Με τις τράπεζες «απούσες» σε νέα πολυετή υψηλά το Χρηματιστήριο - Στο στόχαστρο οι 1.380 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με τις τράπεζες «απούσες» σε νέα πολυετή υψηλά το Χρηματιστήριο - Στο στόχαστρο οι 1.380 μονάδες
Συνέχεια στην υποαπόδοση των τραπεζών. Νέα ιστορικά υψηλά σε Τιτάν, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ και ΜΟΗ.

Με τις τράπεζες να υποαποδίδουν πρόσκαιρα και τα blue chips να παίρνουν τα ηνία, το ΧΑ αναρριχήθηκε σε νέα πολυετή υψηλά σπάζοντας αποφασιστικά το επίπεδο των 1.355 - 1.360 μονάδων.

Το trading και η «χαμηλή μπάλα» που παίζεται στις τράπεζες, όταν η διεθνής τάση είναι άκρως επιθετικά ανοδική δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με το τι επεδιώκεται και ειδικά όταν η αγορά σπάει ρεκόρ. Είναι επίσης βέβαιο πως χωρίς τις τράπεζες το ΧΑ δε θα κινηθεί υψηλότερα.

Ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος παρότι μπήκε με φόρα στις πρώτες ημέρες του έτους εδώ και αρκετές συνεδριάσεις συνεχίζει να υποαποδίδει, ενώ ευρύτερα η αγορά δείχνει να δειλιάζει να κινηθεί υψηλότερα. Βέβαια στην πρώτη διορθωτική κίνηση το ταμπλό κοκκινίζει σε κλάσματα δευτερολέπτου, ενώ στην άνοδο υπάρχει μια υψοφοβία... με τα παιχνίδια των markets makers σε ΔΕΗ και τράπεζες, θέλοντας να δημιουργήσουν θόρυβο, συνεχίζουν να προβληματίζουν τη ρηχή αγορά.

Από την άλλη, η βιτρίνα του ΧΑ θα λάμψει στη Νέα Υόρκη καθώς αύριο ξεκινάει το roadshow της JP Morgan στη Νέα Υόρκη που αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το εγχώριο επενδυτικό story και να προβάλλει σε μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια τις εγχώριες εισηγμένες εταιρείες. Η Πειραιώς βρίσκεται στο επίκεντρο και αναμένεται να λειτουργήσει ως «μοχλός» ανόδου για τον κλάδο, με την ΕΤΕ και τη Eurobank να δείχνουν επίσης έτοιμες να σπάσουν τα κοντέρ.

Να σημειωθεί επίσης πως το ΧΑ έχοντας καταγράψει μια δεκαετή σχεδόν υποαπόδοση κινούμενο σε ένα στενό trade range όταν οι ξένες αγορές «έτρεχαν κατοστάρι» αρχίζει να δείχνει τις δυνάμεις του, με πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν πως «ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα». Πρώτος στόχος που θα κρίνει το ανοδικό γύρισμα της μακροχρόνιας τάσης της αγοράς είναι οι 1.379,45 μονάδες.

Αν ο ΓΔ διασπάσει αποφασιστικά το συγκεκριμένο επίπεδο τότε μπορεί να συνεχίσει προς υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200% (2.342 μονάδες). Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%.

Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance «όταν το επίπεδο χάθηκε (το 2010) είδαμε ίσως από τις μεγαλύτερες και πιο αναπάντεχες πτωτικές κινήσεις στην αγορά. Έτσι λοιπόν, τεχνικά, μόλις αυτό το επίπεδο κατοχυρωθεί η αγορά δεν έχει ουσιαστικές αντιστάσεις προς τα πάνω. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ότι από το 2008 έως το 2012 η αγορά κατέρρευσε χωρίς ανάσα. Είναι εφικτό τουλάχιστον θεωρητικά αλλά και με οικονομικά δεδομένα να δούμε μια κίνηση σε μέγεθος και ένταση που δεν θα περιμένει ούτε ο πιο αισιόδοξος. Ήταν 2010 όταν ο ΓΔ έχασε το μαγικό επίπεδο που αυτή την στιγμή δοκιμάζουμε για τρίτη φορά την τελευταία 10ετία».

Στο ταμπλό, πρωταγωνιστές ήταν και σήμερα η Τιτάν, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η ΜΟΗ, η Aegean και η Μυτιληναίος, με τις τράπεζες να απέχουν επιδεικτικά από το ράλι αφήνοντας σε άλλους να ηγηθούν της ανόδου.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,66% στις 1.362,05 μονάδες, με τον τζίρο πέριξ των 100 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,62% στις 3.321,20 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε με οριακή άνοδο 0,12% στις 1.444,16 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ ενισχύθηκε κατά 0,29% στα 6,87 ευρώ, με την Alpha στο 0,31% και τα 1,60 ευρώ και τη Eurobank σταθερή στα 1,7595 ευρώ. Απώλειες 0,29% για την Πειραιώς στα 3,44 ευρώ.

Από την άλλη, ήταν σειρά της ΜΟΗ να χτυπήσει ιστορικά υψηλά με κέρδη 1,25% στα 25,88 ευρώ, με τη Μυτιληναίος επίσης σε νέα υψηλά με κέρδη 0,66% στα 39,46 ευρώ και τη ΔΕΗ επίσης με κέρδη 0,32% στα 12,52 ευρώ.

Νέα ισχυρή άνοδος για την Τιτάν στο 2,65% και τα 23,20 ευρώ (νέα πολυετή υψηλά) και την Aegean να καταγράφει ράλι 3,52% στα 11,76 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% για Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, Cenergy και ΕΧΑΕ, με την Intracom σε νέα υψηλά στα 3,60 ευρώ, βάζοντας πλώρη για τα 4 ευρώ!

Νέα υστέρηση για τη Lamda που υποαποδίδει σταθερά, με απώλειες 1,2% στα 6,98 ευρώ, όπως και τα ΕΛΠΕ με οριακή άνοδο 0,14% στα 7,18 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Optima: Ο μόνος δρόμος για τις τράπεζες είναι προς τα πάνω - Νέες τιμές στόχοι - Κορυφαίες επιλογές Πειραιώς και Eurobank

Έρχεται δυνατό re-rating στη ΔΕΗ μετά την αναβάθμιση του guidance

gazzetta
gazzetta reader insider insider