη δημοσιοποίηση του outlook για την κερδοφορία του 2024 στο οποίο κυριάρχησε η «υψηλή αβεβαιότητα» εν μέσω των διαταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι αναστέλλει τις επαναγορές μετοχών εξαιτίας αυτής της αβεβαιότητας. Η Maersk αναμένει EBITDA μεταξύ 1 και 6 δισ. δολαρίων φέτος, σε σύγκριση με τα 9,6 δισ. δολάρια που κατέγραψε το 2023. Ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης προκαλεί νέα αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί αυτό από την πλευρά της κερδοφορίας στη διάρκεια του έτους», δήλωσε στο CNBC ο CEO, Vincent Clerc».

Μία καλύτερη από τα αναμενόμενα πτώση κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Unilever για το 2023, λόγω του δυνατού τελευταίου τριμήνου, όπου η εταιρεία πούλησε περισσότερα προϊόντα, για πρώτη φορά εδώ και πάνω δύο χρόνια. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε πως προχωρά σε ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών από το β' τρίμηνο του 2024. Η Unileve ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 6,49 δισ. ευρώ (6,99 δισ. δολάρια) για το 2023, σε σύγκριση με τα 7,64 δισ. ευρώ το 2022 και την πρόβλεψη της FactSet που «έβλεπε» 6,23 δισ. ευρώ. Τα έσοδα για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκαν κατά 4,7%, ελάχιστα καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Siemens στο προηγούμενο τρίμηνο, παρά το γεγονός πως η μονάδα αυτοματισμού του γερμανικού κολοσσού (Digital Industries) είδε επιβράδυνση της δραστηριότητάς της, κυρίως εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης που καταγράφηκε στην περιοχή της Ασίας. Ειδικότερα, τα βιομηχανικά κέρδη της Siemens ανήλθαν στα 2,72 δισ. ευρώ για το τρίμηνο που έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου, υψηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών για κέρδη 2,64 δισ. ευρώ. Τα κέρδη της εταιρείας ήταν αυξημένα κατά 3% σε ετήσια βάση.

Ελαφρώς καλύτερα από το αναμενόμενο ήταν τα κέρδη που ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο η Credit Agricole, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας. Υποχώρησαν 25% από ένα έτος νωρίτερα σε 1,33 δισ. ευρώ (1,43 δισ. δολάρια), αλλά ήταν υψηλότερα από το 1,28 δισ. ευρώ των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών.

Η μετοχή της Societe Generale υποχώρησε μετά την ανακοίνωση απότομης μείωσης στα καθαρά κέρδη τέταρτου τριμήνου. Παρά αυτή την πτώση, η τράπεζα κατάφερε να ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών, καταγράφοντας καθαρά κέρδη 430 εκατ. ευρώ. Αυτό το νούμερο, αν και υψηλότερο από τα 404 εκατ. που αναμενόταν, αποτέλεσε μία μεγάλη πτώση, της τάξης του 60%, από τα 1,07 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το αντίστοιχο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Under Armour: Πτώση των τριμηνιαίων πωλήσεων αλλά με κέρδη άνω των εκτιμήσεων

Philip Morris: Αδυναμία σε κέρδη δ' τριμήνου και ετήσιο guidance - Ανεβαίνει το iQOS, πέφτουν τα Marlboro

Ανέκτησε τις 1.400 μονάδες το Χρηματιστήριο - Νέα υψηλά για ΜΟΗ, Titan

gazzetta
gazzetta reader insider insider