Wall Street: Νέα απόπειρα για ιστορικό ρεκόρ ο S&P 500 στο φίνις του 2023 - Μεγάλος νικητής ο Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Νέα απόπειρα για ιστορικό ρεκόρ ο S&P 500 στο φίνις του 2023 - Μεγάλος νικητής ο Nasdaq
Σε επίπεδο έτους, ο S&P 500 ενισχύεται 24,6% ενώ ο Dow Jones 13,8%. Ο Nasdaq πρωταγωνιστεί με «άλμα» 44,2%.

Το 2023 αποτελεί ισχυρή χρονιά κερδών για την Wall Street με τους κύριους χρηματιστηριακούς τους δείκτες να βαδίζουν ολοταχώς προς νέα ιστορικά ρεκόρ. Οριακές διακυμάνσεις καταγράφονται στην τελευταία συνεδρίαση του έτους στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τον S&P 500 συγκεκριμένα να χρειάζεται μόλις 0,5% άνοδο προς την επίτευξη υψηλού όλων των εποχών, σαν «κερασάκι στην τούρτα» του Santa Claus Rally.

Eιδικότερα, σε επίπεδο έτους, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 24,6% ενώ ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 13,8%. Ο Nasdaq πρωταγωνιστεί με «άλμα» 44,2% για το 2023, με ρυθμό για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδό του από το 2003. Όλοι οι δείκτες είναι επίσης σε καλό δρόμο για την ένατη διαδοχική νικηφόρα εβδομάδα, με τον S&P να σημειώνει άνοδο 0,6%, στο μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων κερδών από το 2004, ενώ οι Dow και Nasdaq με +0,9% και +0,7%, αντίστοιχα, κατευθύνονται προς το καλύτερο σερί τους από το 2019. Σήμερα, ο Dow Jones ενισχύεται 0,05% στις 37.727 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,06% στις 4.786 μονάδες και ο Nasdaq προσθέτει 0,08% στις 15.106 μονάδες.

Το ράλι για το μεγαλύτερο μέρος του 2023 τροφοδότησε ο ενθουσιασμός γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη που έφερε μεγάλα κέρδη για τις μετοχές των "Magnificent 7" όπως η Nvidia και η Microsoft, οι οποίες ώθησαν τους δείκτες ακόμη υψηλότερα, παρά την γενικευμένη πτώση που έφεραν οι αυξήσεις των επιτοκίων και ο κολλώδης πληθωρισμός.

Ο Ράιν Ντέτρικ, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς του Carson Group, επεσήμανε ότι τα κέρδη 10% τους τελευταίους δύο μήνες του έτους είναι ιστορικά ένα σημάδι ότι υπάρχει περισσότερος χώρος για ράλι στα ταμπλό και το 2024. «Ένα μεγάλο ράλι στο τέλος της χρονιάς όπως αυτό δεν συνάδει με το τέλος μιας bull market. Συνήθως σημαίνει ότι μια ανοδική ορμή, θα συνεχιστεί και θα έχει διάρκεια», υπογράμμισε.

Wall Street: Το 2023 ήταν χρονιά που έστειλε «κουβά» όσους πίστευαν ότι έρχονται «αρκούδες» στις μετοχές

Όπως έγραψε το insider.gr νωρίτερα, σε όλη τη Wall Street, στα γραφεία των traders μετοχών και ομολόγων, σε μεγάλες εταιρείες... παντού, η διάθεση ήταν ζοφερή. Ήταν το τέλος του 2022 και όλοι, φαινόταν ότι σχεδίαζαν το παιχνίδι για την ύφεση που ήταν πεπεισμένοι ότι ερχόταν. Στη Morgan Stanley, ο Μάικ Γουίλσον, ο σχεδιαστής στρατηγικής για «bearish» τοπίο στις μετοχές, που θα γινόταν γρήγορα ο αγαπημένος της αγοράς, προέβλεψε ότι ο δείκτης S&P 500 επρόκειτο να πέσει. Λίγα τετράγωνα πιο πέρα στην Bank of America, η Μέγκαν Σουίμπερ και οι συνάδελφοί της, έλεγαν στους πελάτες να προετοιμαστούν για μια βουτιά στις αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου. Και στην Goldman Sachs, οι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Kamakshya Trivedi, μιλούσαν για τα κινεζικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς η οικονομία εκεί τελικά επανέκαμψε από τα lockdown για τον Covid.

Συνδυασμένες, αυτές οι τρεις προσεγγίσεις – πώληση αμερικανικών μετοχών, αγορά ομολόγων, αγορά κινεζικών μετοχών – σχημάτισαν την κυρίαρχη άποψη στη Wall Street, στην οποία συναίνεσε η πλειοψηφία των επενδυτών. Όμως για άλλη μια φορά, η συναίνεση αποδείχθηκε λανθασμένη. Ό,τι επρόκειτο να ανέβει, κατέβηκε και ό,τι έπρεπε να κατέβει, ανέβηκε. Ο S&P 500 σκαρφάλωσε περισσότερο από 20% και ο Nasdaq 100 εκτινάχθηκε πάνω από 50%, το μεγαλύτερο ετήσιο κέρδος από την εποχή της έκρηξης των εταιρειών dot-com.

Η ανατροπή που έλαβε τόπο, είναι σε μεγάλο βαθμό μια απόδειξη του τρόπου με τον οποίο οι οικονομικές δυνάμεις που απελευθερώθηκαν στην πανδημία -πρωτίστως η αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση, που τροφοδότησε τόσο την ανάπτυξη όσο και τον πληθωρισμό- εξακολουθούν να μπερδεύουν τους καλύτερους και λαμπρότερους στα οικονομικά και κατ' επέκταση τους κύκλους χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον και στο εξωτερικό.

«Ποτέ δεν είδα τη συναίνεση τόσο λανθασμένη όσο ήταν το 2023», δήλωσε ο Άντριου Πις, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη Russell Investments, η οποία εποπτεύει περίπου 290 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. «Όταν κοιτάζω την πλευρά των πωλητών, βλέπω ότι κάηκαν όλοι». Η χρονιά ξεκίνησε με μια «έκρηξη». Ο S&P 500 σημείωσε άλμα 6% μόνο τον Ιανουάριο. Στα μέσα του έτους, ανέβηκε κατά 16% και στη συνέχεια, όταν η επιβράδυνση του πληθωρισμού πυροδότησε τις αχαλίνωτες εικασίες ότι η Fed θα άρχιζε σύντομα να αντιστρέφει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, το ράλι επιταχύνθηκε εκ νέου τον Νοέμβριο, ωθώντας τον S&P 500 σε απόσταση αναπνοής από ένα υψηλό ρεκόρ. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει κίνδυνος ότι πλησιάζει μια ύφεση. Θα χτυπήσει το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις ειδικών, και όταν συμβεί, τα ομόλογα θα ενισχυθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Προς ένα θετικό φινάλε σε ένα εύρωστο έτος

Χρηματιστήριο: Ήπια άνοδος κοντά στις 1.300 μονάδες

Πετρέλαιο: Κλείνει τη χρονιά με ετήσιες απώλειες 10%

gazzetta
gazzetta reader insider insider