Maersk: Βουτιά 12% για τη μετοχή φέρνει η αβεβαιότητα γύρω από τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Maersk: Βουτιά 12% για τη μετοχή φέρνει η αβεβαιότητα γύρω από τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα
Βουτιά άνω του 11% σημείωσε η μετοχή του δανέζικου ναυτιλιακού κολοσσού Maersk μετά τη δημοσιοποίηση του outlook για την κερδοφορία του 2024 στο οποίο κυριαρχεί η «υψηλή αβεβαιότητα» εν μέσω των διαταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα.

Βουτιά άνω του 11% σημείωσε η μετοχή του δανέζικου ναυτιλιακού κολοσσού Maersk μετά τη δημοσιοποίηση του outlook για την κερδοφορία του 2024 στο οποίο κυριάρχησε η «υψηλή αβεβαιότητα» εν μέσω των διαταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι αναστέλλει τις επαναγορές μετοχών εξαιτίας αυτής της αβεβαιότητας.

Η Maersk αναμένει EBITDA μεταξύ 1 και 6 δισ. δολαρίων φέτος, σε σύγκριση με τα 9,6 δισ. δολάρια που κατέγραψε το 2023. Ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης προκαλεί νέα αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί αυτό από την πλευρά της κερδοφορίας στη διάρκεια του έτους», δήλωσε στο CNBC ο CEO, Vincent Clerc».

«Έχουμε πολύ μικρή ορατότητα για το εάν πρόκειται για μία κατάσταση που θα επιλυθεί σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών ή αν είναι κάτι που θα μείνει μαζί μας στο σύνολο τους έτους», πρόσθεσε.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι το συμβούλιο αποφάσισε να «αναστείλει, με άμεση ισχύ, το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, ενώ η κατάσταση θα επανεξεταστεί μόλις οι συνθήκες αγορές στη μονάδα Ocean έχουν ηρεμήσει».

Η εταιρεία ανακοίνωσε χαμηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη για το δ' τρίμηνο του 2023, με τα EBITDA να υποχωρούν στα 839 εκατ. δολάρια, αντί 1,13 δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν αντιμετωπίσει σοβαρές διαταραχές από τα τέλη του 2023, αφού μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες άρχισαν να εκτρέπουν τα ταξίδια τους μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα μετά από μια σειρά επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Η ευθυγραμμισμένη με το Ιράν ομάδα έχει βάλει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία με drones και πυραύλους σε αυτό που αποκαλεί πράξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Γάζας-Ισραήλ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τι φέρνει η «πράσινη» ενεργειακή αυτονομία σε υποδομές μεταφορών – Οι πωλήσεις προϊόντων και το μέλλον

gazzetta
gazzetta reader insider insider