Global X: Παραμένουν φθηνές οι ελληνικές μετοχές - Οι παράγοντες ενίσχυσης του εγχώριου «story»

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Global X: Παραμένουν φθηνές οι ελληνικές μετοχές - Οι παράγοντες ενίσχυσης του εγχώριου «story»
Με φόντο την ισχυρή δυναμική, τα χαμηλά επίπεδα αποτιμήσεων, τις ελκυστικές αποδόσεις και τη φιλική προς την αγορά πολιτική της κυβέρνησης, η εγχώρια αγορά μετοχών υπόσχεται ένα ισχυρό 2024, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της, η Global X.

Με φόντο την ισχυρή δυναμική, τα χαμηλά επίπεδα αποτιμήσεων, τις ελκυστικές αποδόσεις και τη φιλική προς την αγορά πολιτική της κυβέρνησης, η εγχώρια αγορά μετοχών υπόσχεται ένα ισχυρό 2024, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της, η Global X.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η αγορά διατηρεί μια περιορισμένη έκθεση 0% - 1% στον δείκτη MSCI Emerging Markets, τη στιγμή που τα funds έχουν παραβλέψει σε μεγάλο βαθμό το Χρηματιστήριο, υποδηλώνοντας τις αναξιοποίητες δυνατότητες που υπάρχουν για νέους επενδυτές.

- Επίπεδα αποτιμήσεων: Παρά την ανθεκτική αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η εγχώρια αγορά μετοχών (όπως υπολογίζεται από τον δείκτη MSCI Greece) παραμένει υποτιμημένη καθώς διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική της αξία.

- Κερδοφορία: Οι χαμηλοί δείκτες αποτίμησης από μόνοι τους δεν αρκούν για το επενδυτικό «story». Στην περίπτωση ωστόσο της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας των ελληνικών επιχειρήσεων. Η αγορά έχει πλέον απόδοση ιδίων κεφαλαίων, ROE, πάνω από 14%, που είναι υπερδιπλάσιο από το επίπεδο κερδοφορίας της αγοράς κατά το 2019.

- Ανάπτυξη: Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα κινείται με μια υψηλότερη δυναμική ανάπτυξης σε βραχυπρόθεσμη βάση, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ευκαιρίες για αυξανόμενες επανεπενδύσεις.

- Αποδόσεις: Ο δείκτης P/E του MSCI Greece διαμορφώνεται στο 7,3x και μεταφράζεται σε απόδοση κερδών 13,6%. Από τη σκοπιά της διανομής μερισμάτων, η αγορά ανταμείβει τους επενδυτές με μια μερισματική απόδοση άνω του 5%.

- Μακροοικονομικές προοπτικές: Η Ελλάδα πορεύεται με ισχυρούς μακροοικονομικούς δείκτες, που τροφοδοτούνται από τις αυξημένες επενδύσεις, την ενίσχυση των εξαγωγών και τον ακμάζοντα τουριστικό κλάδο.

- Προφίλ χρέους και πλαίσιο διακυβέρνησης: Σύμφωνα με την Global X, η Ελλάδα διαθέτει ένα ελκυστικό προφίλ δημόσιου χρέους με μέση ωρίμανση που φτάνει τα 17 έτη και «κλειδωμένα» επιτόκια, κάτι που συνοδεύεται από μια φιλική προς την αγορά κυβέρνηση και ένα σταθερό πολιτικό σκηνικό.

- Χρηματοοικονομικός κλάδος: Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος «αναζωογονήθηκε» μετά από την εκτεταμένη εξυγίανση και απομόχλευση. H Global X ξεχωρίζει τις ελληνικές τράπεζες, καθώς όπως σημειώνει διαπραγματεύονται με δείκτη P/E στο 5,7x, δείκτη P/BV στο 0,66x και δείκτη ROE στο 12,4%, ήτοι με σημαντικό discount έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας έναντι της ΕΕ θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε μια υψηλότερη πιστωτική επέκταση, καθώς οι επενδύσεις στην Ελλάδα εξακολουθούν να υποστηρίζονται από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Επιπλέον, τα καθαρά έσοδα πιθανότατα θα υποστηριχθούν από τη συνεχιζόμενη διαρθρωτική μείωση των προβλέψεων, καθώς τα επίπεδα NPEs εξομαλύνονται προς αυτά επίπεδα του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Παράλληλα, αναμένονται υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας για τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, τη στιγμή που οι πρώτες είναι πιο «ευαίσθητες» στις μειώσεις επιτοκίων από ό,τι οι ευρωπαϊκές, με την υψηλότερη αύξηση των δανείων και τα έσοδα από προμήθειες να στηρίζουν τα καθαρά έσοδα. Οι αναλυτές της Global X αναμένουν από τις ελληνικές τράπεζες την επανεκκίνηση της διανομής μερισμάτων από τον Μάρτιο του 2024.

- Πολιτική: Το φιλικό προς την αγορά κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχοντας την πλειοψηφία στην Βουλή, δίνει την ευχέρεια στον πρωθυπουργό να συνεχίζει να υλοποιεί την ατζέντα του με αιχμή την ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος, ενώ παράλληλα επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.

Πιθανοί «καταλύτες» για το Χρηματιστήριο:

- H συνεχιζόμενη απορρόφηση και διανομή πόρων του RRF από την ΕΕ

- Η περαιτέρω αναβαθμίσεις στην αξιολόγηση της Ελλάδας

- Πώληση κρατικών assets

- Αναβίωση της αγοράς IPO

- Ένεση ρευστότητας από το ΤΧΣ

- Προοπτικές ένταξης σε «watch list» για αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές από την MSCI

- Επαναφορά της διανομής μερισμάτων από τις τράπεζες

- Σημάδια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας

- Συνεχής πρόοδος στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων

Η Global X καταλήγει λέγοντας πως οι ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να έχουν ένα υψηλό περιθώριο ανόδου, ακόμα και μετά το ισχυρό ράλι του δείκτη MSCI Greece κατά 49% το 2023. Οι αναλυτές διατηρούν τη θετική τους στάση για το εγχώριο επενδυτικό «story» λόγω: 1) της δοατήρησης του φιλικού προς τις επιχειρήσεις και του σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος, 2) των αποτιμήσεων οι οποίες παραμένουν ελκυστικές σε ιστορική και σχετική βάση και 3) των πολλών πιθανών «καταλυτών», όπως η επανέναρξη της διανομής μερισμάτων από τις τράπεζες και η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου σε ανεπτυγμένη αγορά από την MSCI. «Για αυτούς τους λόγους, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα παραμένει η καλύτερη «value» ευκαιρία στις αναδυόμενες αγορές», αναφέρει η Global X.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Κράχτης» προς τους ξένους διαχειριστές το ΔΑΑ - Πιο κοντά η ένταξη σε «watch list» για αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου

«Εξαιρετική χρονιά» για το ασήμι το 2024: Προς υψηλό 10ετίας - Θα «κλέψει» τη λάμψη του χρυσού;

Mastercard: Στα 70 δισ. ευρώ η αξία των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα φέτος – Σχεδιάζει κίνητρα για πληρωμές με κάρτα στα ταξί 

gazzetta
gazzetta reader insider insider